Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
NPM – ord og betydning
Af Elisabeth Lockert Lange
Skal man (kun) bruge ord, som alle LFS’ere forstår, eller skal man bruge de relevante og dækkende ord indtil alle forstår dem? At ordvalg og retorik er vigtig, er alle enige om.
Ikke alle LFS’ere er vilde med at fagforeningen igen og igen bruger udtryk som og især New Public Management.
Daginstitutionsleder Diana Wickberg Jensen går på talerstolen og efterlyser en mere ”jordnær retorik”. Som hun siger, så kommer de som ikke kender retorikken let til at virke ukloge. Ikke at hun synes man slet ikke må bruge ordene, især er det helt okay over for presse og politikere, men over for medlemmerne skal man være varsom, så ingen ekskluderes.
Klaus Munk Jakobsen, KKFO leder, er tilhænger af at man i fagpolitik har en klar retorik og italesætter begreber med samme retorik og i samme virkelighed som ”dem vi er overfor.”
”Det er en del af arbejdet i fagpolitik, og medlemmerne må forstå at det er nødvendigt med retorik.”
Han støttes af tillidsrepræsentant og medlem af almenbestyrelsen Søren Beha Pedersen:
”Vores retorik skal være klar og ikke flertydig, og vi skal tage definitionsmagten.”
Formand Britt Petersen er ikke den fra LFS’ ledelse, som oftest bruger udtrykket New Public Management, men hun vælger at gå på talerstolen for at forsvare brugen af det. Det handler om indflydelse:
”Fagligt arbejde er magtkampe, som ikke er identificeret Skal man (kun) bruge ord, som alle LFS’ere forstår, eller skal man bruge de relevante og dækkende ord indtil alle forstår dem? At ordvalg og retorik er vigtig, er alle enige om. Tillidsrepræsentant Iben Karem og (i baggrunden) hovedbestyrelsesmedlem Olaf Christensen lytter og deltager i meningsudvekslingen. Daginstitutionsleder Diana Wickberg Jensen tog hul på en debat om retorikken i LFS, især de politiske udtryk som New Public Management. som magtkampe. Vi er inde og dreje i magtens maskinrum. Når jeg har sat mig ind i økonomi, så er det fordi dem overfor kun kender det sprog, de kender ikke det fagfaglige. Vi må træde ind på deres terræn og kunne deres stof og sprog. Det nytter ikke noget at vi laver vores eget sprog og så undrer os, når folk i forvaltningen ikke forstår os. Vi kan snakke pædagogik og beklage os over at de ikke forstår, men vi får ikke fat i magten. Jeg har været ved at brække mig over ordene New Public Management, men vi bliver fl ere og fl ere som siger det, og nu er det anerkendt at tale om nyliberalisme. Og så skal vi inddrage fx forskere, og bruge det de ser til at formulere en anden vej.”
sejre
Olaf Christensen, medlem af hovedbestyrelsen og pædagogisk sektor i FOA, fortæller om lignende diskussioner i FOA. Han uddyber begrundelsen for at kalde ting ved rette navn:
”Det handler om markedsgørelse. Markedsgørelsen kræver at der måles, og det skal man have styringsredskaber til. Det er samlet under én hat: New Public Management. Ringen sluttes når dokumentation og kontrol forringer de offentligt ansattes arbejdsmiljø. Det er ikke partipolitik men selve det at være offentligt ansat. Og den primære kamp er mod New Public Management”, konstaterer han og tilføjer:
”Velfærdsledelse er et alternativ til New Public Management ledelse. Velfærdsledelse bygger på tillid, samarbejde og retfærdighed, det er et målbart system som man kan handle på, et styringssystem som er brugbart for offentligt ansatte, social kapital er i fokus og sygefraværet falder. Dette står i modstrid med New Public Management, som bygger på mistillid, kontrol og dokumentation.”
Næstformand Jan Hoby glæder sig over at LFS er tilbage som kamporganisation i en tid, hvor fagbevægelsen er i defensiven og rådvild. Og uden at LFS mister det fagfaglige.
”Mange accepterer kriselogikken, men vi ved at der er penge nok, tænk bare på skattelettelser og skattestop, som har fjernet 30 milliarder fra fællesskabet. Vi skal ind til den bagvedliggende ideologi, se bag om retorikken og opstille handlingsfællesskaber som alternativer.”
LFS’ kritik af New Public Management har givet delsejre, understreger han fra talerstolen. Sejre i forhold til udviklingskontrakter, managementkonsulenter, treårstesten, femårstesten og bevarelse af morgenåbning på fritidshjem.
”LFS skal være en moderne kamporganisation, for ord forandrer, og handling forandrer.”
Som en udløber af denne debat beslutter repræsentantskabet at der skal udarbejdes et materiale, som forklarer alle interesserede medlemmer, hvad sådanne begreber betyder og indebærer. En ”praksisnær og almenforståelig defi nition af begrebet New Public Management”, så ingen medlemmer føler sig ekskluderet, men tværtimod klædt på til at deltage i de fagpolitiske diskussioner.