Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Ny budgetmodel
Af Elisabeth Lockert Lange
Den nye budgetmodel som følger med klyngerne lægger sig et eller andet sted midt mellem den nuværende model og den LFS havde ønsket, nemlig ren pladspris.
Formand for LFS, Britt Petersen, jubler ikke over den nye budgetmodel, der sammen med klyngerne bliver en realitet fra årsskiftet.
”Det blev ikke den vi allerhelst ville have, altså ren pladspris som entydigt understøtter store institutioner”, siger hun.
På den anden side så jamrer hun heller ikke. For det er heller ikke blevet en model, som bevarer den nuværende favorisering af små institutioner. Det er blevet en hybrid. Man har ikke villet gøre det umuligt at overleve for små institutioner, så man har taget udgangspunkt i hvor lille en institution kan være og stadig overleve, men kun lige.
Sådan at incitamentet til at blive større og dermed mere bæredygtig bevares.
”Målet er at sikre en mere ligelig og retfærdig tildeling af midler til dagtilbuddene. Med den gamle budgetmodel havde store institutioner færre penge pr. barn at gøre godt med end små institutioner. Den forskel udlignes nu, så den fremover vil være knap så stor”, som der står på www.kk.dk
Tre grupper på normal børnestørrelse anses som minimum for at være bæredygtig, men det bliver ikke ”særlig sjovt at leve på”, som Britt Petersen udtrykker det. Og for hver enkelt institution under denne størrelse går forvaltningen ind og kigger på særlige handleplaner.
Eller som der står på kommunens hjemmeside: ”Grundbeløbets størrelse er regnet ud sådan, at institutioner med tre stuer eller mere vil være økonomisk bæredygtige i fremtiden, selvom de mister en del af deres budget.”
Den nye model giver en højere pladspris men ikke en markant højere.
”Vi forsøgte at få de sociale kompensationsmidler med ind, men det lykkedes ikke. Hvis de 15 millioner kom med ind i pladspris ville det forhøje den med et ret lille beløb pr. plads men med mange pladser ville det være en del. Dette er måske ikke den bedste budgetmodel vi kunne have fået, men den flytter mange penge fra småt til stort. Og selvom vi ikke fik alt vi ønskede i denne omgang, kan det ændres på et senere tidspunkt, fx gennem de 15 millioner i kompensationsmidler”, siger Britt Petersen.
Den nye budgetmodel ifølge www.kk.dk: - En fordobling af de sociale kompensationsmidler med 5 mio. kroner. Forvaltningen fremlægger inden jul et forslag for udvalget til reviderede kriterier for den forøgede pulje. - Et grundprincip om, at ingen institutioner, som følge af den nye budgetmodel, må miste mere end 5 pct. af deres nuværende budget i en 2-årig indfasningsperiode. - Til at sikre midler i overgangsfasen afsættes en pulje på 15,7 mio. kr. årligt. - Institutioner, der støttes af indfasningsmidler indgår inden udgangen af 2011 en strukturel handleplan med forvaltningen, som fremadrettet kan sikre økonomisk bæredygtighed for den enkelte institution. - I takt med, at institutioner med en strukturel handleplan bliver økonomisk bæredygtige, forøges den sociale kompensationspulje med op til 15,7 mio. kr. yderligere fra 2013 og fremadrettet. - Der afsættes endvidere en pulje på 46,8 mio. kr. i 2011 og 23,4 mio. kr. i 2012 til omstrukturering af personale m.v. Fx merudgifter til medarbejdere, der som følge af ændringen af ledelsesstrukturen ikke kan lønreduceres. Men også andre omstillingsudgifter kan finansieres af denne pulje. Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger en indstilling herom for udvalget inden årets udgang. |