Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Konsulentudgifter på vej ned
Af Anders Pedersen
Der sættes handling bag ordene om at spare på konsulenterne i 2010. Frem til oktober blev der kun brugt 1,2 mio. mod 15 mio. i 2009. Det viser en aktindsigt, som LFS har fået fra forvaltningens anvendelse af konsulenter i 2010. Medietræning til forvaltningen, ”projektledelse” af skolemad og evalueringer er nogle af de aktiviteter, der får konsulenterne til at blive ved med at komme igen.
Det var Børne- og Ungdomsborgmester Anne Vang, der i september gik i landsdækkende medier for at kræve konsulentudgifterne ned. Med det nye budgetforlig fulgte nedskæringer på 10 procent hos konsulenterne.
LFS lovede Børne- og Ungdomsudvalget tilbage i sommeren 2009 at fortsætte med at kigge deres konsulentbrug efter i sømmene. En aktindsigt viser nu at Børne- og Ungdomsforvaltningen i 2010, frem til midten af oktober, spenderede godt 1,2 mio. kroner på konsulenter. Det er typisk IT, projektledelse og udvikling af skolemadsordninger. Konsulentfirmaet Devoteam har eksempelvis udskrevet regninger for 100.000 kroner med timelønninger på 1.250 kroner.
De 1,2 mio. kroner er en markant nedgang siden 2009, hvor udgifterne lå i omegnen af 15 mio. kroner. Så selvom årets endelige resultat endnu ikke er kendt, bliver det med al sandsynlighed betydeligt lavere end i 2009. Anne Vang (S) glæder sig over at Børne- og Ungdomsforvaltningen oftere siger fra over for konsulenterne.
”Det er rigtig godt, at vi bruger færre penge på eksterne konsulenter. I 2009 brugte vi også færre penge end årene før, og det er en god tendens – for pengene bruges meget bedre på børnene.”
Anne Vang afviser imidlertid at vedtage en grænse for konsulentbrugen eller indføre konsulentstop. Heller ikke det konservative medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Rasmus Jarlov, vil have en grænse for konsulentbrugen.
”Jeg synes, det er meningsløst at opstille et mål for brugen af eksterne konsulenter. De kan ofte skabe stor værdi og det er dumt ikke at bruge dem, hvis det er billigere eller mere effektivt end selv at løse opgaverne.”
Hos SF mener Iben Wiene Rathje at Børne- og Ungdomsforvaltningen nærmer sig målet.
”Det synes jeg lyder som et rimeligt niveau, selvom vi gerne vil så lavt ned som muligt. Vi vil gerne endnu længere ned, men kun hvis det kan forsvares. Det betyder at det kun er ting, hvor det åbenlyst ikke kan klares inhouse, der skal løses af konsulenter. Det kan eksempelvis være evalueringer, hvor det ikke giver mening at forvaltningen evaluerer sig selv, eller hvor de ikke har den specialviden, der skal til for at kunne udføre opgaven ordentligt.”
Medietræning til forvaltningen
Det er derimod intet imod formatet af Børne- og Ungeforvaltningens spin-træning. 70.000 kroner inklusiv moms kostede det, da det internationale konsulentbureau Burson-Marstaller gav et to-dages kursus til ti områdechefer. Børne- og Ungdomsforvaltningens konstituerede sekretariatschef Thomas Berlin Hovmand mener at pengene er givet godt ud.
”Forvaltningens områdechefer bliver ofte kontaktet af medierne i forbindelse med forskellige sager. Det kan eksempelvis være som ved busulykken i begyndelsen af 2010, eller da Ungdomshuset blev ryddet. Derfor er det vigtigt, at områdecheferne er i stand til at betjene medierne så professionelt som muligt, så forældre og resten af omverdenen bliver orienteret så godt og præcist som overhovedet muligt til gavn for hele kommunen.”
Han finder opbakning hos flere af Børne- og Ungdomsudvalgets medlemmer. Iben Wiene Rathje (SF) finder ikke beløbet alarmerende og kan godt se gode grunde til at sende forvaltningen på medietræning.
”70.000 til et kursus for 10 personer er desværre ikke særligt ekstraordinært, for medietræning er rigtigt dyrt. Jeg synes egentligt det er meget godt, at der er nogle personer i forvaltningen, som på en god måde kan forklare, hvad der er sket i krisesager, f.eks. som når en bus forulykker med børn eller andet forfærdeligt. Der er det rigtigt vigtigt at de centrale personer håndterer sagerne godt. Om det lige er 10 personer, der er brug for, det skal jeg ikke kunne sige.”
Heller ikke Rikke Lauritzen fra Enhedslisten vil kritisere udgifterne.
”Jeg er ikke medieekspert og ved ikke hvor meget medietræning koster. Men jeg er heller ikke af princip imod, at forvaltningerne – herunder borgmestrene – bruger penge på kommunikation.” Største kritik lyder imidlertid fra Rasmus Jarlov, der både sidder i Børne- og Ungdomsudvalget og i Folketinget (K).
“Kommunen fattes ikke penge. Den bruger dem bare forkert. Jeg kan ikke se behovet for, at områdechefer skal modtage mere professionel medietræning end jeg gør som folketingsmedlem.”
Konsulentundtagelser
De seneste måneder har imidlertid vist eksempler på at et flertal i Børne- og Ungeudvalget fortsat er villige til at punge ud til konsulenterne – denne gang til en ekstern evaluering af heldagsskolerne for 350.000 kroner. Anne Vang (S) forsvarer beslutningen.
”Vi skal sørge for at der kun blive brugt penge på nødvendige eksterne konsulenter. Men der kan være gode, faglige grunde til at overlade enkelte opgaver til eksterne konsulenter. Eksempelvis i forbindelse med den kommende evaluering af heldagsskolerne, hvor forvaltningen ikke har de nødvendige ressourcer og redskaber til at lave en grundig evaluering.”
Hos Enhedslisten protesterede Rikke Lauritzen imidlertid over at parterne bag budgetforliget på trods af løfterne alligevel har valgt at hente eksterne konsulenter ind. Hun kan ikke finde mange gode undskyldninger til at holde åbent for konsulenthanerne.
“Vi har mange dygtige ansatte i Københavns Kommune – og de burde kunne løfte disse opgaver. Det kræver imidlertid, at det politiske niveau har tillid til forvaltningen. Desværre er vi åbenbart ikke dér endnu, da alle andre end Enhedslisten netop har besluttet, at evalueringen af heldagsskolerne skal udføres af eksterne konsulenter, frem for af forvaltningens egne folk. Det er meget skuffende og i øvrigt i strid med diverse hensigtserklæringer.”
Iben Wiene Rathje (SF) er enig i at udgifterne skal ned, men mener at evalueringen af enhedsskolerne er en lovlig undtagelse.
”Vi har spurgt meget grundigt til, om ikke det kunne gøres af forvaltningen selv. Svaret fra forvaltningen har været at dels er det et emne, som forvaltningens personer selv er fedtet ind i, og det derfor kan være svært for dem at være objektive omkring, og dels har vi fået at vide, at forvaltningen ikke har personer ansat, som kan varetage opgaven på et rimeligt niveau, og at det ville være uforholdsmæssigt dyrt at ansætte nogen ekstraordinært til det. Så det er nok et eksempel på en nødvendig konsulentydelse, for jeg synes at de begrundelser er ret gode.”
Bedre gennemsigtighed
Anne Vang (S) mener at Børne- og Ungdomsforvaltningen nærmer sig målet for konsulentudgifterne og håber at løbende oversigter skal sikre bedre politisk kontrol med udviklingen.
”I den brede budgetaftale for 2011 har partierne besluttet, at der skal spares 42,5 millioner kroner på kommunens samlede forbrug af eksterne konsulenter. Fremover også fremlægges oversigter over brugen af administrative konsulenter i de enkelte udvalg, så de enkelte udvalg kan træffe konkrete beslutninger om nedbringelse af de administrative konsulentudgifter.”
Hos SF er meldingen fra Iben Wiene Rathje at hver en øre skal vendes inden opgaver sendes af sted til konsulenter.
”Hver forvaltning skal spare 10 procent af deres konsulentpenge. Vi er meget konsekvente med at sige nej til unødvendige eksterne undersøgelser. I modsætning til højrefløjen som rigtigt godt kan lide eksterne undersøgelser.”
Rikke Lauritzen (Ø) sidder på sidelinjen i budgetforliget og erkender at hun ikke har den store indflydelse på konsulentudgifterne. Hun agter dog at holde et øje med hvordan budgetforligets parter når deres sparemål.
”Selvfølgelig vil vi da holde øje med, hvordan budgetpartierne vil opnå de besparelser, de har vedtaget. Sidste år viste det sig jo, at besparelser på eksterne konsulenter blev fundet ved at spare på alt muligt andet.”
Tabel 1: De konsulenter fik mest i 2010 Firma Beløb PA Consulting Group A/S 401,950.00 Execon A/s 226,500.00 Logica 147,240.00 Devoteam 113,000.00 Burson-Marsteller A/S 70,380.00 Deloitte 60,537.50 DSI Data 60,137.50 C-C-G 52,800.00 Bakmann 24,658.50 Change management 19,000.00
|