Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Stoffer og natteliv
Af Margaretha Järvinen, Jakob Demant og Jeanette Østergaard
Bogen giver et bredt og mangefacetteret billede af stofsituationen i Danmark, både blandt unge generelt og blandt de unge voksne, som er en del af natklubmiljøet. Et omfattende kvalitativt og kvantitativt datamateriale belyser således unges holdninger til og egne erfaringer med illegale stoffer. Et gennemgående tema er spørgsmålet, om det er blevet ”normalt” at tage stoffer i Danmark – både vurderet ud fra brugets omfang og hvorvidt det opfattes som acceptabelt og ikke særligt risikofyldt at tage stoffer. Bogen viser, at eksperimenterende hashbrug er meget udbredt, mens brug af hårde stoffer er afgrænset til specifi kke grupper af meget festaktive unge voksne. Fuldskab er dog fortsat de unge danskeres foretrukne festtilstand.
Stoffer og natteliv henvender sig bredt til alle, som i kraft af deres arbejde har kontakt med unge: pædagoger, klubpersonale, socialrådgivere, SSP-konsulenter, misbrugskonsulenter og behandlere mv.
Hans Reitzels Forlag 250 sider • Pris 275 kr. ISBN 978-87-4125-415-9
Den lille Bog om metode
- sådan undersøger du børnekultur og børns perspektiv
Af Anne Petersen (red.)
Bogen er en håndbog til studerende, den er både en let læst guide til metoder, og en bog der kan bruges seriøst, til et pædagogisk feltarbejde i skolen eller i det brede pædagogiske felt, hvor der skal benyttes de undersøgelsesmetoder, man bruger som forsker.
Bogen viser, hvordan man arbejde med børn som informanter, meddelere, eksperter, deltagere eller fortællere.
Man kan også hente metodebevidsthed, når det gælder undersøgelsesdesign i opgaver på lærer- og pædagoguddannelsen, hvor det er et krav at arbejde med videnskabelig metode.
Den lille bog om metode er skrevet af: • Eva Gulløv • Martin Blok Johansen • Rikke Kamstrup • Bjørg Kjær • Stine Lindberg • Marie Ludvigsen • Tine Krab Nyby • Charlotte Palludan • Anne-Julie Boesen Pedersen • Anne Petersen
Alle bidragydere har deltaget i forskningsprojekter i pædagogisk arbejde og med et børneperspektiv.
Viasystime 76 sider • Pris 125 kr. ISBN: 978-87-9083-363-3
En god samling
- idéer til aktiviteter i rundkreds
Af Linda Bäckström og Inga Horstmark
Samlingen er en meget almindelig måde at begynde dagen på. Her har børn og pædagoger øjenkontakt, og den fysiske placering ved siden af hinanden er et symbol på samvær og fællesskab. Samlingen giver mulighed for, at man hver dag ser og møder hvert enkelt barn. Sammen har man fokus på et interessant indhold, som kan bidrage til børnenes læring og udvikling.
Denne bog er fuld af idéer og metoder til gennemførelsen af samling eller ´rundkreds´, som det også kaldes nogen steder. Den giver masser af idéer til øvelser, lege, sanglege, aktiviteter, historiefortælling, fokus på kropsbevidsthed og begrebsforståelse, sang og musik samt meget mere.
Bogen er den anden bog i serien ’Læring i dagtilbud’. Serien sætter fokus på, hvordan det pædagogiske personale kan tilrettelægge gode betingelser for børns udvikling og læring og dermed styrke og lægge grunden for børnenes nysgerrighed og glæde ved at lære. Første bog i serien er ’Liv og læring i vuggestuen.
Dafolo 92 sider • Pris 330 kr. ISBN: 978-87-7281-524-4
Børn Med Blandingsdiagnoser
Af Martin L. Kutscher
Bogen, der er fra 2008,er en videnskabeligt opdateret indføring i hele spektret af de ofte sameksisterende adfærds- og neuropsykologiske forstyrrelser hos børn fra ADHD, OCD og bipolar lidelse til autismespektrum forstyrrelser, nonverbale indlæringsvanskeligheder, sanseintegrationsproblemer og eksekutiv dysfunktion.
Med fokus på det han kalder ”Det rigtige, levende barn”, som fi ndes bag alle diagnoserne, formår forfatteren at bygge bro mellem teori og praksis. Forfatteren forsøger at gøre det komplekse enklere at forstå, inklusive årsager, symptomer, diagnosernes overlap samt behandlingen af dem.
Martin L. Kutschers medfølende og optimistiske tilgang samt hans dygtige redegørelse for disse børns særlige indre verden gør dette til en uundværlig håndbog for pædagoger, lærere, forældre og andre, der har brug for fremkommelig og relevant rådgivning om børn med specielle behov.