Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kontingent 2011
Af Elisabeth Lockert Lange
380 kroner
Et fagligt medlemskab, det vil sige af LFS og FOA (og en inkluderet gruppelivsforsikring) koster 380 kroner i 2011. Det er det samme som i 2010. Og der er mange gode grunde til at betale for et medlemskab af din faglige organisation.
LFS fastholder i 2011 samme kontingentbeløb som i 2010. Og det samme gør FOA. Det bliver tilsammen 380 kroner om måneden.
Når dit samlede kontingent, altså hvis du vælger både a-kasse og efterlønsordning, alligevel stiger med 23 kroner i 2011, så skyldes det netop disse to, dit a-kassebidrag og din efterlønsordning. Begge beløb fastsættes af regeringen.
Af dit faglige kontingent på 380 kroner modtager din fagforening LFS 246,50 kroner om måneden. Dit forbund FOA, Fag Og Arbejde, modtager 123,50 kroner. LFS som fagforening er en del af FOA, som er landets tredjestørste forbund, og det er bl.a. der, LFS henter juridisk bistand, når tingene når derud, hvor det er nødvendigt. Derudover går de sidste 10 kroner i dit faglige kontingent til en gruppelivsordning. En gruppelivsordning er en forsikringsordning, der dækker dig med en forsikringssum i tilfælde af død eller kritisk sygdom.
Hvis du har en deltidsstilling (under 30 timer) er der selvfølgelig reduceret kontingent, kig i tallene her på siden.
Ud over disse 380 kroner i kontingent til LFS, FOA og gruppeliv kan dit kontingent indeholde a-kasse og efterløn, hvis du er tilmeldt de to forsikringsordninger. Det er her de store udgifter ligger, for det er tilsammen på 891 kroner, på dels 447 kroner til din efterlønsordning, fastsat af regering og steget med 24 kroner. Dels til a-kassen fordelt med 123 kroner i a-kasseadministration (dette beløb besluttes af a-kassen selv, som har valgt at bibeholde det samme beløb i 2011 som i 2010), og med 321 kroner til det lovpligtige forsikringsbidrag. Dette beløb fastsættes af regering ligesom efterlønsbidraget og også dette stiger i modsætning til fagforening og a-kasse, nemlig med 31 kroner. Desuden er der et ATP-bidrag til staten på fem kroner.
I alt er der tale om en stigning i forhold til sidste år på 23 kroner, som alene ligger på den del, der fastsættes ved lov af regeringen, det vil sige på a-kassens forsikringsbidrag og efterlønsordningen.
Med andre ord, hvis du alene vælger det faglige kontingent kommer du af med 380 kroner om måneden. Hvis du dertil vælger en a-kasseforsikring skal du slippe 824 kroner om måneden, og hvis du vælger efterlønsmuligheden oveni, det vil sige det fulde kontingent, så kommer du næste år til at betale 1.271 kroner om måneden.
Gode grunde til medlemskab
LFS har ca. 10.600 medlemmer, bestående af pædagogisk ansatte i Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og et antal kommuner i Region Hovedstaden. Stillingsmæssigt er der tale om bl.a. pædagoger, ledere, medhjælpere, socialpædagoger, dagplejere og konsulenter af forskellig slags. Områderne dækker bl.a. daginstitutioner for børn i alle aldre, offentlige legepladser, dagpleje, arbejdspladser for mennesker med fysiske og eller psykiske handicap og mennesker med misbrug. Strukturelt er LFS opdelt i tre hovedgrupper: det almene område, specialområdet og dagplejen.
Uanset hvilken stilling og hvilken kommune du befinder dig i kan der være mange situationer, hvor du har brug for faglig rådgivning, faglig sparring eller en forhandler til at føre din sag. Din løn er måske ikke korrekt, jeres samarbejde på arbejdspladsen skal der måske gøres noget alvorligt ved, du har måske været udsat for en arbejdsulykke, eller måske står du foran en fyring.
I mange situationer er det altafgørende at have en solidarisk og professionel organisation som LFS i ryggen. Og for de penge du betaler hver måned, får du netop hjælp i konkrete faglige sager, fx ved tjenstlige samtaler og fyringer, i sager om arbejdsmiljø og arbejdsskader, hjælp til lønberegning, lønforhandling og overenskomstforhandling. Du får også repræsentation i forhold til strukturændringer i kommunen og en ajourført og veluddannet (af LFS) tillidsrepræsentant, som kan klare mange spørgsmål og problemstillinger ude på arbejdspladserne. LFS er i det hele taget på alle planer en aktiv medspiller i forhold til arbejdspladsens udvikling.
Du kan også få indflydelse på det hele, hvis du gerne vil det – og det vil mange heldigvis gerne. LFS er en demokratisk opbygget organisation, der bygger på medlemmers og tillidsvalgtes aktive deltagelse i det faglige arbejde. Mange deltager i medlemsmøder fx om overenskomster og andre vigtige spørgsmål og i generalforsamlinger, hvor det er de fremmødte medlemmer, der beslutter prioriteringerne i det faglige arbejde. LFS’ ledelse og bestyrelser er selvfølgelig også valgt af og blandt medlemmerne. Over 500 medlemmer er aktive som arbejdspladsrepræsentanter eller i bestyrelser og udvalg.
Hvis det er for stor en mundfuld, kan man også ”nøjes” med at deltage i aktioner, aktiviteter, arrangementer og medlemsmøder. Indholdet kan være faglige pædagogiske, sociale og fagpolitiske etc.
Og så er der LFS Nyt, målrettet LFS’ områder og faggrupper. Det udkommer med 15 numre, med ca. tre ugers interval (undtagen omkring nytår, påske, pinse og sommerferien). Ud over LFS Nyt får medlemmerne FOA bladet 11 gange om året.
Som medlem af LFS kan du tegne forsikringer i Tjenestemændenes Forsikring, uanset om du er tjenestemand eller ej. Se mere på www.tjm-forsikring.dk
Du kan også som medlem af FOA (LFS) blive kunde i PenSam Bank, en internet/telefonbank. Se mere på www.pensam.dk
Kontingent på fuldtidsmedlemsskabmed efterlønsordning:
LFS 246,50 |
Kontingentsatser pr. 1. januar 2011
Fuldtid med A-kasse: Deltid med A-kasse: Uden A-kasse: |