Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Referatet fra LFS’ repræsentantskabsmøde i november sidste år er nu færdigt. Det – og dermed de mange beslutninger om fagforeningens mål for arbejdet de næsteto år – ligger til offentligt skue på mitlfs.dk
Forbudt kemi i el-legetøj
Det kan være fristende at glæde børnene med et billigt stykke elektronisk legetøj. Men man risikerer at få ulovlige miljø- og sundhedsbelastende stoffer med i købet. En kontrol fra Miljøstyrelsen har nemlig fundet ulovlige stoffer i syv ud af 27 undersøgte produkter. Det var dagligvare-, legetøjs- og spotvarebutikker i København, der blev besøgt og målet var et bredt udvalg af billigt elektrisk legetøj til børn med priser på mellem 50 og 100 kr. Det er tungmetallet bly, forbudt ganske vist, som blev fundet i godt en fjerdedel af de kontrollerede stykker legetøj. Udover bly er der også et problem med den forbudte flammehæmmer deca-BDE, som er fundet i et af de elektriske legesager.
Forældreopbakning til frokostordning
De københavnske forældre går mod strømmen og tilslutter sig den kommunale madordning. Alle forældrebestyrelser i de 456 københavnske vuggestuer og børnehaver har stemt om de fra juli i år fortsat vil have en kommunal frokostordning til deres børn. Hele 84,5 procent af de københavnske institutioner har valgt at de fortsat vil servere et sundt måltid mad til børnene.
Det svarer til, at i alt 88,3 procent af børnene i de københavnske institutioner fra juli 2011 fortsat vil få et sundt måltid mad, mens de er i institution. For vuggestuebørn alene drejer det sig om hele 98,5 procent, skriver Københavns Kommune på sin hjemmeside. Det var en lovændring tidligere på året, der gjorde den hidtidige obligatoriske kommunale frokostordning til en frivillig ordning, som de enkelte forældrebestyrelse kunne beslutte at fravælge. Hvad mange da også har gjort andre steder i landet. Det er Københavns Kommune, som med den store opbakning til frokostordningen klart skiller sig klart ud. Børne- og ungdomsborgmester Anne Vang mener det handler om den høje kvalitet i madtilbuddet som kommunen leverer, hvor man har investeret solidt i madordningen. Beslutningen gælder i to år, så skal forældrebestyrelserne stemme igen.
Fokus på kommunal arbejdsglæde
Hvordan holder man liv i arbejdsglæden også i nedskæringstider? Det skal 15 kommuner nu forsøge at definere og dermed opdyrke arbejdsglæden på en række forskellige kommunale arbejdspladser. ”Projekt Arbejdsglæde er et fælles partssamarbejde mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO).
Hos KTO håber man bl.a., at projektet vil være med til at finde ud af, hvad der skal til for at skabe arbejdsglæde også i en tid præget af krise og nedskæringer.
I alt 60 kommunale virksomheder har ønsket at være med i projektet. Nu er deltagerne, der har alt fra 9 til 350 ansatte, blevet udvalgt og spænder lige fra børnehaver til fælleskøkkener.
Det overordnede formål med ”Projekt arbejdsglæde” er at få præciseret begrebet arbejdsglæde – hvad er det for en størrelse, at understøtte og udvikle arbejdsglæde på en række kommunale arbejdspladser og at formidle projektets resultater i form af viden og eksempler, så erfaringerne kommer flere arbejdspladser til gode.
Flere gadeplansmedarbejdere
Socialforvaltningen sender det kommende år flere gadeplansmedarbejdere ud i byen. I forvejen er der 25 gadeplansmedarbejdere i Socialforvaltningen. De skaber kontakt med udsatte unge, der som oftest er kørt sur i skolen og for længst er holdt op med at lytte til lærere og pædagoger. Gadeplansmedarbejderne møder de unge, der hvor de unge er, og sammen arrangerer de aktiviteter, får en relation og opbygger en tillid, som bliver brugt til at få de unge videre i livet. Gadeplansindsatsen skal bl.a. styrkes på Bispebjerg, som er et af de områder i byen, der har færrest gadeplansmedarbejdere.
Desuden skal der etableres en tværgående gadeplansenhed som et supplement til den eksisterende gadeplansindsats. Enheden skal have det samlede overblik over forvaltningens gadeplansarbejde og kunne sætte ind der hvor behovet i perioder er størst. Enheden skal også samle viden og bedrive dokumentation.
Pigegruppen på Vesterbro er et tilbud til socialt udsatte piger i alderen 13-18 år. Det er ”vilde piger”, som har problemer med fx kriminalitet, vold eller stoffer. Også her styrker man gadeplansindsatsen.
Pressede, men glade
En stor gruppe af offentlige mellemledere føler, at de har for travlt.
I en undersøgelse lavet af Væksthus for Ledelse svarer 57 procent af cheferne svarer at de er helt eller overvejende enige i, at deres arbejdsbyrde er for stor. Derudover svarer gennemsnitligt 46 procent, at de er helt eller overvejende enige i, at deres lederjob er følelsesmæssigt belastende.
Tallene er et udtryk for det enorme pres, der er på den offentlige sektor for tiden, mener Preben Melander, der er professor i ledelse ved CBS, Handelshøjskolen i København. Han peger på at problemer og usikkerhed får alle ledere til at sende problemer nedad i hierarkiet, ”udlicitere” ansvaret så at sige, og det skaber mistillid, stress og konflikter på vejen nedad.
Undersøgelsen er lavet blandt en gruppe af mellemledere, og netop de er udsatte for et højt arbejdspres, vurderer han.
For mens politikerne lover borgerne al slags velfærd så er det disse ledere, som står med de utilfredse borgere og medarbejdere i den sidste ende.
Og alligevel trods arbejdsbyrde og psykisk pres er flertallet af lederne enige om, at de føler sig velset blandt både medarbejdere og egne chefer. Hele 98 procent af svarpersonerne føler, at deres medarbejdere i høj eller nogen grad respekterer dem. Men er det virkeligheden, spørger Preben Melander, som mener at ledernes oplevelse hænger sammen med at medarbejderne ikke altid tør ytre sig kritisk over for lederne. Hele undersøgelsen kan læses på lederweb.dk
Forebyg mobning
En mobningspolitik, minimere eller fjerne risikofaktorer i det psykiske arbejdsmiljø og fokus på kommunikation og omgangstone. Det er tre ud af syv indsatser til forebyggelse af mobning på arbejdspladsen, som håndbogen ”Forebyggelse af mobning på arbejdspladsen” sætter fokus på. Håndbogen er blevet til i et samarbejde mellem Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og CRECEA.
Andre forebyggende indsatser mod mobning på arbejdspladsen er i kort form at arbejde med at ændre en negativ kultur, at øge lederes kompetence til at forebygge og håndtere mobning, at rekruttere og forfremme de rigtige folk og at lære at håndtere sager om mobning.
Håndbogen er blevet til på baggrund af et treårigt forskningsprojekt på NFA om mobning og chikane på arbejdspladsen. Og formålet har selvfølgelig været at udvikle og afprøve redskaber til at forebygge konflikter og mobning på arbejdspladsen. Flere af de redskaber, som er beskrevet i håndbogen, blev afprøvet i forskningsprojektet. Håndbogen kan downloades på www.arbejdsmiljoforskning.dk
Stofmisbrugere i anonym behandling
Den 10. januar åbnede Socialforvaltningen op for anonym behandling af stofmisbrugere. Det er de såkaldte weekendnarkomaner, der ryger hash, sniffer kokain eller tager ecstasy som Socialforvaltningen vil hjælpe med den anonyme stofmisbrugsbehandling, som er blevet døbt PAS: Projekt Anonym Stofmisbrugsbehandling.
Som udgangspunkt foregår behandlingen ved fire måneders gruppebehandling, men der tilbydes også individuelle behandlingsforløb, hvis helt særlige forhold gør sig gældende. En del af tilbuddet er også, at der er mulighed for at få rådgivning og vejledning ved at chatte med en behandler. Det sker på www.heltanonymkbh.dk
For at bruge behandling skal man være fyldt 18 år, være i job eller være under uddannelse og have afklarede boligforhold. Behandlingen er gruppebaseret, men der er også mulighed for et individuelt behandlingsforløb.
Skattestop dobbelt så dyrt som efterløn
Arbejderbevægelsens Erhvervsråds økonomer har beregnet prisen for skattestoppet til 18 1/2 mia. kr. i 2011, mens en fortsættelse af skattestoppet til 2019, som er vedtaget i Forårspakken, vil øge prisen på skattestoppet til 24 mia. kr. Fortsættes udhulingen yderligere, kan skattestoppet ende med at koste op mod 40 mia. kr., viser tal fra Finansministeriet og De Økonomiske Vismænd. Til sammenligning er prisen for efterlønnen ifølge Finansministeriet 10-15 mia. kr. Skattestoppet gør en lang række sundhedsskadeligt og miljøskadeligt forbrug billigere, samtidig med at skatten på jord og mursten lettes. På et tidspunkt, hvor finansieringen af Danmarks velfærd er til debat, bør skattestoppet genovervejes, anbefaler rådet. Læs mere på www.ae.dk