Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Leder
Af Britt Petersen, formand
Timebank?
FOAs bud på elementer der kan indgå i trepartsaftale om fremtid og ny vækst.
Her til morgen var der sikkert flere, der fik kaffen galt i halsen – vores forbundsformand i tv for fuldt flor om bl.a. timebank. Emnet kommer fra et diskussionsoplæg, som forbundet har lavet om mulige emner, der kan indgå i diskussionerne med en ny regering. Hvis arbejdsvejen og ikke sparevejen skal være fundamentet i en ny politik.
Det var selvfølgelig forudset, at netop emnet timebank ville vække opsigt – det gjorde det, da jeg første gang blev præsenteret for ideen og det må det selvfølgelig også gøre for alle andre.
Timebank er idéen om ”En ordning med en timebank, hvor man i perioder, hvor man gerne vil arbejde relativt meget, sætter den ekstra tid i timebanken og hæver i banken i de perioder, hvor man har behov for at arbejde mindre.” Og ”En ret for den enkelte lønmodtager til at få etableret en timebank vil kunne kaste helt nye vinkler ind i arbejdstidsdebatten.” (Fra FOAs oplæg)
Personligt mener jeg at tanken om en individuel medarbejderstyret timebank-ordning ville være en katastrofe for vores arbejdsmarked. På det pædagogiske område og dermed også på mange andre områder er arbejdet teambaseret og arbejdsopgaverne rimelige konstante.
Tænkningen er, at vi i fællesskab med vores arbejdstid skal bruge vores ressourcer bedst muligt i forhold til opgaven og selvfølgelig tage de individuelle kollega-hensyn, der overhovedet kan lade sig gøre i den forbindelse.
At give den enkelte en ret til at arbejde mere og mindre, når det ville passe ind i vedkommendes liv, ville i sin yderste konsekvens føre til langt flere midlertidigt ansatte på arbejdsmarked og dermed til tab af faste arbejdspladser.
For det er jo ikke sådan at man ”kan passe børn på forskud” eller for dens sags skyld tage sig af de truede børn, der først ”opdages” næste år – bare fordi det lige nu passer ind i en medarbejders private liv at arbejde mere end det arbejdspladsen har behov for.
Eller omvendt at vi kan sige nej til at holde åbnet, fordi det nu passer den enkelte ansatte at arbejde meget mindre.
Jeg er meget fortaler for at alle arbejdspladser skal tage hensyn til de ansattes private liv i det omfang det overhovedet kan lade sig gøre, men der er dæleme langt derfra og så til en individualisering af arbejdslivet. Og det er her jeg har mit helt store problem med det oplæg, der nu er offentliggjort.
Og så har jeg helt undladt at sige noget om dagplejerne, som må tænke at nu er verden da gået af lave. Dagplejernes arbejdsgivere er rimeligt fikseret på op til 48 timer ugentligt, for ellers er det jo ikke et tilbud forældre kan bruge.
Så dagplejen som institutionsform og timebank, det er to fuldstændig uforenelige størrelser.
Der er rigtig mange andre gode og visionære forslag i diskussionsoplægget, og derfor er det en skam at timebankstanken ikke er pillet ud af det.
Læs hele oplægget på FOA.dk eller på LFS.dk, diskutér det med dine kollegaer og giv meget gerne din holdning til kende via debatten.