Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Daginstitutionledernes generalforsamling
Bottom up
På daginstitutionsledernes generalforsamling blev der stillet så mange spørgsmål til børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard at han ingen mulighed havde for at svare på det hele inden for den tid, der var afsat. Vi har derfor efterfølgende talt med ham og (gen)stillet nogle af spørgsmålene fra deltagerne.
Fritidshjemmene var et hovedemne på generalforsamlingen, ikke mindst det faktum at de ikke kan finde sig selv i Faglighed for alle. Om deres realistiske fremtid siger Bo Asmus Kjeldgaard, der som bekendt går ind for at bevare fritidshjemmene:
”Området og samtænkningen skal evalueres i 2008, som vi har besluttet, og der skal ikke røres ved området før det. Det er min politiske holdning. Ganske vist er jeg i mindretal i udvalget, for mit indtryk er at flertallet hælder til KKFO-delen. Men alle vil dialogen, for det er vigtigt at ligeværdigheden bliver bevaret, og at fritidshjemmene ikke bliver en underafdeling af skolerne. Her skal vi bruge erfaringerne fra samtænkningen. Men der er vinde, der blæser i retning af mere integration, og hvis det sker, skal vi sikre at fritidspædagogikken får en ligeværdig rolle. På samme måde som vi har opnået at der er samme normering på fritidshjem og KKFO’er.”
Bo Asmus Kjeldgaard fornemmede en usikkerhed om spørgsmålet på ledernes generalforsamling, en usikkerhed som det er vigtigt at imødegå. Han understreger at ligeværdigheden mellem pædagoger og lærere i den samlede børne- og ungdomsforvaltning skal fastholdes.
”Dette er ikke en skoleforvaltning. Direktionen er fra den gamle skoleforvaltning, og jeg er fra børneområdet. Og den nye direktør kommer til at se det som en enhed.”
Et andet hovedemne på generalforsamlingen var daginstitutionsledernes oplevelse af at være ikke-eksisterende i distrikterne, svævende uden dialog, uden ledelse, uden sparring. Det vil Bo Asmus Kjeldgaard gøre noget ved.
”Jeg er som borgmester kommet ind midt i en proces som er i gang. Der har manglet kommunikation, som man ikke har haft samme tradition for i U&U, som vi havde i F&A. Jeg kan godt forstå lederne, og det skal vi rette op på! Det handler heller ikke kun om information. Vi bliver også nødt til at se på strukturen, på hvor meget der skal være centralt og hvor meget decentralt. Det er vigtigt for mig at få tilstrækkelig mange folk ud i distrikterne, som kan svare på spørgsmål og give service til institutionerne. Det er vigtigt at arbejdsformen bliver bottom-up og ikke top-down derude. Vi har pligt til at lytte, og vi skal give rammer og mulighed for dialog. Institutionerne skal have selvbestemmelse og kompetence, det er dem der har viden.”
Klubberne er ikke en del af forliget Faglighed for alle. Hvad er borgmesterens intentioner med klubberne?
”Grundlæggende ser jeg klubbernes opgave som todelt. De skal fungere som et godt tilbud til de almindelige velfungerende unge, og samtidig har de en social opgave i forhold til at være opsøgende. Og så er det en vigtig socialpædagogisk diskussion i klubberne, hvor rummelige de skal være. Nogle steder kræver man at de unge overholder reglerne ellers ryger de ud. Jeg mener at klubpædagogerne i højere grad skal være opsøgende, og så skal der i klubberne være et tilbud som er attraktivt for dem. Den rummelighed bør der være i klubberne. Jeg har bedt forvaltningen se på en eventuel kontingentfritagelse i belastede områder. Det er så lidt man får ind på kontingentet, at jeg synes man skal droppe det, for det er vigtigt at få fat på de unge. Og så skal der selvfølgelig laves en afgrænsning til det sociale arbejde, til Politi og SSP, klubberne skal jo ikke pålægges en urimelig opgave i forhold til de vanskeligste unge.”
Selvbestemmelse
Problemet med tomme pladser i særlige bydele giver politikerne muligheden for at lave mindre børnegrupper, om ikke andet så i særligt belastede områder
Bo Asmus Kjeldgaard mener ikke at den mulighed er realistisk. Ikke fordi han og SF ikke ønsker mindre børnegrupper, det forsikrer han at han gør. Men kampen på Rådhuset er den omvendte; han har rigeligt at gøre med at holde de politikere stangen, som helst ser at børnetallet i grupperne sættes op.
”Og det vil vi ikke have! Men vi har til gengæld fået den sociale kompetencepulje igennem, som jo reelt giver flere pædagoger – og med færre børn også mere plads. Og så synes jeg at vi skal lukke det gamle skidt, der er flere steder i København, uden legeplads og uden søgning. Det mener jeg er det rigtige at gøre for alle parter.”
Bo Asmus Kjeldgaard nævner det, han på generalforsamlingen kaldte regeringens dækningsløse checks.
” Jeg bliver indigneret over statsministeren som taler om kvalitet og gør det modsatte, nemlig skærer i kommunernes økonomi. Nogle gennemskuer det jo ikke, men tror at han er den gode, og hvorfor gør kommunerne ikke det han lover...”
Der lægges som bekendt mange opgaver ud på institutionerne. Men der tages ikke samtidig nogen væk. Uden ekstra ressourcer bliver det institutionerne selv der prioriterer mellem opgaverne, når der er for mange af dem. Er det ok?
Det mener Bo Asmus Kjeldgaard at det er. Han mener også at det er vigtigt at give daginstitutionerne ro. ”Jeg er imod den detaljestyring, som vi pålægger institutionerne. Der skal være et frirum, for det er meget forskellige problemer, institutionerne sidder med. Og det er dem der bedst ved hvad der skal gøres, vi skal blot skabe rammerne fx som i Faglighed for alle.”