Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Tiltag mod ungdomskriminalitet
Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne har sammensat en pakke med en samlet indsats imod ungdomskriminalitet.
Under overskriften ”hvor der er vilje, er der vej” har overborgmester Ritt Bjerregaard, børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard og og socialborgmester Mikkel Warming præsenteret en række tiltag – i særlig grad rettet mod unge under 15 år. Hos denne gruppe er den grove kriminalitet steget i København.
Indsatsen mod ungdomskriminalitet skal styrkes. Trygheden blandt byens borgere øges. Og de kriminelle unge hjælpes tilbage på rette spor. Det er hovedingredienserne i pakken, som indeholder fem indsatsområder:
- Styrket samarbejde mellem skoler, politiet og det sociale system. - Større social indsats på skolerne, blandt andet konfliktløsning. - Konsekvent indsats over for unge der unddrager sig undervisning samt nye undervisningstilbud. - Hurtig mandsopdækning og tæt kontakt til uroskabende unge. - Ny døgninstitution for unge under 15 år, der begår grov kriminalitet.
Hovedtanken bag pakken er, at en konsekvent og markant social, pædagogisk og uddannelsesmæssig indsats nytter frem for rene sanktions- og straffemodeller:
”Man kan ikke straffe sig ud af problemerne med ungdomskriminalitet. Vi vil tværtimod tage hånd om de unge, give dem tilbud og muligheder. Når vi for eksempel vil lave en døgninstitution til de unge under 15 år, der begår grov kriminalitet, er det netop for at kunne arbejde med de unge og holde dem væk fra den kriminalitet, de ellers er blevet en del af”, siger socialborgmester Mikkel Warming (Enhedslisten).
Indholdet i pakken er et supplement, en styrkelse og udvidelse af kommunens nuværende tiltag og tilbud. Der er tale om en samlet indsats, der går på tværs af forvaltninger og som blandt andet skal løses i samarbejde med politiet. Det er planen at overborgmesteren koordinerer forvaltningernes arbejde, så det bliver en samlet helhed på området.
Ny døgninstitution
I 2004 udgjorde vold og røveri i alt 8,3 pct. af sigtelserne mod unge under 18 år eller i tal 305 sigtelser. Unge under 15 år tegnede sig for ca. 60 af disse sigtelser.
I nogle få af disse tilfælde – på årsplan færre end 10 – vil der være tale om så alvorlige kriminelle handlinger og så massiv sociale og psykiske problemer, at der er behov for længerevarende socialpædagogisk behandling. En ny døgninstitution til denne gruppe vil derfor blive etableret. En institution som er målrettet til at løse opgaven, og som magter den. Institutionen skal kunne rumme seks unge fra denne ganske lille gruppe under den kriminelle lavalder (12 – 14 år), som begår personfarlig kriminalitet af en karakter, som gør at de straks skal fjernes fra gadebilledet. Og den foreslåede døgninstitution skal sikre at der kan reageres prompte, relevant og hensigtsmæssigt.
Det er unge, som har brug for en længerevarende, struktureret socialpædagogisk behandling inden for faste institutionsmæssige rammer for at ændre adfærd, selvopfattelse og opfattelse af andre. Det indebærer at institutionen skal kunne rumme og fastholde målgruppen. Den skal have en tilstrækkelig personalenormering til at sikre, at de unge ikke rømmer, og at de tilbydes en struktureret og meningsfuld hverdag med et højt aktivitetsniveau.
Med etableringen af denne institution vil man opnå en faseopdelt sammenhængende kæde for behandling af de vanskeligste unge under den kriminelle lavalder, som er parallel til det trefasede forløb, som ”Ungdomssanktionen” består af. For de unge under den kriminelle lavalder består kæden af pædagogisk observation på en sikret afdeling og eller individuelt tilrettelagte kortvarige døgnforløb (en særlig døgninstitutionsafdeling med dette formål er finansieret og under projektering), og dertil kommer denne nye døgninstitution til længerevarende forløb.