Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Æseløret
Facilitering - ledelse af møder der skaber værdi og mening
Af Ib Ravn
Facilitering er en mere dynamisk og involverende måde at skabe resultater i grupper på end den klassiske mødeledelse. Derfor er metoden attraktiv for en ny generation af vidensarbejdere og yngre ledere.
Facilitering er for grupper, hvad coaching er for den enkelte: En teknik til at forløse potentialer med og skabe udvikling, mening og værdi blandt mennesker.
Bogen er bl.a. baseret på et forsknings- og udviklingsprojekt, "Møder der skaber værdi og mening". Ca. 40 konkrete teknikker til mødefacilitering efterfølges af et historisk og teoretisk afsnit, der sætter møder og facilitering ind i et humanvidenskabeligt perspektiv.
Det har hidtil mest været konsulenter, der har benyttet sig af facilitering, men her præsenteres metoden, så den kan bruges til ethvert møde og anden forsamling.
Målgruppen er personer med mødeansvar, dvs. ledere, projektledere, tillidsfolk
og alle, der gerne vil forbedre de møder, de går til - i private og offentlige organisationer.
Hans Reitzels Forlag - 229 sider - Pris 225 kr.ISBN: 978-87-412-5474-6
Mad og æstetik
Af Helle Brønnum Carlsen
Mad og æstetik handler om mad som æstetisk udtryk samt om relationen mellem dem, der skaber maden, fx den kreative, innovative mad "designer", og modtageren, dvs. forbrugeren, lystspiseren eller måske sundhedsagenten, der formidler vigtige budskaber om mad.
Helle Brønnum Carlsen er en fremtrædende debattør og foredragsholder om gastronomiske og æstetiske spørgsmål. Til daglig underviser hun desuden lærerstuderende i hjemkundskab. Gennem sin undervisning og sin foredragsvirksomhed har hun erfaret, at de færreste mennesker har et reflekteret forhold til, hvorfor de væger at spise (eller ikke spise) det, de gør. Bogens ærinde er at give undervisere, opdragere, sundhedspersonale og madfremstillere redskaber til at medtænke de mange forskellige elementer, der har betydning for den spisendes valg og lyst ? det gælder hele spektret fra børn, man gerne vil have til at spise sundt, til hospitalsindlagte, småtspisende patienter.
En særlig dimension, der behandles i bogen, er læring og undervisning om mad. I kapitlet herom sættes der fokus på, hvordan man kan arbejde med at bevidstgøre mennesker om den æstetiske påvirkning, vi konstant er udsat for, så vi kan blive aktive, kritisk handlende og samtidig få et nydelsesfuld oplevende tilgang til det gastronomiske rum.
Hans Reitzels Forlag - 125 sider - Pris 168 kr. ISBN: 978-87-412-5406-7
Indlært hjælpeløshed?
Af Lise Ahlmann
I vuggestuerne er der travlt. Bleskift og påklædning bliver reduceret til en
praktisk nødvendighed, der skal overstås så hurtigt som muligt. Men det er
vigtigt for børn, at de bliver inddraget aktivt i vuggestuens aktiviteter. For ellers bliver børnene passive og snydes for praktisk læring, samspil og udvikling.
Voksne har en forventning om, at små børn er hjælpeløse. Det gør de voksne "blinde" i forhold til børnenes egne spirende kompetencer. Når børnene forsøger at pejle sig ind på, hvad de voksne forventer - eller netop ikke forventer af dem, fastlåses de i deres egen hjælpeløshed. Børnene bliver passive genstande for de voksnes omsorg.
Det er god omsorg, når børn kan selv. Derfor skal de inddrages aktivt i bleskift, og når de skal klædes af og på. I samarbejdet med barnet kan den voksne skabe en god tilknytning og tryghed, der giver barnet lyst og mod til at møde nye udfordringer og erfaringer.
I bogen og på den medfølgende dvd viser Lise Ahlmann, hvordan man ved hjælp af nye metoder og prioriteringer kan inddrage børnene aktivt i vuggestuerne. På denne måde bliver børnene ikke passive tilskuere, men derimod aktive deltagere
i deres eget liv.
Frydenlund - 51 sider + DVD - Pris 229 kr.ISBN: 978-87-7887-995-0
Konkurrencestaten
Af Ove Kaj Pedersen
Murens fald og opløsningen af Sovjetunionen indvarslede en ny epoke i den internationale handel i retning af kraftigt øget globalisering. Globaliseringen er i løbet af de seneste årtier blevet et fænomen, de fleste har et forhold til. Men globalisering er ikke kun et spørgsmål om økonomi. Det er også et spørgsmål om politik, nemlig de politiske forhandlinger, beslutninger og traktater, der med udvidelse af EU, ophævelse af internationale toldmure og importskatter etc. har muliggjort den økonomiske globalisering. Der er tale om en politiske strategi, der har gennemsyret de vestlige politiske kredse og bredt sig til stort set alle dele af verden.
I Konkurrencestaten fortæller Ove K. Pedersen globaliseringens politiske historie. Det er en historie, hvor politik og økonomi væver sig ind i hinanden. Det er samtidig historien om en bestemt forståelse af moderne stater - nemlig ideen om "nationernes konkurrence", dvs. ideen om, at alle lande i dag er del af en bestandig international kamp på kompetencer, viden og udvikling. Og at denne kamp er et grundvilkår, som vi ikke kan undsige os.