Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Hvordan har far det?
Sundhedsplejerskerne på Nørrebro retter nu fokus mod fædrene og screener dem for efterfødselsreaktioner, når barnet er to måneder. Og fædrene tager godt imod dem, fortæller de, når de er på besøg har spørgeskemaerne i tasken. Et til mor og et til far. For også mænd kan blive depressive og komme i krise efter at have fået et barn, og for mange fædre er det første gang, at nogen har spurgt til, hvordan de har det efter fødslen.
Opgørelser fra Sundhedshuset viser, at 44 pct. af mændene i perioden april-august 2010 tog imod tilbuddet om screening, mens 64 pct. tog imod tilbuddet i perioden september-november. Fem pct. af disse mænd havde en efterfødselsreaktion og blev henvist videre i systemet.
Nej til vold mod børn
Kampagnen "Vores Ansvar - Nej til vold mod børn" sætter fokus på at stoppe og forebygge vold mod børn i hjemmet. Undersøgelser viser at ca. hvert 5. barn i 8. klasse bliver slået derhjemme. Det kan være svært at se at et barn måske
er udsat for vold eller overværer vold i familien. Det er ofte endnu sværere at reagere på mistanken ved f.eks. at underrette de sociale myndigheder. Målet med kampagnen er at få fagpersoner, forældre og børn til at reagere, når de konfronteres med vold.
Kampagnen består af oplysende tv-spots, plakater og informationsmateriale.
Læs mere om kampagnen og kurser på
http://www.socialstyrelsen.dk/voresansvar (link er ikke længere aktivt, red.)
Børn og unge i Grønland
Myterne om de sociale forhold for børn og unge i Grønland er mange. SFI-rapporten Den sociale indsats for børn og unge i Grønland, en undersøgelse, som for første gang kortlægger den sociale indsats for børn og unge i Grønland, viser, at der faktisk er stabile indsatser til børn og unge i et fungerende system i hele landet, men der mangler bl.a. undervisning til dem, der arbejder med anbragte børn.
Andelen af børn og unge i Grønland, der er anbragt uden for deres hjem, er høj: 8-10 procent. Og i det lys finder forskerne bag undersøgelsen det tankevækkende, at der ikke er meget støtte til dem, der arbejder med anbragte børn og unge, forklarer seniorforsker i SFI Else Christensen:
"Der mangler både uddannelse af de folk, der skal anbringe børnene, og af de folk, der skal have børnene anbragt. Hvis man skulle lave nye projekter, er det et område, jeg ville pege på," siger hun.
Du kan finde den på www.sfi.dk
Ungekompasset.dk til psykisk sårbare
Psykisk sårbare unge savner overblik over muligheder for hjælp. Det skal ungekompasset.dk(link er ikke længere aktivt, red.) råde bod på. Hjemmesiden samler en række brugbare oplysninger lige fra behandlingstilbud, støtte til uddannelse over caféer og klubber til psykiatriske skadestuer
Tidlig opsporing af udsatte børn
En ny metode til tidligt at opspore socialt udsatte børn er blevet udviklet af AKF, Anvendt Kommunal Forskning, i samarbejde med en række kommuner, UdviklingsForum og Danmarks Evalueringsinstitut. Som bekendt hjælpes børnene bedst, hvis deres problemer opdages tidligt.
Humlen i metoden er at pædagoger, lærere og sundhedsplejersker skal vurdere alle børns trivsel ved hjælp af et skema hvert halve år. Der skal sikres et samarbejde mellem kommunen og fagfolk ude på institutionerne, og de sidste skal have supervision, så de lærer at opfange og reagere på de udsatte børns signaler. For der kan være mange forskellige signaler på, at et barn ikke trives, og nogle af signalerne kan let overses.
I øjeblikket er nogle kommuner ved at prøve modellen af i praksis, og noget af det, de angiver fungerer godt er netop trivselsskemaer, hvor sundhedsplejersker, pædagoger, dagplejere og lærere regelmæssigt observerer, om alle børn trives og udvikles som forventet.