Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Rep.mødet den 27. februar 2006
Af Elisabeth Lockert Lange
JA
Med åbne arme. Sådan må man beskrive den holdning de to fagforeninger LFS og PMF København og Frederiksberg viser over for hinanden. Pr. 1. marts er fusionen en realitet.
En synligt lettet formand Britt Petersen udbryder, da afstemningen på LFS’ repræsentantskabmøde den 27. februar viser et overvældende flertal for fusionen (kun én stemmer blankt): ”Puha, det var dejligt! Tak skal I have!” Og hun fortsætter: ”Jeg håber I mener det helhjertet.”
At hun er helhjertet kan ingen være i tvivl om ved denne historiske anledning: på denne dag nedlægges det hidtidige LFS og samtidig opstår et nyt LFS. 1371 medlemmer rigere, nemlig det gamle PMF København og Frederiksbergs medlemmer, nærmere betegnet pædagogmedhjælperne på de selvejende daginstitutioner i Københavns Kommune og pædagogmedhjælperne på både de selvejende og de kommunale daginstitutioner i Frederiksberg Kommune. Og ved den fælles afstemning om det nye LFS blandt både gamle LFS’ere og PMF’ere er tilslutningen enstemmig.
Men for at begynde med begyndelsen: det første repræsentantskabmøde i det ”gamle” LFS. Stemningen er god, men der er en del afbud fra delegerede. Men der er dog dukket ca. 75 LFS’ere op. Efter formaliteterne er overstået med valg af dirigenter og den slags, gør fagforeningens formand Britt Petersen rede for hele den lange baggrund for mødet, som kort fortalt går ud på at nedlægge det gamle LFS og stifte det nye LFS.
Det begyndte for tre år siden med fusionssnak på forbundsplan, altså mellem FOA og PMF. Den 1. januar 2005 var fusionen en realitet. Så blev det de lokale afdelingers tur, for LFS’ vedkommende med fire PMF-afdelinger. Allerede inden snakken begyndte var der vedtaget en principerklæring som viderefører LFS’ principper om sikkerhed for de små grupper, og den gik alle ind for. Og så blev der diskuteret et hav af ting.
”Men ved slutstregen ville de tre af afdelinger ikke fusionere på grund af uenighed om hvad de samlede ressourcer skal bruges til. De tre fortsætter derfor som selvstændige faggruppefagforeninger. PMF København og Frederiksberg ville gerne, så dette er den smallest tænkelige fusion: mellem 8368 LFS’ere og 1376 PMF’ere.” Det fusionsforslag som repræsentantskabet skal tage stilling til denne andensidste dag i februar, er en færdig pakke. En pakke som er aftalt i samarbejde, og som ”købes” eller afvises i sin helhed.
Den er som følger: Forretningsudvalget fortsætter to år endnu (det vil sige der er ikke valg til forretningsudvalget på det ordinære repræsentantskabsmøde i år – derimod vil repræsentantskabet i 2008 beslutte antallet af medlemmer for fremtiden) med de fem nuværende og en kommende: Britt Petersen, Ulla Baggesgaard, Pia Ludvigsen, Pia Bah, Jan Hoby og Claus Reffstrup. Og for fremtiden vælges forretningsudvalgets medlemmer ikke ved en urafstemning men på repræsentantskabsmødet.
LFS’ regler med det grundlæggende princip, at intet område kan dominere de andre områder, uanset sin størrelse, fortsætter som det grundlæggende princip. 20 delegerede fra det gamle PMF er en del af repræsentantskabet frem til det ordinære repræsentantskabsmødet i år. Derefter er de gamle PMF’ere en del af almenområdets delegerede.
LFS’ hidtidige struktur med repræsentation i hovedbestyrelsen, tre områder, ledersektioner, faggrupper og faggruppeudvalg fortsætter, den forrykkes ikke af at der kommer flere medhjælpere i almenområdet.
I almenområdet vil der være en overgangsperiode fra nu (det vil sige 1. marts) og frem til repræsentantskabsmødet 2008, hvor områdets ene medlem i hovedbestyrelsen vil være en garantiplads til en af de gamle PMF’ere. Samtidig oprettes et faggruppeudvalg for medhjælpere med plads til otte medhjælpere, fire fra hver.
Også det fremtidige arbejde som vedtaget på sidste repræsentantskabsmøde fortsætter som hidtil.
Ingen guldgrube
Om økonomi havde formanden nogle bemærkninger. For øjeblikket betaler medlemmer af LFS 218,65 kr. til LFS. Denne sats stiger med tre kroner fra den 1. marts. Det er til gengæld også fem år siden der har været stigning i LFS-kontingentet (mens satserne til efterløn og arbejdsløshedforsikring stiger hvert år). ”I disse fem år har vi i stedet lavet besparelser, dog ikke på antallet af ansatte og medlemsaktiviteter”, fortæller Britt Petersen.
Lønningerne i forretningsudvalget er fastsat af repræsentantskabet og ligger åbent på mitlfs.dk, hvis nogen skulle være interesseret. ”Vi har ikke fusioneret os til en guldgrube, men vi tager dem jo heller ikke for pengene!”, fortsætter hun.
1. oktober sidste år blev PMFs akasse del af LFS’, det vil sige Fag og Arbejdes a-kasse i LFS. Det har betydet at der er for meget plads i huset til det samlede LFS. Alligevel vil man ikke leje lokalerne ud ”for vores tro er at nogen om ikke så længe vil spørge os om de kan lægges sammen med os”. Til gengæld er der mødelokaler at leje ud mod betaling.
”Det budget vi har lagt er et skøn på en fremtid vi ikke kender. Det er lavet efter bedste evne og helt ædrueligt. Vi kan ikke gøre det mere præcist end dette. Og vi budgetterer med et underskud på 1,3 mill.kr. Men vi ved at vi får nogle penge fra en fusionspulje, vi påregner en hverveindtægt, da PMFs organisationsprocent kan øges meget, og så kommer PMF med en ”medgift” på ca. 400.000 kr.”
Beslutningsforslaget om fusionen mellem LFS og PMF København/ Frederiksberg blev derefter godkendt af alle undtagen en som undlod at stemme. Og det var her Britt Petersens lettelse blev både synlig og hørlig.
Født lige før kl 20
På det efterfølgende stiftende repræsentantskabsmøde for den fælles fagforening er gruppen af PMF-delegerede naturligvis deltagere.
Det bliver et ret kort møde. En kort introduktion bl.a. at PMFafdelingens medlemmer på deres generalforsamling
Velkommen til fagforeningen LFS:
LFS har nu i alt ca. 9.700 medlemmer. LFS’ medlemsgrupper omfatter dag- og døgninstitutionsansatte, pædagoger og medhjælpere, støttepædagoger, fritids- og ungdomsklubansatte, ansatte på offentlige legepladser, på skoler, ansatte der arbejder med vidtgående fysisk/psykisk handicappede, med psykisk syge, med hjemløse, ansatte i det kommunale narkosystem, på ældreområdet, dagplejere, dagplejepædagoger, pladsanvisere og pædagogiske konsulenter, hjemmevejledere samt personale, der arbejder med blinde og døve.
Fælles for medlemmerne er, at de er offentligt ansatte i henholdsvis Københavns og Frederiksberg kommuner eller Københavns amt. I Københavns kommune organiserer LFS samtlige ansatte i kommunale pædagogiske og socialpædagogiske tilbud samt pædagogmedhjælpere ved private og selvejende daginstitutioner.
I Frederiksberg kommune organiserer LFS ansatte på området for udviklingshæmmede, ansatte i dagplejen, pædagogiske konsulenter og pædagogmedhjælpere. I Københavns Amt organiserer LFS ansatte i dagplejen, ansatte i pladsanvisningen og pædagogiske konsulenter. LFS’ medlemmer er organiseret i tre fagområder: Det almene område, Dagplejeområdet og Specialområdet.
Det almene område omfatter alle de medlemmer, der arbejder på daginstitutioner, specialdaginstitutioner, klubber, legepladser og skoler. Desuden personale ansat i forvaltningen det vil sige støttepæd agoger,støttemedhjælpere, pladsanvisere, distriktsmedarbejdere og pædagogiske konsulenter.
Dagplejeområdet omfatter alle medlemmer, der arbejder inden for dagplejeområdet, det vil sige dagplejere, dagplejepædagoger, dagplejeledere og hjemmedagplejere.
Specialområdet omfatter alle medlemmer, der arbejder med voksne udviklingshæmmede, ældre i dag- og botilbud, ’hjemme hos’, psykiske syge, stofafhængige, hjemløse og på døgninstitutioner for børn og unge. Desuden pædagogiske konsulenter og ansatte i projekter, hvis arbejdsfelt er tilknyttet et af de nævnte områder, ungemedarbejdere og ansatte i boligsociale projekter.
Hver af de tre fagområder vælger en bestyrelse for deres fagområde. Områdebestyrelserne skal sikre, at fagområdernes særlige interesser og synspunkter bliver tilgodeset. De har indflydelse på forhandlinger og aftaler, der vedrører det fagområde, de repræsenterer. Generalforsamlingerne i LFS afholdes inden for fagområderne.
Inden for disse tre fagområder findes der faggrupper. En faggruppe regnes for en gruppe af medlemmer, der har samme stillingsbetegnelse, arbejdspladstype og samme eller sammenligneligt arbejde eller arbejdsindhold. Alle medlemmer af LFS er i en fagruppe.
Hver af de tre områder har desuden en ledersektion, som har kompetence over egne forhold, fx ledertiltag på det pågældende område og overenskomstforhold, der alene vedrører gruppen. Hver sektion har en en bestyrelse, og deltager i hovedbestyrelsen med et medlem hver.
Repræsentantskabet er LFS øverste myndighed og afholder ordinært møde hvert andet år på lige årstal i november måned. Repræsentantskabet består af hovedbestyrelsen samt 86 repræsentanter, valgt på fagområdernes generalforsamlinger.
Hovedbestyrelsen er den øverste myndighed mellem repræsentantskabsmøderne, i det omfang kompetencen ikke er tillagt fagområderne. Hovedbestyrelsen består af forretningsudvalget, seks medlemmer valgt på repræsentantskabsmødet, seks repræsentanter fra Det almene områdes bestyrelse, tre repræsentanter fra Specialområdets bestyrelse og tre repræsentanter fra Dagplejeområdets bestyrelse.
Forretningsudvalget leder LFS’ daglige virksomhed under ansvar over for fagområdebestyrelserne og hovedbestyrelsen i perioden mellem repræsentantskabsmøderne, i det omfang kompetencen ikke er tillagt fagområderne. Forretningsudvalget har personaleledelsen i fagforeningen og er ansvarlig for udførelse af de fagpolitiske oppgaver.
Hovedbestyrelsen har nedsat syv udvalg. Udvalgsmedlemmerne udpeges af hovedbestyrelsen efter indstilling fra fagområderne og repræsentantskabet.
Du kan læse mere om LFS og i det hele taget finde både faglige, pædagogiske og fagpolitiske informationer på hjemmesiden mitlfs.dk