Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Repræsentantskabsmøde 2012
Arbejdsmiljø
Arbejdsmiljø og ikke mindst det psykiske arbejdsmiljøligger alle meget på sinde, al den stund det har det hårdtpå de pædagogiske arbejdspladser.
Spydspidsen på området, medlem af hovedbestyrelsenog faglig sekretær Olaf Christensen (den eneste i LFS meddenne kombination, da det sidste repræsentantskab besluttede at udfase muligheden) beretter om hvad det koster samfundet at lade hånt om et dårligt psykisk arbejdsmiljø.
”Dårligt psykisk arbejdsmiljø koster ikke blot på denmenneskelige side, men også i økonomi. Med det hele,dødsfald, hospitalsindlæggelser, sygefravær, førtidspensioner og sygedagpenge koster det samfundet 65 milliarder kroner om året.”
Og alligevel har politikerne fjernet efterlønnen for denedslidte, forringet fleksjob og førtidspension, konstatererhan.
”Vi ser det i det daglige arbejde i LFS, hvordan folkbukker under, mister tilknytningen til arbejdsmarkedet ogderefter kommer i klemme i det sociale system. Det storefokus på sygefravær fører til udstødelse, i stedet skal vilægge vægt på rummeligheden.”
Der er også lyspunkter, bl.a. det såkaldte pionerprojekthvor daginstitutioner med lav trivsel og højt sygefraværlærer af dem med høj trivsel og lavt sygefravær. Der ergode erfaringer at hente i dette store interventions-projekt, erfaringer som skal overføres til resten af de københavnske daginstitutioner.
De store problemer med arbejdsmiljø på specialområdethandler primært om vold og trusler om vold. Derfor erden nye voldspolitik fra 2011 (omtalt i LFS Nyt 2/2012) etstort fremskridt:
”Voldspolitikken er konkret og handlingsorienteret. Alle skal kortlægge deres arbejdsmiljø, lægge handleplaner og evaluere. Og alle former for vold skal politianmeldes, og det er lederen der skal gøre det.”
Regeringen har for nylig taget initiativ til at sidestille fysisk og psykisk arbejdsmiljø, glæder Olaf Christensen sig over, da det reelt er en opgradering af det psykiske arbejdsmiljø, i og med at Arbejdstilsynet dermed har størremuligheder for at give påbud for det psykiske arbejdsmiljø.
Men også det fysiske arbejdsmiljø har problemer, som man kan se af det faktum at mængden af arbejdsskader på bevægeapparatet stiger kraftigt, 30 procent i Børne- og Ungdomsforvaltningen fra 2009-11.
Rettelse til artiklen Arbejdsmiljø Faglig sekretær og medlem af hovedbestyrelsen, Olaf Christensen, er i artiklen Arbejdsmiljø fra reportagen om repræsentantskabet 2012 refereret for at have sagt at ”mængden af arbejdsskader på bevægeapparatet stiger kraftigt, 30 procent i Børne- og Ungdomsforvaltningen fra 2009-11.” Dette er ikke sandt – og det var heller ikke hvad Olaf Christensen sagde. Han sagde derimod helt præcist: ”I Børne- og ungeforvaltninger er antallet af arbejds-skader steget med 30 pct. i perioden 2009 – 2011(1031 i 2009 til 1337 i 2011). Noget af stigningen kan tilskrives anmeldelses-omlægninger, men der er tale om en stigning på stort set alle typer registrerede arbejdsulykker.” |