Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Politikere pacer små børn
Ledere af vuggestuer og børnehaver føler sig presset til at lære selv meget små børn om bogstaver og brug af it. Ledere og en forældreorganisation frygter, at små børn snart bliver mødt med et obligatorisk pensum. Det afviser børne- og undervisningsminister Christine Antorini.
Samtidig understreger hun dog, at leg og læring i højere grad skal følges ad. Dette fremgår af en undersøgelse, hvori 487 daginstitutionsledere fra hele landet deltager.
Undersøgelsen er gennemført af Bureau 2000 for Ugebrevet A4.
Færre børn i specialtilbud
Første delrapport om Kommunernes omstilling til øget inklusion er klar. Den viser, at kommunerne er blevet bedre til at inkludere børn med særlige behov – faglige, sociale og psykologiske udfordringer – i de almindelige klasser. Niels Egelund, professor i specialpædagogik ved Aarhus Universitet står bag rapporten og kalder det ”en positiv udvikling, der viser, at det er lykkedes at vende den tendens til stigende eksklusion, vi har været vidner til de sidste 20 år.”
Rapporten er en undersøgelse af inklusionsprocessen i 12 danske kommuner og er udarbejdet for Ministeriet for Børn og Undervisning af forskere fra Aarhus Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Forskerne gentager undersøgelsen tre gange til og med 2015.
Styrk sproget
Tosprogs-Taskforcen har i forbindelse med den nye, landsdækkende indsats Styrk Sproget udviklet tre nye guider til ledere, lærere og pædagoger med inspiration til at løfte fagligheden for tosprogede børn og unge. Alle landets skoler, dag- og fritidstilbud har modtaget en Styrk Sproget-pakke med de nye guider og tilbud om rådgivning i form af temadage målrettet arbejdet med tosprogede børn og unge.
Politikere pacer små børn
Ledere af vuggestuer og børnehaver føler sig presset til at lære selv meget små børn om bogstaver og brug af it. Ledere og en forældreorganisation frygter, at små børn snart bliver mødt med et obligatorisk pensum. Det afviser børne- og undervisningsminister Christine Antorini. Samtidig understreger hun dog, at leg og læring i højere grad skal følges ad. Dette fremgår af en undersøgelse, hvori 487 daginstitutionsledere fra hele landet deltager. Undersøgelsen er gennemført af Bureau 2000 for Ugebrevet A4.
Aftale forlænger krisen
Den nye kommuneaftale forlænger blot den økonomiske krise, mener FOA. Rammen er for lav, og kommunerne bruger ikke de penge, de må. Det økonomiske råderum for kommunerne udvides ikke. De får lov til at flytte rundt med pengene, og det bliver en lille smule nemmere at låne. Men alt peger stadig på, at kommunerne stadigvæk sparer langt mere, end de er forpligtet til ifølge aftalen med regeringen.
Danmarks Statistik har opgjort at landets kommuner sparede 5,3 milliarder mere i 2012, end de var forpligtet til i henhold til aftalen med regeringen. Og en undersøgelse fra FOA viser at mere end hver fjerde kommune holder igen med de penge, som var beregnet til børn, elever, ældre, syge og udsatte.
”Det er tæt på at være forrykt i en tid, hvor næsten alle - og selv vismændene - anbefaler øget økonomisk aktivitet for at sætte gang i job, vækst og øget service”, siger Dennis Kristensen.
Nye muligheder med pensionen
Fra 2014 er det igen muligt at spare op til en engangsudbetaling i PenSam Bank. Samtidig bliver det muligt at få rabat på skatten af kapitalpension (som man ikke længere kan indbetale til) og alderssum (som man betaler skat af med det samme). Det har forbrugergrupperne i PenSam været med til at prioritere.
Hjælp til fagfolk fra Børnerådet
Alt for ofte hører man om udsatte børn og unge, der ikke får den hjælp, de har brug for. Nogen gange kommer hjælpen for sent, andre gange er den utilstrækkelig – eller også udebliver den helt. Det skal der laves om på, mener Børnerådet.
Derfor lancerer Børnerådet 16 film, der skal hjælpe lærere, pædagoger, sundhedsplejersker og skoletandplejen, så de bliver bedre rustet til at gribe ind, når de ser børn og unge, der er udsat for omsorgssvigt. I filmene fortæller de professionelle selv om, hvordan de har mødt problemerne, og hvordan de har håndteret dem; den svære samtale med barnet, den lige så svære samtale med forældrene – og beslutningen om at underrette de sociale myndigheder om sagen. Alle film ligger på www.brd.dk/rettidigomsorg (link virker ikke længere, red.)
Her er der også forslag til, hvordan filmene kan bruges – fx til
personalemøder og i efteruddannelse.