Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
ØV
De fleste har nok bemærket den megen mediedækning der har været her i forsommeren omkring sygefraværet (tre uger om året) blandt pædagogisk personale i København, ikke mindst i de kommunale daginstitutioner.
Det hele startede med at Berlingske bestilte en rapport om emnet hos Cepos, en ultraliberal tænketank med forbløffende stor indflydelse. De gik til den med den forventede vinkel, at privat er godt, kommunalt er smøl. Hørt før, men for nogen kan det ikke siges tit nok.
Åbenbart har en af de kommunale daginstitutioner undervejs i undersøgelsen fortalt om øv-dage. Nu øv-dage jo flere ting. Det kan være en en medarbejder akut beder om eller afspadsering. Eller en hvor en medarbejder siger øv jeg er blevet syg. Eller som det tredje og problematiske, hvor en medarbejder ringer og siger øv og den så tælles som sygefrævær eller slet ikke registreres.
Det er denne sidste version af øv-dage, LFS bliver konfronteret med og spurgt om af Berlingske i slutningen af maj.
I interviewet kommer næstformand Jan Hoby ind på flereforklaringer på sygefraværet blandt det pædagogiskepersonale. Det kan bl.a. skyldes et belastende arbejde ogarbejdsmiljø, for mange konflikter, manglende fagligt fokusog manglende ledelsesmæssige kompetencer. Og så omtalerhan ”en problematisk omsorgskultur” på nogle institutioner,og den sidste og problematiske definition på og brug af kommer ind i billedet, da han udtaler at en del ledere tillader denne slags øv-dage, hvor man ringe og sige ”øv” og så få en gratis fridag.
Det skabte stort røre, og Jan Hoby blev bebrejdet sin”medlemshetz”, som en leder skriver på debatten på mitlfs.dk.
Medlemmer på debatten understreger også at det høje sygefravær skyldes det høje arbejdspres og de mange projekter, der sættes i søen (godt hjulpet af fagforeningen).
Undersøgelse i vente
Jan Hoby har siden været ude med en kommentar på mitlfs.dk(kig under ØV under aktuelle emner), hvor han forsikrer atder ikke er tale om en kollektiv anklage mod alle landets pædagoger, ej heller mod de københavnske pædagoger og pædagogmedhjælpere. Og bestemt heller ikke nogen generaliseret anklage mod klyngeledere eller pædagogiske ledere.
Noget af miseren handler om ”mediernes tendens til atklippe, kliste og skære hårdt til overskrifter”, som nogle gangeer det eneste folk ser, skriver han på mitlfs.dk.
Og: ”At reducere sygefravær og uhensigtsmæssigarbejdspladskultur og samarbejdskultur til alene at være et spørgsmål om ledelse er at fritage det samlede personale for et medansvar for at skabe en sund arbejdspladskultur, for at sikre høj trivsel og godt arbejdsmiljø for alle” og ”at arbejdepå en daginstitution, uanset om man er klyngeleder,pædagogiske leder, pædagog eller pædagogmedhjælperer at være en del af et fællesskab, hvor alle er hinandens forudsætninger.”
Det meget store og forskningsbaserede arbejdsmiljøprojektPionerprojektet (kører fra 2011 til 2014) med 80 daginsti-tutioner under Børne- og Ungdomsforvaltningen, nogle med højt, nogle med lavt sygefravær, vil sætte fingeren på, hvad der fremmer trivsel ud fra mange vinkler. Og der vil derefter blive lavet indsatsplaner for at forbedre arbejdsmiljøet de steder hvor det er lavt.
Faktisk er effekterne af projektet allerede nu ved at visesig, i og med at sygefraværet på de institutioner, der deltager i projektet, er faldende.
I en intern rundspørge svarer samtidig kommunale daginstitutioner at de ikke tillader øv-dage. Det fik i første omgang Anne Vang til at afvise hele sagen. Men på grund af
mediestormen og sikkert også efter pres fra enkelte partier på Rådhuset, så har børne- og ungdomsborgmester Anne Vang besluttet at der skal laves en undersøgelse af øv-dage.