Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
For lidt for længe
Af Elisabeth Lockert Lange
115 tjenestemænd og LFS’ere på københavnske daginstitutionerhar fået efterbetalt tæt på to en halv million på grund afforkert lønindplacering.
Millionsagen kaldes den internt i LFS. Sagen om 115 medlemmer, tjenestemænd på daginstitutioner i Københavns
Kommune, som helt tilbage fra 2007 har fået for lidt udbetalt i løn på grund af fejl i deres lønindplacering.
Sagen eller rettere sagerne har taget over et år at gennemgå. Der skulle indhentes oplysninger fra kommunen, indberettes og rykkes undervejs, fortæller faglig sekretær Anne Brenøe, som har stået for det lange og anstrengende forløb.
”Det er helt uhørt at en sådan mangel skal tage så lang tid.At en forvaltning lader 115 ansatte vente så længe på deresrigtige løn. I alt har vi gennemgået lønindplaceringer og lønudbetalinger for lidt over 300 tjenestemænd og 115 skal have efterbetaling! Jeg er glad for at det er færdigt, eller næsten færdigt. Nogle få hænger stadig…”
Nogle har også fået for meget i løn, og de er fremadrettetreguleret nedad. Men det er i den milde klasse, det handlerikke om mange penge, siger Anne Brenøe og forsikrer at deheller ikke skal betale noget tilbage, da de har været i god tro.
Mange penge er det derimod de 115 har fået for lidt. Heltpræcist er det 2.439.906 kr. inklusiv morarenter. Indtil nu…for som sagt er der nogle få som ikke er færdige, på grund afuenighed mellem LFS og Børne- og Ungdomsforvaltningen.
FOA går derfor nu ind i sagerne.
Meget store beløb
Anne Brenøe fik øje på problemet – og hvor stort det kunnevise sig at være – tilbage til efteråret 2010, hvor hun sammen med en kollega gik souschefernes lønindplaceringer igennem.
”Vi kunne se at der var tale om virkelig markante fejlindplaceringer. Mange fik ikke efter størrelsen på institutionen, og der var mange andre ting, et miskmask af alt muligt.”
Problemerne stammer tilbage fra januar 2007, da en nyforhåndsaftale for området skulle implementeres. Forvaltningen var ikke opmærksom på, hvordan folk var indplaceret før den nye forhåndsaftale, hvor der blev lavet lønaftaler for alle undtagen tjenestemændene. Der blev rettet op for de overenskomstansatte i 2010, men ikke for tjenestemændene.
Og som det efterfølgende viste sig, havde de ikke ramt rigtigtmed lønindplaceringerne. Det skal siges at LFS har rykketfor lønaftaler på tjenestemændene gennem flere år.
”Jeg tog kontakt med forvaltningen sidste år og gjorde opmærksom på at vi manglede lønaftaler. De første jeg modtog var der så mange fejl ved, at jeg tænkte, det er der nok også ved de andre. Derfor valgte vi at gennemgå samtlige pædagoger og afdelingsledere som samtidig er tjenestemænd, og der var så høje beløb allerede for de første at jeg tænkte dette kunne blive stort. Så jeg begyndte at skrive ned, hvad de skulle have efterbetalt”, siger hun og understreger:
”Det er forfærdeligt at så mange har manglet så mangepenge, som de har ret til i deres løn, så længe. Man skal haverigtig løn til tiden.”
De sager, der er uenighed om, handler om forældelsesregler.
Disse sager går nemlig endnu længere tilbage, til 1. april2003, og er fra den gamle Uddannelses- og Ungdoms-forvaltning. Med dem havde man en aftale om at man ikke sendte lønaftaler ind.
”Og da det var en aftale, bør de ikke påberåbe sig forældelsenu. Hvis vi havde fået dem ind før, havde vi kunne retteop på dem. Heldigvis er der kun 4-5 stykker der hænger.”
Med stædighed har Anne Brenøe nu været alle tjenestemændenes lønindplaceringer igennem. Som sagt har det taget et år at få oplysningerne ud af forvaltningen og gennemgå de lidt over 300 medlemmers løn.
Men hvorfor disse mange problemer?
”Dels var der problemer for forvaltningen med at ”oversætte”forhåndsaftalen. Og så er der KMD, som laver mangfoldigefejl. For overenskomstansatte meddeles ændringer i lønnen ofte automatisk til KMD, men det sker ikke med tjenestemænd. Det er ikke en del af forvaltningens aftalemed KMD, så det kræver at forvaltningen selv gør et stykke
arbejde, og det er den centrale forvaltnings ansvar at sikreat lønaftalerne er i orden. Regningen ender ude på arbejdspladserne, især hvis de har mange tjenestemænd kan det give problemer, for der er ingen pulje til at betale disse penge.”
Overrasket?
”Det er meget høje beløb. Og det er i ca. halvdelen af allesagerne at der er fejl i lønnen.”