Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Kommunerne må træde i karakter
Skal det fortsat give mening at uddanne PAU’erne, må kommunerne tage ansvar for at få de unge i arbejde, lyder det fra LFS.
Af Jon Arskog
Det er ikke mange uger siden, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en analyse kunne konstatere, at PAU’erne er den gruppe blandt nyuddannede, der næst efter de nyudklækkede arkitekter er hårdest ramt af arbejdsløshed. På landsplan gik 40,2 procent af de nye PAU’ere i 2012 ledige i mindst 20 uger efter endt uddannelse.
Blandt FOAs A-kasse medlemmer er i alt 124 PAU’ere for tiden registreret ledige og frustrationen blandt dem er stor, lyder det fra formand på almenområdet i LFS, Thomas Enghausen, der har haft flere medlemmer i røret, der ikke forstår, hvorfor de skulle tage en uddannelse, når ingen tilsyneladende vil ansætte dem. For dem er det eneste alternativ til arbejdsløshed, at søge ansættelse som uuddannet medhjælper i de private institutioner, hvor de må acceptere en lavere løn.
”Den høje ledighed er bekymrende og et udtryk for, at der er et behov for et skærpet fokus på, hvad PAU’erne kan bidrage med på arbejdsmarkedet,” siger Thomas Enghausen til LFS Nyt med stor beklagelse over, at PAU’ere i nogle tilfælde er nødt til at dumpe deres løn for at få job.
Han opfordrer kommunerne til at træde mere i karakter – og institutionerne til at benytte sig mere af den rotationsordning, der gør at man kan sende en medarbejder på uddannelse – og få tilskud til vikaransættelse af en ledig PAU’er i perioden.
”En måde at løse problemet på er, at benytte sig af rotationsordningen, som LFS og FOA i samarbejde har brugt til at sende ledige pædagogiske assistenter ud i vikariater. Det har været med til at styrke kendskabet til de pædagogiske assistenters faglighed,” siger han.
Politikere vil ikke særbehandle
Hverken i Købehavns eller Frederiksberg Kommune er der en politik om at ansætte pædagogiske assistenter. Her er det op til de enkelte institutioner, at vurdere, hvem der er bedst til at løse opgaven i institutionerne, lyder det fra Frederiksberg Kommunes dagtilbudschef, Anne-Mette Brandt og HR-chef i Københavns Kommune, Elin Hausle Ebbesen.
Ikke desto mindre mener børne- og ungdomsborgmester i København, Jesper Christensen, at kommunen har en forpligtelse til at medvirke til at sikre, at der også er job til de pædagogiske assistenter, derfor vil han – konfronteret med PAU’erne situation - godt være med til at kigge på muligheden for at udbrede kendskabet til deres faglige kunnen.
”Jeg synes, at vi har en forpligtelse overfor dem der har taget sig en uddannelse til også at sikre, at der et job til dem. Og jeg synes også, at vi overfor forældrene har en forpligtelse til at stå på mål for kvaliteten i institutionerne. Men det er afgørende, at institutionerne har friheden til selv at bestemme, hvem der er bedst til at løse opgaven. Dermed ikke sagt, at vi ikke kan have en kommunikationsopgave i forhold til institutionerne foran os,” siger han til LFS Nyt.
Ifølge Københavns Kommunes HR-chef, Elin Hausle Ebbesen, er der ikke en decideret oplysningsindsats kørende, ligesom PAU’erne ikke er blandt de udsatte befolknings-grupper, der kan begunstiges med særbehandling i forhold til løntilskudsordninger, men i forhold til at kigge mere på, hvad kommunen kan gøre for at udbrede kendskabet til PAU’erne, samler hun bolden op:
”Det er ikke noget, vi har drøftet politisk. Derfor er det lige noget, vi skal tænke over. Men det giver under alle omstændigheder god mening, at vi tager et møde med uddannelsesinstitutionerne og så er det også en god ide at tale med klyngeledere og de pædagogiske ledere om, hvorfor de ikke i højere grad ansætter PAU’erne,” siger Elin Haunsle Ebbesen.
I Frederiksberg Kommune vil man heller ikke blande sig i hvem institutionerne ansætter og dagtilbudschef Anne-Mette Brandt mener ikke, at kendskabet til PAU’erne mangler:
”Mit indtryk er, at vores institutioner er ganske godt orienteret om PAU uddannelsen; hvad dens styrker og begrænsninger er. Vi har jo en PAU-koordinator, der er i kontakt med både uddannelsen og institutioner for at lave det bedste match mellem praktikanter og institutioner, og for at sikre at institutionerne er klædt godt på. Vi har en masse PAU’ere i praktik og der er også institutioner der har valgt at ansætte PAU’er. Så på den måde sker der også et aftræk fra uddannelsen til arbejdsmarkedet på Frederiksberg,” konstaterer hun.
UCC København vil nu tage kontakt til kommunerne for at diskutere, hvordan et samarbejde om at få PAU’ere ud i institutionerne eventuelt kan forbedres.