Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Årsmøde 2013 i specialområdet
I tillidsdagsordenens tegn
Af Jon Arskog
Med hensigterne i Budget 2014 i København om at fortsatte arbejdet med tillidsreformen var Specialområdets årsmøde præget af det forestående arbejde i Socialforvaltningen. Op tilKommunalvalget vil specialbestyrelsen udfordre og fastholde politikerne på deres vilje.
Antallet af deltagere kunne have været større, men diskussionen blandt de små 15-20 deltagere omkring bordet på Specialområdets årsmøde var livlig nok og drejede sig mest af alt om teksten i Københavns Kommunes budgetforlig for 2014, om et fortsat og øget arbejde med tillidsdagsorden i kommunens forvaltninger.
Formand for LFS, Britt Petersen, deltog i Specialområdets møde og gav blandt andet et indblik i de overordnede, politiske linjer og drøftelser omkring tillidsreformen og det var klart, at der var begejstring for de københavnske politikeres fortsatte og nu større ønske om at sætte medarbejderne fri til at gøre størst gavn for og give mest service til borgerne.
”Vi mener selv i LFS, at vi har nået nogle store mål i forhold til, hvad der var hensigten med ”Visioner fra Maskinrummet”. Herfra skal vi fortsætte den videre proces og skubbe på den positive udvikling omkring tillidsdagsordenen,” siger Lisbeth Waidtløw, der er formand for specialområdet i LFS.
Omkring bordet var der dog en erkendelse af, at det ikke sådan er ligetil at ændre flere års praksis og vanetænkning. Det gælder både i forhold til medarbejderne, der er blevet vant til at udfylde og forholde sig til alle mulige skemaer og manualer og i forhold til Socialforvaltningen, der på toppen er præget af indbyrdes uenighed om, hvilke styringsredskaber der skal kigges nærmere på. Konklusionen var, at der fra LFS’ side fortsat skal arbejdes på at skubbe til tillidsscenariet på specialområdet.
Et spørgsmål der også var til debat, var ”hvordan forholder vi os til det kommende sociale tilsyn?”
Diskussionen gik på om der er dobbeltkonfekt i forhold til akkreditering? Her kunne Helle Haslund oplyse, at LFS er opmærksom på problematikkerne og at hun har bedt om at få det på som punkt i Hoved MED i Socialforvaltningen.
”Det bliver en stor opgave og vanskelig proces i forhold til akkreditering, da der ligger mange dobbelt opgaver, hvis man ikke fjerner nogle af elementerne her i… Akkreditering er en politisk beslutning, så derfor skal diskussionen også foregå på det politiske niveau,” sagde Lisbeth Waidtløw efter årsmødet.
Pres på politikerne
I forbindelse med det kommende kommunalvalg, fortalte Lisbeth Waidtløw, at bestyrelsen gerne vil udfordre de københavnske politikere på deres oprigtighed i forhold til tillidsdagsordenen.
”Vil de virkelig give slip og lade fagfolk træffe de beslutninger, som fagfolk mener, vil være de bedste for borgerne. Kan de overhovedet det,” spørger Lisbeth Waidtløw retorisk.
”Derfor har vi besluttet at formulere nogle spørgsmål til de opstillede kandidater f.eks. ved offentlige valgmøder,” fortsætter hun.
Bestyrelsen efterlyste således nogle gode, relevante spørgsmål og konstaterede, at man under alle omstændigheder vil stille spørgsmål til styringslogikkerne i Socialforvaltningen, der giver de største udfordringer i forhold til både faglighed og kerneopgave.
På mødet kom de fremmødte frem til fire relevante spørgsmål, der går på, om politikerne har tillid til, at ledere og medarbejdere i praksis kan forvalte opgaveløsning, udvikling af kvalitet og faglighed, og samtidig være med til at sikre et effektivt ressourceforbrug.
Specialområdets fire spørgsmål til K-valgets politikere:1. ”Tør I opstille overordnede mål for hver enkelt af desociale grupper, og så overlade det til os fagpersoner at udvikle metode og faglighed?” |