Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Årsmøde 2013 i almenområdet
Hvad er et årsmøde i LFS?
Årsmøderne afholdes på hvert af områderne hvert andet år, i det år der ikke er generalforsamling. Hensigten er, at årsmøderne skal give en status på det arbejde der på områderne er i gangsat på generalforsamlingen og i andre sammenhænge i LFS.
Fagforeningen LFS er opdelt i tre fagområder;
almenområdet, specialområdet og dagplejeområdet, der hver især afholder årsmøder, men som i de seneste år har afholdt årsmøder samtidig med fælles spisning og et fælles oplæg. Samtidig er årsmøderne en mulighed for at alle medlemmer kan lufte deres synspunkter og frustrationer i en faglig sammenhæng.
Skolereformen i fokus
Med Københavns Kommunes budget for 2014 på plads, var det implementeringen af skolereformen, der mest af alt prægede almenområdets årsmøde.
Af Jon Arskog
Almenbestyrelsens arbejde har over det sidste år været omfangsrigt og alt for omfangsrigt til, at områdeformand Thomas Enghausen kunne gennemgå alle de 14 punkter, som generalforsamlingen i 2012 pålagde bestyrelsen at arbejde med frem mod næste års generalforsamling.
Derfor koncentreredes Almenområdets årsmøde sig om de tre væsentligste punkter for de fremmødte medlemmer: fremtidens daginstitutioner – herunder skolereformen; medlemsmøder og kommunalvalget den 19. november.
”Det sidste år har været kendetegnet af politiske forhandlinger på en lang række områder og der er lagt op til forandringer der kommer til at påvirke vores område og arbejdsliv,” lagde Thomas Enghausen ud med at konstatere, og så var fortællingen om skolereformens implementering i gang.
Fremtidens daginstitutioner
”Det er en skolereform, som vil få konsekvenser for børnenes liv og ret til fritid, men også jer, som er ansat på fritidshjem og i junior- og ungdomsklubber,” konstaterede han og fortalte videre, at LFS tidligt engagerede sig i et samarbejde med Københavns Lærerforening, BUPL Hovedstaden, KFO, FOLA, PLS og ikke mindst en række politiske partier med henblik på at sikre, at alle parter så på implementeringen ud fra et fælles fodslag.
Med vedtagelsen af budgettet kender alle konsekvenserne og så alligevel ikke, for hvad de kommer til at betyde for den enkelte er endnu ikke afklaret. Men Thomas Enghausen kunne i hvert fald slå fast, at ingen kommer til at blive fyret.
”Udfordringen er fortsat, at vi skal sikre, at vi kan opretholde kvalificerede tilbud hele året. Også i ferieperioderne.
Og at vi skal have stillinger man kan leve af,” sagde han og konstaterede, at det for den enkelte i sidste ende må handle om, at man er sikret en løn og en ansættelse fremadrettet.
”Det kan godt være, at det ikke er lige det man drømte om, men alternativet kan være ledighed, som vi desværre ser i mange andre kommuner,” sagde han.
Flere medlemmer havde efter beretningen kommentarer til skolereformen og dens indflydelse på det fritidspædagogiske område i København. Blandt andet udtrykte fællestillidsrepræsentant Tina Malene Hansen bekymring i forhold til, hvordan det pædagogiske personale skal kunne fastholde de fritidspædagogiske principper, når skolen kommer til at fylde så meget i børns liv. Samtidig gav hun udtryk for, at det er tvingende nødvendigt med bemandede legepladser, nu hvor fritidshjem og klub får færre åbne timer.
Hanne Rosenqvist var enig i bekymringerne i forhold til implementering af skolereformen og opfordrede bestyrelsen til at være opmærksom på de kvarterløft der er i gang rundt omkring i København, bl.a. i forhold til at der i disse kvarterløft er mange ildsjæle og en del penge, så der måske er basis for flere bemandede legeplader rundt omkring i byen.
Til skræk og advarsel kunne Lone Ast fortælle, at man i Albertslund kommune i forbindelse med implementering af skolereformen er begyndt at undersøge, hvordan man kan bruge frivillige i blandt andet fritidstilbud.
Medlemsaktiviteter efterlyses
I forhold til aktiviteter for medlemmerne fortalte Thomas Enghausen at også her havde skolereformen været det største tema de sidste mange måneder. Men der har også været møder om børnemotorik, det europæiske arbejdsmarked, tillidsreformen og så er der planlagt et medlemsmøde om klyngestrukturen med udgangspunkt i den kommende evaluering af klyngerne, oplyste han videre og opfordrede medlemmerne til at komme med forslag til medlemsmøder.
Usikkerhed om borgmesterpost
Den nuværende politiske stemning har skabt usikkerhed om, hvem der kommer til at sidde på børne- og ungdomsborgmesterposten efter kommunalvalget.
I den forbindelse fortalte Thomas Enghausen om LFS’ holdning og uden at pege på bestemte politikere opfordrede han medlemmerne til at være opmærksom på, at farven på partibogen kan snyde.
”Uanset hvad, og på trods af, at LFS som bekendt ikke yder støtte til enkeltpartier, så er fakta også, at vi trods alt har en vis interesse i at visse partier gerne og politikere gerne må få flere stemmer end andre. Og også at de borgmesterposter, der repræsenterer de områder LFS har medlemmer på, er styret af politikere, der vil områderne, har forståelse og viden om dem, samt en politisk interesse og forståelse for, at arbejde videre med og styrke de politiske tiltag der er gjort – herunder i særdeleshed tillidsdags-ordenen,” sagde han.
Bedre samarbejdsmuligheder og flere legepladser
Udover bestyrelsens tre prioriterede emner valgte Thomas Enghausen i lyset af skolereformen også at fortælle lidt om et par af de øvrige punkter:
”En vigtig samarbejdspartner for Almenbestyrelsen er Almenledersektionen, dette samarbejde er blandt andet mundet ud i en samarbejdsaftale imellem bestyrelsen og ledersektionen, der giver mulighed for at koordinere, afstemme og orientere om de fagpolitiske emner som er aktuelle – eksempelvis arbejdet i sparringsgrupperne vedrørende skolereformen,” fortalte Thomas Enghausen.
Han oplyste også, at bestyrelsen arbejdede meget for at få By & Havn, som står for udviklingen af de københavnske byggegrunde til i kommende boligbyggerier at indtænke bemandede legepladser, så boligområderne ikke henstår som kolde betonområder, men derimod byder på inspirerende miljøer, hvor børn og deres voksne kan være trygge.
Du mt at uddanne til ledighed
Det sidste emne Thomas Enghausen kom ind på, var jobsituationen for de pædagogiske assistenter.
”I LFS får vi en del henvendelser fra medlemmer, som har meget svært ved at få job som Pædagogisk Assistent. Flere af dem føler at de har en uddannelse der ikke kan bruges i praksis.”
”Det er et ganske alvorligt problem, at vi har en uddannelse, hvor ledigheden er så høj. Jeg har flere gange nævnt det overfor de ansvarlige i FOA, men jeg kan være i tvivl om, hvorvidt alvorligheden er kommet helt ind under huden. De er altså nødt til at ske noget, for det er uholdbart at uddanne sig til ledighed. Det er ikke til gavn for nogen,” sagde Thomas Enghausen.
I den forbindelse konstaterede Annette Mortensen, at der er store forskelle kommunerne imellem i forhold til arbejdsløsheden blandt PAU’ere, da nogle kommuner uddanner mange pædagogmedhjælpere og derfor også har mange PAU’ere ansat.
Efter at have gennemgået budgettet for Almenområdet, der rummer et restbeløb på 363.352,19 kr., kunne forsamlingen i fællesskab konstatere at stort set ingen faggrupper havde brugt penge i løbet af året.
Til at runde mødet af var der fremvisning af filmen ”Bevar min klub!”, som unge og personale fra fritidsklubben Dronen havde lavet. I filmen tegner de unge et billede af fritidsklubben som deres helle fra styring og voksenkrav - et sted, hvor man kan være sammen med venner og udvikle nye venskaber på tværs af klasserne, få en snak med en voksen som hverken er deres forældre eller lærer - et sted de gerne vil bevare. Den opfordring sender LFS Nyt hermed videre til politikerne.
Læs mere om skolereformens konsekvenser på side 6.
De 14 arbejdsområder som blev vedtaget på generalforsamlingen er:• Indkøbsordningen |