Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
OK
Af Elisabeth Lockert Lange
Lokal lønmodel på plads
Delforlig om ny model for lokale forhandlinger til erstatning for Ny Løn
I skrivende stund (18. februar) er der gode udsigter til at der meget snart bliver indgået forlig med de kommunale arbejdsgivere om en treårig overenskomst. De sidste krav, der skal forhandles færdig, er de generelle lønstigninger for overenskomstårene 2006 og 2007, reguleringsordningen og krav der handler om kommunalreformen.
Det er et ultimativt krav fra organisationernes side, at reallønnen sikres. Der er for det første overenskomstår kun ”brugt” 1,52 procent til de generelle lønstigninger 1. april i år, så der skal hentes 4,08 procent hjem til de næste to år, hvis det skal stå mål med inflationen, som i de kommende tre år forventes at blive på 5,60 procent.
Tidligere i forløbet blev der indgået delforlig for alle organisationerne i den pædagogiske branche. Delforliget er indgået under forudsætning af at der opnås et samlet overenskomstforlig.
Forliget indeholder en lønmodel for lokal løndannelse, det vil sige erstatningen for Ny Løn.
Konkret er der afsat 2,5 procent af lønsummen til ledere til forhandling lokalt og 1,25 procent til de øvrige personalegrupper på det pædagogiske område.
At lederne får mere til netop lokal løndannelse er ganske som LFS ønsker det. De andre personalegrupper skal så trække det hjem ved andre forhandlingsborde. Til de centrale organisationsforhandlinger afsættes 1,1 procent for lederne og 1,94 procent for basisgruppen. Der er årlige forhandlinger, under forudsætning af at en af parterne beder om det.
I aftalen indgår også at weekendtillægget for de pædagoger på daginstitutionsområdet, som har et sådant, forhøjes. Også de dagpædagoger, som har fast arbejdstidstillæg, får det forhøjet. Desuden er der afsat en pulje på to mil. kr. til minipensionen for pædagogmedhjælpere, seks mil. kr. til minipension ved dagplejeforhandlingerne og til døgnområdet er der afsat en ramme på 10 mil. kr. til løsning af arbejdstidsspørgsmål.
Det ligger fast at den aftale, der bliver indgået af organisationer i KTO om udmøntningsgaranti, også kommer til at gælde for det pædagogiske arbejdsfelt.
Aftalen indeholder et særligt afsnit om den lokale procedureaftale. Der indgås en fælles procedureaftale, men der er enighed om, at procedurerne for de forskellige grupper i den pædagogiske branche kan være forskellige. I aftalen er det beskrevet hvilke forhold der som minimum skal være beskrevet i procedureaftalen, hvis forhandlingskompetencen decentraliseres til fx daginstitutionsledere.
Det var afgørende for arbejdsgiverne at få indført i aftalen at man ikke med det samme går til Arbejdsretten ved eventuelle brud på de lokale aftaler. Det har organisationerne accepteret ikke mindst fordi arbejdsgiverne alligevel i sådanne tilfælde sandsynligvis ville opsige aftalen efter en sag i Arbejdsretten. Kommunen får derfor en frist på 21 dage til at rette for sig lokalt. Har de ikke gjort dette efter de 21 dage, kan sagen indbringes for de centrale parter. Retter kommunen ikke for sig her, kan sagen videreføres i det fagretslige system. Organisationerne har accepteret at søge at løse den slags sager via lokale forhandlinger, men har selvfølgelig ikke afskrevet sig muligheden for at kunne hive umulige arbejdsgivere i Arbejdsretten.
Aftalen om lokal løndannelse er indgået mellem FOA, BUPL, SL, 3F og Dansk Metal på den ene side og de amtskommunale arbejdsgiverparter på den anden side.