Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Accenture
Den sidste chance
Københavns Kommune dømt for overenskomstbrud i Accenturesagen. Firmaet får alligevel en chance til men med kniven på struben: årsopgørelserne skal være i orden. Imens vokser vreden hos både de faglige organisationer og venstrefløjen på Rådhuset.
Styr på det! Sådan beskriver Accenture selv situationen. Kun 116 lønsedler skulle angiveligt indeholde fejl i januar måned.
Men er der styr på det? De faglige organisationer tvivler. Sandheden vil komme for en dag, når årsopgørelserne kommer – i slutningen af februar og efter dette blads deadline.
Borgerrepræsentationen har nemlig besluttet at give Accenture denne allersidste chance, at Accenture skal kunne udsende årsopgørelserne for 2004 …”uden væsentlige fejl”.
Organisationerne er derfor på stikkerne over for om der rent faktisk er fejl i både lønsedler, lønudbetaling og årsopgørelser. Nærmere bestemt har LFS bedt tillidsrepræsentanterne om at tjekke det hos kollegerne og melde tilbage til fagforeningen med en kopi og en beskrivelse, hvis der er fejl.
Den gode nyhed er at Københavns Kommune er dømt for lønkaos. Det vil sige at den sag, som de faglige organisationer FOA og Lærernes Centralorganisation anlagde mod kommunen for overenskomstbrud efter flere måneder med grelle fejl i lønudbetalingerne til kommunens 50.000 ansatte, nu er vundet ved Arbejdsretten.
Kommunen kan nu se frem til at skulle betale en bod for det lønkaos, der siden august har hersket i kommunen, efter administrationen af lønudbetalinger blev udliciteret til Accenture. Den 3. marts offentliggøres dommens skriflige materiale. Bodens størrelse afgøres på et senere tidspunkt.
”Vi fik heldigvis ret i at Københavns Kommune har brudt overenskomsten ved ikke at udbetale den korrekte løn. Nu afventer vi blot, hvor stor en bod Københavns Kommune skal betale til organisationerne”, siger Pia Bah fra LFS’ forretningsudvalg.
Et plaster på 15 mill. kr.
Efter Københavns Kommune tabte sagen gik de tilbage og tog en snak med Accenture. Den snak mundede ud i et forlig med firmaet. Borgerrepræsentationen besluttede at indgå en aftale med Accenture om at blive økonomisk kompenseret for det kaos der har været med indførelsen af Accentures lønsystem i kommunen. Kompensationen er på 15 mill. kr.
Overborgmester Lars Engberg kommenterer det sådan: ”Det er ingen hemmelighed, at det har været en svær beslutning at træffe, fordi kommunen har været i en total uacceptabel situation på grund af fejl og mangler i Accentures lønsystem. Forliget indebærer, at Accenture får en aller sidste chance for at rette op på forholdene. Det har hele tiden været min holdning, at hvis årsopgørelserne ikke kommer på plads uden væsentlige fejl, er min tålmodighed opbrugt. Med denne aftale afskriver vi os ikke muligheden for at opsige aftalen med Accenture.”
De 15 mill. kr. er med andre ord kompensation for de foregående måneders kaos, og ikke penge som går i stedet for en opsigelse af aftalen.
De 15 mill. kr. skal ses som et plaster på såret i forhold til de udgifter kommunen har haft. Og kommune har sikkert sagt ja til pengene ud fra en vurdering af, hvad de ville kunne opnå ved at rejse en voldgiftsag over for Accenture. For 15 mill. kr. er jo ingen ting i denne sammenhæng. Københavns Kommune udliciterede i sin tid lønudbetalingen til Accenture med en forventning om at spare 43 mill. kr. over de næste seks år. I stedet tales der på Rådhuset om ekstraudgifter på 35 mill. kr.– indtil nu.
Forsøgskaniner
Formanden for Fag og Arbejde – FOA Dennis Kristensen kalder forliget en uklog beslutning:
„Forliget betyder, at kommunen efter syv måneders totalt lønkaos nu giver Accenture endnu en chance. Hermed skal kommunens 50.000 ansatte leve videre med risikoen for fortsat lønkaos, ikke mindst i forbindelse med den snarlige udsendelse af årsopgørelser for 2004 til de ansatte”, sigere Dennis Kristensen og tilføjer:
„Efter min vurdering havde det været en langt klogere beslutning, såfremt forliget havde betydet, at Accenture havde betalt 15 millioner kroner og derefter havde pakket sammen og sagt farvel og undskyld for denne gang. Nu har de ansatte været Accentures forsøgskaniner i mere end et halvt år. Det er mere end rigeligt, ja langt mere end kommunen med anstændigheden i behold kan byde de ansatte.”
Venstrefløjen, SF og Enhedslisten er bestemt heller ikke glade for forliget med Accenture. SF udtaler i en pressemeddelelse et vredt og chokeret NEJ til kommunens forlig med firmaet. Partiet klager nu til tilsynet over sagsforløbet. Et sagsforløb sagsforløb de beskriver som ”så fyldt med fejl og mangler at det trodser enhver beskrivelse.” Et eksempel er at Borgerrepræsentationens medlemmer ikke havde fået forligsteksten sendt i papirform som de burde, og mange havde derfor slet ikke læst den.
Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) siger: ”Vi sagde nej til et elendigt forlig, fordi det ikke sikrer en løsning af det lønkaos vi står med. Det er efter vores mening meget synd for medarbejderne, som i mange måneder har fået tilværelsen stresset af firmaets kaos.”
Den forligstekst med Accenture, som Borgerrepræsentationen blev præsenteret for, er hemmelig, og det vækker også vrede i begge venstrefløjspartier. Bo Asmus Kjeldgaard vil overholde den pålagte tavshedspligt, men er irriteret over at forliget skal holdes hemmeligt. ”SF bryder sig i det hele taget ikke om at samarbejde med firmaer, hvis aftaler ikke tåler dagens lys.” EL