Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Særligt tilrettelagt støtte til at flytte i egen bolig
Af Jon Arskog
I Københavns Kommune får beboere på socialpsykiatriske bosteder nu mere hjælp til at flytte i egen bolig. Projektet Den Gode Flytning bliver til en blivende ordning.
At flytte er en meget stor begivenhed i alle menneskers liv. Det er en begivenhed som indebærer en ny dagligdag med nye udfordringer i nye omgivelser.
At flytte fra et midlertidigt eller længerevarende ophold på et socialpsykiatrisk botilbud kan være en særlig stor udfordring, da et nyt og mere selvstændigt liv står for døren. Selvom lysten til at leve et selvstændigt liv kan være stor, kan motivationen til at forlade de trygge rammer, som et socialpsykiatrisk bosted tilbyder, være svær at finde.
Så hvordan får man fjernet frygten for ikke at kunne stå på egne ben og skabt motivationen hos en borger med en psykisk lidelse til at flytte fra de trygge og beskyttede omgivelser til en ukendt og alt andet lige mere risikofyldt og ensom tilværelse?
Det spørgsmål har projektet Den Gode Flytning efter alt at dømme fundet et godt svar på. Projektet, der blev iværksat i maj 2012, støtter beboere på socialpsykiatriske botilbud til at flytte ud i selvstændige boliger
”Målet med projektet har været, at udvikle en metode, der kan understøtte gode flytteforløb fra botilbud i socialpsykiatrien, som imødekommer den angst og de barrierer, der er forbundet med at flytte i egen bolig,” forklarer Anne Mette Nielsen, der er projektleder.
Derfor handler Den Gode Flytning om at give en særlig tilrettelagt støtte til selve flytningen og de forandringer flytningen medfører både før, under og efter flytningen med det formål at skabe en glidende overgang til det nye og mere selvstændige liv med mulighed for andre foranstaltninger såsom socialpædagogisk støtte i hjemmet (§85) .
En stor omvæltning at flytte for sig selv
Som det ser ud i dag har botilbuddene ofte ikke ressourcer til, at støtte borgerne når først de er flyttet fra botilbuddet, hvilket giver et slip i forhold til overgangen til livet udenfor botilbuddet.
Derfor blev projekt Den Gode Flytning søsat som et toårigt projekt, der indtil videre har støttet 47 borgere ud i egen bolig. Erfaringerne med projektet har således været så gode, at det allerede i september 2013 blev besluttet, at tilbuddet skal være permanent.
I dag er Anne Mette Nielsen således koordinator for de otte tilknyttede hjemmevejledere, der er fordelt på fire af kommunens socialpsykiatriske centre, hvor de to og to sidder sammen med centrenes øvrige § 85 hjemmevejledere, der yder den dagligdags socialpædagogiske støtte til borgere i eget hjem. Det giver gode muligheder for at koordinere indsatsen og skabe en glidende overgang fra det ene system til det andet.
”Det er en kæmpe forandring, når borgerne flytter fra de socialpsykiatriske bosteder til selvstændige boliger. De er meget sårbare og har et stort behov for støtte i denne forandringsproces. Vi skal huske på, at de flytter fra en tilværelse omgivet af personale og beboere til et liv i helt nye og mere selvstændige rammer, hvor de højst sandsynligt ikke kender naboer og lokalsamfund. Det er en helt ny hverdag. Det er derfor vigtigt for os, at have et tæt samarbejde med kontaktpersonen på botilbuddet som kender borgeren, men for hvem det ikke er hverdagspraksis at koordinere og bistå flytninger. Og så skal vi selvfølgelig have en særlig opmærksomhed på, at systemet også efterfølgende kan tilbyde den enkelte støtte i egen bolig,” siger Anne Mette Nielsen.
Målet er recovery
I modsætning til tidligere forestillinger ved man i dag, at mennesker kommer sig efter psykisk sygdom. Derfor er målet at støtte borgere videre i livet og dermed ud fra botilbuddene. Det er dog ikke alle som kommer sig lige fint. Derfor kræver det, at ressourcepersonerne omkring den enkelte og enkelte indgår i et tæt samarbejde om ønsker og behov for støtte.
”Hidtil har man talt om fl ytteparathed, hvor man kun har kigget på, om borgeren er i stand til at støvsuge, lave mad og andre ting, man skal kunne i et hjem. Vi taler nu i stedet om støtteparathed: Er borgeren i stand til at samarbejde og modtage støtte,” siger Anne Mette Nielsen og peger samtidig på, at skal borgerne ud i eget hjem, kræver det en indsats.
”Det kan være en voldsom oplevelse kun at få støtte i hjemmet en gang om ugen, når alt er nyt og forvirrende. Så spørgsmålet er ikke alene, om borgeren er klar til at modtage støtte, det handler også om systemet er parat til at give den nødvendige støtte i hjemmet. Hidtil har der ikke været meget tid til hjemmevejlederstøtte, men med Den Gode Flytning kan vi give den udvidede støtte f.eks. to til tre gange om ugen, afhængigt af den enkeltes behov,” siger Anne Mette Nielsen.
Ønsket kommer fra borgeren
Eftersom ønsket om at flytte i egen bolig kommer fra beboeren selv, er det typisk beboeren eller kontaktpersonen på bostedet der kontakter Den Gode Flytning.
For at gøre opmærksom på mulighederne med Den Gode Flytning har projektmedarbejderne og Anne Mette Nielsen derfor undervejs i projektforløbet været ude at fortælle om muligheden for at få støtte gennem projektet på bosteder og til pårørende-arrangementer.
Det har givet anledning til, at beboere og kontaktpersoner har snakket fremtidsmuligheder. I en række tilfælde er beboere således blevet indstillet til egen bolig gennem den enkeltes sagsbehandler i voksenenheden, som også har vurderet behovet for støtte i egen bolig.
Fra det øjeblik kan det både gå hurtigt, eller langsomt, alt afhængig af, om beboeren selv har en lejlighed på hånden, eller hvor hurtigt kommunen kan fremskaffe en. Selve boligformidlingen har Den Gode Flytning ikke noget med at gøre, understreger Anne Mette Nielsen.
Men eventuel ventetid er ikke nødvendigvis af et onde, mener hun, da det giver tid til at planlægge flytningen og for beboeren at indstille sig på den nye tilværelse.
Et par måneder inden flytningen kommer hjemmevejlederen fra Den Gode Flytning således ud på bostedet og snakker med beboeren. Flytningen skal planlægges og struktureres.
”Vi kommer ud på bostedet og snakker om flytteprocessen og hvad der venter derude i de nye omgivelser, som vi skal hjælpe med. Det kan være støtte til daglige gøremål, hjælp til at danne nye netværk, skabe beskæftigelse eller deltage i aktiviteter udenfor hjemmet. Vi planlægger forløbet sammen med borgeren og går i hvert enkelt tilfælde ind og snakker om, hvor i processen vi skal komme ind,” fortæller Anne Mette Nielsen og understreger, at det er den samme person der følger den enkelte gennem hele flytteprocessen og frem til den nye hjemmevejlederstøtte påbegyndes i de tilfælde, hvor der er et behov. Det giver det mest trygge forløb.
Giver ro i maven
En ting er, at tilbuddet giver ro i maven hos den enkelte borger. En anden ting er, at det også giver kontaktpersonen på bostedet ro at vide, at der er nogen der tager over og hjælper de nu tidligere beboere videre.
Sådan har Thomas Nymark det. Han er pædagog på Tranehavegård, der har 44 mere eller mindre selvstændige boliger tilknyttet. Beboerne har mange forskellige problematikker, som angst, sociale fobier, tvangspræget adfærd, tvangstanker, skizofreni og andre personlighedsforstyrrelser. Det er langt hen ad vejen beboere med en højere gennemsnitsalder og lidt tungere problematikker end tidligere, som har levet med deres diagnose igennem mange år og som har en god sygdomsindsigt, fortæller han.
”Det er ikke mange, der er ivrige med at flytte herfra.
Men alle har et ønske om at være selvstændige. Udfordringen for dem er, at der kan blive stille og ensomt i en toværelseslejlighed ude i byen. Det er godt nok ikke noget kollektiv, vi har her, men her kan man jo altid ringe på hos en nabo, eller få fat i personalet mellem klokken otte og 22. Det kan man ikke derude,” fortæller han.
”Der er Den Gode Flytning med til at forbedre indsatsen indenfor socialpsykiatrien. De kommer ind tidligt i forløbet og kan finde løsninger i forhold til selve flytningen, medicin, familie, etablering af nyt netværk, hvordan man får en kæreste og fremtiden i det hele taget. Det er et trygt bindeled. Der er det, at jo mere smidig overgangen kører, jo flere aktiviteter de tidligere beboere har at tage sig til på ugentlig basis, jo mere hånd der kan blive taget om dem, des bedre kan det undgås, at vi får svingdørspatienter, der kommer tilbage i systemet, fordi det alligevel var for voldsomt. Der er Den Gode Flytning med til at udfylde et tomrum i systemet,” konstaterer Thomas Nymark, der har været kontaktperson for den tidligere beboer på Tranehavegård, Lisbeth, som flyttede i egen bolig i september.
”I og med at jeg har en forsikring om, at hun har nogen der tager sig af hende, og at hun har et sted, hun kan henvende sig, er det nemmere for mig som hendes kontaktperson at klippe navlestrengen,” siger han.
Positive tilbagemeldinger fra brugerne
Den Gode Flytning har i forbindelse med projektet gennemført interviews med de borgere der har brugt tilbuddet og i dag sidder i egen lejlighed. Af uddraget fra interviewene fremgår det, at der er mange overvejelser og bekymringer omkring flytningen og det kaos flytningen medfører og ikke mindst om sandsynligheden for at kunne stå distancen. Men det fremgår også, at borgerne har følt, at de har fået en afgørende og målrettet støtte til både alt det praktiske, men også til at føle sig tryg ved at skulle flytte fra vante rammer til et nyt hjem. For nogle er det endda gået så godt, at de udtrykker en lyst til at tage uddannelse og at komme ud at rejse.
Blandt andet på den baggrund har kommunens socialpolitikere valgt at gøre projektet permanent, når projektet afsluttes til maj.
”Jeg synes, at vi allerede nu kan sige, at vi har nået vores mål. Men vi er stadig i gang med at videreudvikle processen i forhold til at uddanne borgere som er flyttet i egen bolig til at kunne formidle deres flytteerfaringer overfor borgere der står overfor samme udfordring. Derudover arbejder vi på at komme i yderligere dialog med botilbuddene, så vi kontinuerligt kan sparre om recovery og flytteprocesser,” siger Anne Mette Nielsen, der håber at projektet kan inspirere andre kommuner:
”Vi håber, at den evaluering, der nu skal i gang kan inspirere andre kommuner i deres arbejde, når deres borgere skal flytte ud i egen bolig.”
Fakta om den Gode FlytningDen Gode Flytning er et tilbud om støtte til borgere på Københavns Kommunes socialpsykiatriske bosteder, der ønsker at flytte i egen bolig. Den Gode Flytning medvirker til at skabe en glidende overgang fra botilbud til egen bolig ved at tale flytte-processen igennem og medvirke til at planlægge og udføre den, og ved at medvirke til at opbygge netværk og skabe grundlag for aktiviteter til tiden efter flytningen. Siden maj 2012 har Den Gode Flytning hjulpet 47 borgere ud i egen bolig.
Tanker om fremtiden efter flytning:• Jeg vil gerne være brandmand, så jeg tænker på at starte en uddannelse. Gå på HF. |
Tanker om Den Gode Flytning:• Det er en fordel, at kende personalet inden man flytter – inden kaos starter. Det giver tryghed og er med til at skabe et overblik. |
Gode råd til andre som vil flytte i egen bolig:• Det er vigtigt at have et netværk også før du flytter. Kilde: Uddrag af interview med borgere som er flyttet fra et socialpsykiatrisk botilbud og som har modtaget socialpædagogisk støtte i flytteprocessen af projekt Den Gode Flytning. |