Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På plads og klar til et nyt kapitel
Af Jon Arskog
Med hjælp fra Den Gode Flytning er Lisbeth nu i egen bolig med en ny lyst på livet.
Efter knapt 14 år i det psykiatriske system sagde Lisbethi september goddag til et nyt liv i egen bolig. Lisbeth er tidligere beboer på det socialpsykiatriske bosted Tranehavegård, men sidste år kom hun med i projekt Den Gode Flytning, der har givet hende støtte til at flytte i egen lejlighed.
”Min kontaktperson sagde, at det næste skridt for mig varat flytte i egen lejlighed. Han vurderede, at jeg havde det sågodt psykisk, at det ville være det rigtige for mig. Så tænktejeg, at så gør jeg det: Det var det rette tidspunkt,” fortællerLisbeth, som LFS Nyt besøger i sin nye lejlighed.
Hun blev skrevet op til en lejlighed i december 2012 ogventede derefter knapt ni måneder på at få lejligheden, der er en rummelig og lys toværelses lejlighed på 58 kvm med køkken, bad og veranda med adgang til gårdhave. Alt sammen noget hun er meget glad for i dag, hvor hun har boet alene i godt 4 måneder.
”Men det er et stort skridt. Det er 14 år siden, at jeg sidsthar boet alene i en lejlighed. Det er lidt svært at vænne migtil, at der går lidt tid mellem, at man ser nogen. På Tranehavegård var der altid nogen, så den største omvæltning har været at vænne mig til at være alene i lejligheden. Men det er gået hurtigt med at falde på plads. Her er søde naboer, som jeg hilser på, og jeg kan godt lide området, der er meget stille og har gode indkøbsmuligheder.”
Skulle hun have lyst til at besøge Tranehavegård og snakke med nogle af de tidligere kontaktpersoner, eller beboere, er hun velkommen – og det er en rar ting at have i baghovedet, konstaterer Lisbeth.
Hjælp til flytteprocessen
I forhold til alle de praktiske ting omkring flytningen, ogikke mindst at kunne overskue den, har såvel kontaktpersonerne på Tranehavegård, som projektmedarbejderen Maja fra projekt Den Gode Flytning været afgørende.
”En af vikarerne på Tranehavegård sagde, at det varvigtigt at få en vejleder, inden jeg flyttede. Så vi tog ud påsocialkontoret, hvor sagsbehandleren sørgede for en. Da jegså var skrevet op til lejligheden, kom en vejleder fra ProjektDen Gode Flytning, Center City, og besøgte mig for at forberede flytningen både mentalt og praktisk, så jeg var parat. Ventetiden gav tid til at tænke over, hvad det ville sige at skulle et nyt sted hen og på at få alle de praktiske ting omkring flytningen på plads. Der har Maja været guld værd,” fortæller Lisbeth.
”Det at have haft hjælp inden, under og efter flytningenhar været vigtigt for mig. Jeg må indrømme, at jeg nok ikkehavde klaret det alene. Der har jeg været utroligt heldig bådeat have Maja, gode venner og familie til at hjælpe både mentalt og fysisk med at flytte,” siger hun.
”Det at Maja er inde over hele perioden og har kunnethjælpe med alle de praktiske ting på computeren; som f.eks.at skifte folkeregisteradresse og søge boligsikring, og at huner gået med hen til TDC for at få oprettet telefonabon-nement, har været guld værd. Jeg var slet ikke klar over, hvor vigtigt det var at have hende, inden jeg flyttede – hvor meget der rent faktisk var, som jeg skulle have hjælp til,” fortæller Lisbeth, der også er glad for at Maja stadig kommer forbi.
”Hun kommer en gang om ugen. Her i starten er det vigtigtfor mig. Det er en stor tilfredsstillelse at kunne klare sig selv,det kan bare godt blive lidt ensomt. Men det er også godt, for så er man nødt til at lære sig selv at ringe og invitere folk. Det gjorde jeg ikke meget på Tranehavegård. Her skal jeg selv skabe kontakt eller tage ud og møde nye mennesker. Det er en udfordring, men på sin vis en god udfordring” siger Lisbeth, der allerede har aftalt med Maja, at skulle ned på et at de lokale væresteder for at skabe nye relationer.
Nu skal der ske noget
Flytningen har givet Lisbeth lyst til mere:
”Jeg tænker, at nu har jeg egen lejlighed. Så skulle næsteskridt måske være et kørekort og en lille bil – og måske atrejse og gøre ting. Jeg har et sommerhus sammen med minbror. Det kunne jeg bruge noget mere og mærke den frihed,der er ved at klare sig selv.”
Hendes råd til andre beboere på socialpsykiatriske bosteder,der overvejer at flytte for sig selv er, at mærke ordentlig efter, tro på sig selv, forberede sig og søge den hjælp Den Gode Flytning tilbyder:
”Man kan mærke om man har behov for at skulle klare sigselv. Er man stærk nok? Det kan man også tale med sin kontaktperson om. Så skal man tro på sig selv, og på at man godt kan klare det. Hvis man tvivler for meget på, om man kan klare det, er det nok ikke det rette tidspunkt,” siger hun og peger på vigtigheden af at have et netværk, man kan trække på, når man flytter og også når man kommer ud i den nye hverdag.
”Måske man skal være opmærksom på at få etableret etnetværk, inden man flytter, så der er nogle mennesker detsted man flytter hen, og man ikke står på bar bund. Der skaljeg nu til at tænke over hvad jeg har lyst til og få meldt migtil et kursus. Og så skal jeg ud at lære lokalområdet bedre atkende. Her er mange steder at udforske nærmere,” siger hunsmilende, glad og tilfreds.
Kontakt til Den Gode Flytning |