Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Det faste holdepunkt i hverdagen
Værested.
Igennem 25 år har Cafe Tusindfryd været mødested og det faste holdepunkt for udviklingshæmmede i egen bolig eller i bofællesskaber på Amager. Den 8. maj fejres dagen med lagkage, grill og Tusindfryds eget band og egen øl.
Tekst: Jon Arskog
Humøret er højt i cafélokalet denne første torsdag i april. Selvom cafeen i Foreningen Tusindfryds lokaler på Amagerbrogade ikke officielt er åbnet endnu, så har de første gæster allerede indfundet sig. De er egentlig heller ikke cafegæster, men det lille selskab på en 10-12 af foreningens godt og vel 70 medlemmer, der denne dag har valgt at spise frokost sammen i cafelokalet. Det er der medlemmer, der gør hver torsdag, hvor Cafe Tusindfryd byder på frokost. Nu ’hænger de ud’ indtil cafeen åbner og alle deres andre bekendte og venner, medlemmer af foreningen, kommer forbi efter arbejde, eller deres andre dagtilbud.
De kommer alle for at få hyggeligt samvær med foreningens andre medlemmer og eventuelt for at spise noget ordentlig aftensmad. Det gør i omegnen af 30 medlemmer på cafeens åbningsdage tirsdag til og med fredag – og en dag hver anden weekend. De gør det, fordi det er hyggeligt at møde deres venner, siger de.
Når humøret er højt denne torsdag, er det egentlig ikke, fordi det er så meget højere end andre dage. Der sker bare noget i foreningen. Hele tiden. Men lidt ekstra drys på toppen, er at det den 8. maj er 25 år siden Foreningen Tusindfryd blev stiftet som et værested for udviklingshæmmede på Amager – og festlighederne er ved at blive planlagt.
Det samme er årets Københavner Fest for udviklingshæmmede, cykelløbet Tour de Amager, årets ferietur til Ribe, og alle de andre aktiviteter, koncerter og udflugter, der skal ske den næste måned eller to eller tre. Alle glæder sig over de ting, de skal i Foreningen Tusindfryd – sammen med deres venner.
Det hjælper selvfølgelig også, at der i eftermiddag kommer kendis-besøg. Med det menes der ikke besøg af LFS Nyt, som jo ellers kan være spændende nok, men det drejer sig om socialforvaltningens direktør Anette Laigaard, der er inviteret til aftensmad, til at se stedet og til at møde de af foreningens medlemmer, der kommer til aftensmad.
I dag står menuen på brændende kærlighed, og der dufter allerede af bacon, selvom klokken kun er tre.
Tusindfryd i 25 år
Værestedet Café Tusindfryd blev etableret i 1989 og er organiseret som en forening, der driver stedet som et aftentilbud efter overenskomst med Københavns kommune under Center for Selvstændige Boformer. Kommunen afholder med andre ord udgifter til lønninger, husleje, varme, el, telefon, forsikring og rengøring, mens alle aktiviteter i Tusindfryd finansieres af det overskud, der skabes gennem cafedriften og medlemskontingenter.
Medlemmerne af foreningen er udviklingshæmmede, der bor i egen bolig eller i bofællesskab. Medlemskab koster 600 kr. om året – 200 kr. for folkepensionister. Som medlem af foreningen får man Tusindfryds egen avis, man kan købe dagens ret med rabat og man kan deltage i de forskellige aktiviteter, ferier og udflugter.
Værestedet drives kollektivt af tre pædagoger, der er ansat på fuld tid. Det er Jane Flauensgaard, Bent Hansen og Jacob Kragh, mens Lene Aagerup er ansat som pædagogmedhjælper på 31 timer til at drive cafeen. Med til at få hverdagen til at hænge sammen er seks medlemmer, der arbejder som cafémedarbejdere. Tre af dem er ansat i på særlige vilkår, mens tre er frivillige.
”Formålet er, at skabe et netværk for de udviklingshæmmede, der mangler samvær med andre. De har ikke så meget familie de ser, så vi er ligesom deres familie og holdepunkt i hverdagen,” siger Jane Flauensgaard, der har været pædagog i Tusindfryd siden 1992.
Hun suppleres af Jacob Kragh:
”De kommer dels for det sociale samvær, dels for at få noget ordentligt at spise. De kommer her, for ikke at sidde derhjemme alene, isoleret fra omverdenen,” siger han og fortæller videre, at stedet ligesom har to kasketter på i forhold til den pædagogiske rolle.
Den ene er at understøtte de positive sider hos cafemedarbejderne, den anden er gennem foreningens aktiviteter at skabe kulturelle oplevelser for foreningens medlemmer, som de ofte ikke selv magter at kaste sig ud i. Og så er der det sociale, som medlemmerne selv slår på.
Udflugter og sammenhold
Det gælder både Susanne Tina Jørgensen og hendes mand Bjarne Jørgensen, der er kommet i Tusindfryd gennem 23 år, men også Ib Skovby Hansen, der har været med siden stedet åbnede i 1989.
”Jeg kommer her, fordi jeg synes, at det er et rigtig hyggeligt sted. Og fordi vi skal til Tour de Amager og Tour de Bornholm,” siger Ib Skovby Hansen, der holder meget af at bevæge sig og er begejstret ved udsigten til at skulle være med i begge cykelløb.
Nogenlunde enslydende kommer det fra Susanne Tina Jørgensen:
”Det er hyggeligt at kunne være sammen med sine venner og tage på ture sammen. Vi spiser dejlig mad, spiller banko, Yatsy, Ludo og meget andet. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle gøre, hvis Café Tusindfryd ikke var,” siger hun.
Bjarne Jørgensen er meget begejstret for udsigten til fødselsdagsfesten, men også den forestående påskefrokost, der skal planlægges på aftenens medlemsmøde.
”Jeg er ølentusiast og har siddet med i vores øludvalg, hvor vi har lavet en etikette til vores egen festøl, som vi skal drikke til fødselsdagsfesten, der finder sted den 8. maj fra kl. 15 til kl. 21,” siger han og supplerer med fortællingen om, at den lokale slagter kommer og griller og at der vil være lagkage og andet godt til festen.
Og i forhold til selve Cafe Tusindfryd, siger han: ”Vi har indflydelse på, hvordan tingene er her. Det synes jeg er sjovt. Det gør det rart at komme her og møde andre mennesker. Glade mennesker,” understreger han.
Jane Flauensgaard kan ikke lade være med at kommentere på det, de tre medlemmer siger:
”Der er et meget stærkt sammenhold her. Nogle er kommet her i 25 år. De kender hinanden og vælger hinanden. Nogle er blevet kærester, og så har vi Susanne og Bjarne, der er blevet gift hernede. De danner netværk og mødes hjemme ved hinanden, når cafeen er lukket. Det, at de har Tusindfryd giver dem en forudsigelighed i deres hverdag. Et fast holdepunkt,” siger Jane Flauensgaard.
”Ja, her har de fordelen af at det er et lille intimt sted, hvor der er nærvær. Her er de bundet sammen med stedet, har indflydelse på hvad der skal ske her og det har givet dem ejerskab til stedet,” siger Jacob Kragh.
Står også bag Københavnerfest
Sammen med de to andre netværkscafeer for udviklingshæmmede i København og Bakspejlet på Frederiksberg, står Foreningen Tusindfryd bag Københavnerfesten, der i år finder sted lørdag den 3. maj og byder på kåringen af årets karaokesanger. Ni deltagere er i finalen og har kvalificeret sig gennem de indledende runder i netværkscafeerne. Publikum og dommerpanelet stemmer på deltagerne og den der får flest stemmer vinder titlen.
Herefter spiller Kim & Klaus i cafeen og senere spiller Fede Finn og Funny Boyz op til dans. Alle borgere med handicap, der bor på Frederiksberg eller i København er velkomne og der er gratis entré for ledsagere. Billetter kan købes på Biletto.dk og i Café Tusindfryd.
Fødselsdagen fejres den 8. Maj fra kl. 15 til kl. 21, for alle medlemmer og indbudte gæster.
Fakta om Tusindfryd:Foreningen blev etableret i 1989 på baggrund af en kulturkonference, hvor en gruppe udviklingshæmmede ønskede et værested, hvor de kunne mødes og være sammen på tværs af boformer og arbejde. I 1991 flyttede Cafe Tusindfryd til den nuværende adresse på Amagerbrogade 212B i København. Stedet tilbyder aftensmad, forskellige aktiviteter, samt ferierejser og udflugter. I dag drives værestedet kollektivt af de tre pædagoger på fuld tid Jane Flauensgaard, Bent Hansen og Jacob Kragh, og Lene Aagerup. Seks medlemmer arbejder som cafémedarbejdere. De ca. 70 medlemmer af foreningen hjælper til i forskellig grad og involverer sig i de faste aktiviteter som stedets avisproduktion eller bandet Spire Banden, som ofte spiller rundt i landet. |