Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Flere timer giver ikke i sig selv bedre resultat
Det er ikke antallet af undervisningstimer, det kommer an på, men kvaliteten af dem.
Det fremgår af to internationale undersøgelser, PIRLS 2011, der undersøger 4. klasseelevers læsekompetence, og TIMSS 2011, der sammenligner elevpræstationer i fagene matematik og naturfag. Det skriver magasinet Asterisk, der udgives af Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet.
Danmark placerer sig på en delt femteplads i verden, når det kommer til 4. klassernes læsning, men tre af de fire lande – Finland, Rusland og Hongkong, der ligger foran Danmark viser sig at have færre undervisningstimer end i Danmark.
Det, der har effekt, er, ifølge PIRLS-undersøgelsen, lærernes uddannelse som læseundervisere, hvor der er blevet lagt vægt på læsepædagogik og undervisning i læsning.
Også TIMSS undersøgelsen konkluderer, at antallet af undervisningstimer ikke er afgørende for elevernes præstationer i matematik og naturfag.
UDSATTE UNGE HØRES IKKE
Kommunerne inddrager ikke udsatte børn og unge godt nok i deres sagsbehandling. Mange udsatte børn oplever, at de bliver overset, og at beslutningerne bliver truffet hen over hovedet på dem. Det sker i hver tredje sag, viser en undersøgelse fra Ankestyrelsen fra 2011.
Det skal et nyt projekt ændre på. I samarbejde med tre kommuner vil Børns Vilkår afprøve en række tiltag, der skal styrke inddragelsen af udsatte børn i behandlingen af deres sager. Projektet, der er finansieret af TrygFonden ,og som evalueres af KORA, omfatter omkring 100 kommunale sagsbehandlere og 6.000 børn og løber i første omgang til 2016. Forventningen er dog, at projektet fortsætter til 2018.
LFS støtter en dagpengeløsning – nu!
Den nye dagpengelov, som Dansk Folkeparti forærede til Lars Løkke, har udviklet sig til en social katastrofe, da snart 50.000 nu har mistet dagpengene mod de 2.000-4.000, som man forventede, før loven trådte i kraft.
Forstærk presset på regeringen! LFS opfordrer alle medlemmer til at skrive under på dagpengeløsning.nu/(link er ikke længere aktivt, red.)
Færre anbringelser i 2013
Der bliver stadig anbragt færre børn og unge. Det viser Ankestyrelsens årlige statistik om anbringelser. Ifølge statistikken traf kommunerne i 2013 2.106 afgørelser om anbringelse af 0-17-årige børn og unge uden for hjemmet, mens 2.225 anbringelser blev iværksat. Ved udgangen af 2013 var der således i alt anbragt 11.614 børn og unge under 18 år mod 12.214 i 2012.
66 procent af kommunernes afgørelser omhandlede aldersgruppen 12-17 år. I 2012 var det 65 pct. Andelen af afgørelser om anbringelse af 0-årige er fra 2012 til 2013 steget fra at 6 til 8 pct. af det samlede antal afgørelser.
Stadig færre anbringes i plejefamilie og på døgninstitution. I 2013 skete 33 pct. af anbringelserne i plejefamilie mod 34 pct. i 2012. I 30 pct. af sagerne skete anbringelserne på døgninstitution. Det er samme andel som i 2012.
Andelen af anbringelser på socialpædagogiske opholdssteder er steget fra 17 til 19 pct. 58 pct. af de 0-17-årige var ved udgangen af 2013 anbragt i plejefamilie, 21 pct. på døgninstitution og 14 pct. på et socialpædagogisk opholdssted.
Andelen af sammenbrud i anbringelserne var uændret 4,7 pct. fra udgangen af 2012 til udgangen af 2013
Slut med samlebåndssystem i HCK
Forældre til børn med handicap i København holdt en fest på Københavns Rådhus, da Socialudvalget på deres møde den 29. oktober vedtog en ny organisering Handicapcenter København, HCK.
Siden HCK i 2010-11 indførte Lean i sagsbehandlingen og splittede sagerne op på de underparagraffer bevillingerne skulle gives efter, har forældrene til børn med handicap oplevet en uskøn sagsbehandling med skiftende sagsbehandlere, der som oftest resulterede i at forældrene for at få støtte måtte løbe spidsrod mellem instanser og sagsbehandlere, der ikke har ydet særlig bistand i sagerne, for i sidste ende at få afslag med begrundelser om, at forældrene havde givet mangelfulde oplysninger.
Forældrene har været ekstremt frustrerede, pressede og nogle familier er bukket undervejs.
Fremover er familierne nu sikret én indgang i form af en modtagelsesenhed, der sørger for afklaring og yder proaktiv rådgivning til familierne.
Familierne får også en fast sagsbehandler, der skal have et helhedsorienteret fokus barnets og familiens behov. Et tredje element i den nye organisering er et børneteam (0-14 år), et ungeteam (15-25 år) og et voksenteam (25-65+år).
De tre teams skal være tværfaglige og skal sikre faglighed og helhedsorientering.
999 sager om overgreb på et år
De fem børnehuse, som behandler henvendelser om mistanke om overgreb på børn og unge i form af vold eller seksuelle krænkelser, har haft 999 sager på det år, der er gået siden etableringen af husene. Det fremgår af en rapport fra Socialstyrelsen.
Rapporten, der er den første detaljerede beskrivelse af formodede overgreb mod børn, har både oplysninger om børnenes alder, typen af overgreb og hvem, der muligvis har udsat børnene for overgrebene.
Ifølge rapporten er 594 af sagerne afsluttet. 60 pct. drejede sig om fysisk vold, 36 pct. om seksuelle overgreb og de sidste 4 pct. omhandlede både fysisk vold og seksuelle overgreb.
I 80 pct. af sagerne om seksuelle overgreb er der tale om overgreb på en pige. 52 pct. af sagerne om fysisk vold, drejer sig om vold mod drenge. I 62 pct. af de afsluttede sager er der tale om 0-11-årige, mens 38 procent er mellem 12 og 17 år.
Satspuljemidler for 2015 på plads
Partierne bag Satspuljen har aftalt fordelingen af midlerne for 2015. På børne-, ligestillings-, integrations- og socialområdet går 351,7 mio. kr. til at styrke indsatsen for udsatte børn og unge.
Det drejer sig blandt andet om 80,7 mio. kr. til en målrettet indsats, der skal skabe stabilitet i anbringelser i plejefamilier, der skal styrke netværksplejefamilier og styrke det faglige miljø omkring plejefamilier.
Aftalen giver samlet 97,3 mio. kr. til en helhedsorienteret indsats, som skal lette overgangen til voksentilværelsen for tidligere anbragte børn og unge. Partierne er også enige om at bruge 48,8 mio. kr. på forældres evne til samarbejde og konflikthåndtering, og til at begrænse belastningen af børn ved skilsmisse og samlivsophævelse.
Partierne bag aftalen er Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radiale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.
Aftalen omfatter i alt 1,2 mia. kr., der over de næste fire år skal fordeles fra satspuljen.
KL undersøger Albertslunds pladsanvisning
Har pladsanvisningen i Albertslund opfyldt kommunens krav om tildeling af pladser i den kommunale dagpleje? Det er det spørgsmål, som KL for tiden undersøger.
På baggrund af flere læserbreve i lokalavisen Albertslund Posten, hvor forældre har rejst tvivl om, hvorvidt kommunens pladsanvisning har undladt at anvise til den kommunale dagpleje, har kommunen bedt KL om at gennemføre en undersøgelse af kommunens administration og anvisning.
Dagplejeområdet i LFS har tidligere hørt påstandene og afventer undersøgelsens resultater med stor interesse.