Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Tema om kemi:
Miljøministeren sætter fokus på skadelig kemi i legetøj
Legetøjsbranchen ved for lidt om skadelig kemi i legetøj. Derfor skruer miljøministeren nu op for information og kontrol.
Når små børn putter legetøj i munden, må de ikke risikere at få skadelige stoffer i blodet. Desværre ved mere end hver tredje legetøjsfabrikant, importør og forhandler ikke nok om reglerne for kemi i legetøj. Derfor lancerer miljøministeren en ny kampagne med både information og kontrol med legetøj.
”Når produkterne er på hylderne, skal forbrugerne have tillid til, at de selvfølgelig er i orden. Jeg forventer, at producenterne er deres ansvar bevidst, men nu skruer vi op for både information og kontrol med legetøj,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
En informationskampagne og stikprøvekontroller er en del af Børnekemipakken, som regeringen vedtog sammen med Enhedslisten sidste år, hvor der også kom skærpede krav til kemikalier i legetøj, som sælges i EU.
Læs mere om kampagnen på www.legetøjsregler.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
3 spørgsmål til miljøministeren
LFS Nyt har spurgt miljøminister Kirsten Brosbøll omhendes holdning til lavkemi-institutioner.
? Hvad synes du om Abels projekt?
”Jeg er imponeret over, at vuggestuen Abel gør en så stor indsats og har gransket alt fra voksduge til legetøj. Der er ingen tvivl om, at det er et kæmpe arbejde, som jeg håber kan inspirere andre. Et godt sted at starte for andre kunne være med de 10 gode råd om indkøb og håndtering af legetøj, som kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.”
? Burde det ikke i virkeligheden spredes ud til alle institutioner? Kunne man forestille sig at lave en certificering for lavkemi institutioner?
”Vi har oprettet et partnerskab, der skal gøre det offentlige Danmarks indkøb grønnere. Det har allerede ni kommuner som medlemmer, og de har forpligtet sig til nogle skrappe krav om at undgå skadelig kemi i alt fra legetøj og bleer til bygninger.”
”Københavns Kommune er blandt medlemmerne, og jeg vil opfordre til, at flere kommuner bliver en del af partnerskabet. Det er en rigtig god ordning, så jeg mener ikke, at der er behov for at lave en certificeringsordning.”
? Kan pædagoger og forældre være sikre på, at reglerne for kemi i legetøj til små børn er gode nok, når der skal købes ind?
”Jeg forstår udmærket forældrenes bekymring, når de hører om skadelig kemi. Legetøj må ikke indeholde stoffer, som udgør en risiko. Min klare forventning er, at legetøjsbranchen lever op til deres forpligtigelser, og at det legetøj, der findes på hylderne er sikkert.”
”Vi holder hele tiden øje med, om reglerne er gode nok. Reglerne for kemi i legetøj er skrappere end for andre almindelige forbrugerprodukter, og det skal de også være.
Herudover arbejder vi i EU løbende på at ændre reglerne, hvis der er stoffer i legetøj, som viser sig at udgøre en risiko. Det er et arbejde, som Danmark deltager aktivt i.”