Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Motion og kost på recept virker
En forbedring af konditallet på 20 pct., et fald i vægten på i gennemsnit 3 kg og et lavere blodtryk. Det er de foreløbige resultater fra de første 100 deltagere, som har gennemført Motion og kost på recept i København. Deltagerne oplever desuden et bedre selvvurderet helbred, foruden mere overskud til at tage fat på livsstilsændringer. Det viser de første erfaringer fra projektet som forskere fra Syddansk Universitetscenter har samlet.
"De foreløbige resultater peger i en positiv retning og opfylder vores succeskriterier i forhold til antallet af henvistepatienter,forbedringer af konditallet og forbedringer af deøvrige sundhedsvariable", siger projektleder LouiseSchytte og pointerer samtidig, at det ud fra en statistisk synsvinkel er forholdsvis få deltagere, som har afsluttet forløbet, og at resultaterne derfor kun kan ses som foreløbige.
600 personer har indløst deres recept på Motion og kost i 2004 og i år er der plads til 1100 deltagere.
"Vores største udfordring består i at få deltagerne til at forsætte den sunde livsstil, når forløbet på fysioterapiklinikkerne slutter efter fire måneder. Vi har derfor startet et pilotforløb på en enkelt klinik, hvor fysioterapeuten har holdsamtaler med deltagerne om deres handlingsplan for egen træning og hvor deltagerne får afprøvet idrætstilbud i lokalområdet ved månedlige prøvetimer", fortæller Louise Schytte.
Projektet evalueres i slutningen af året. Da vil man kunne se om resultaterne for de første 100 deltagere fastholdes efter 1 år.
Børn vil have undervisning om sundhed
En ny undersøgelse fra Børnerådet blandt 8. klasseelever viser, at de oplever deres egen sundhed meget forskelligt, men de er meget bevidste om, at det er dem selv og deres forældre, der har ansvaret for at fremme sundheden. Eleverne mener ikke, at tv-kampagner og reklamer vil hjælpe til at fremme sundheden blandt danske børn, det vil derimod undervisning og det at tale med børnene én til én.
Om oplysning og undervisning så er nok er et stort spørgsmål. For hverken børn eller voksne er der altid sammenhæng mellem hvad vi ved og hvad vi gør. Fx spiser kun omkring halvdelen af eleverne i 8. klasse frokost hver dag, selvom 3 ud af 4 mener, at frokosten er et vigtigt måltid. Og på trods af at 4 ud af 10 oplever gener, når de ikke får tilstrækkeligt at spise og drikke, fx træthed, tunghed i hovedet og irritation. Til gengæld er det ikke specielt usund mad der ryger ned, kun en gruppe af drengene spiste mindre frugt og grønt end resten og mere grillmad og pizza.
Der er også stor forskel på drenges og pigers syn på idræt. Mange piger bryder sig ikke om at blive svedige og forpustede, og 40 pct. af de overvægtige piger udtrykker bekymring for, om deres krop kan holde til, at de bliver forpustede. Så er der brug for undervisning!
Også fordi der er sket en tredobling af overvægt og fedme blandt børn i Danmark i løbet af de sidste 30 år. Denne foruroligende udvikling har ført til en generel enighed om at overvægt skal forebygges allerede i barndommen. Det skal ske gennem en tværfaglig indsats hvor kost, fysik aktivitet og psykologiske aspekter inddrages.
Projekt med succes
Masser af motion, vejledning om sund mad, samtaler med psykolog og inddragelse af hele familien er nøgleord i et projekt med overvægtige børn. Ideen i projektet er at yde en tværfaglig indsats over for børn og familier i kampen mod de overflødige kilo. Den tilgang har vist sig særdeles effektiv, børnene taber i vægt, samtidig med at de får øget selvtillid, bliver gladere og får mod på at deltage i fritidsaktiviteter sammen med andre børn. Forældrene har også stor glæde af at tale med andre ligesindede og få vejledning af professionelle til at hjælpe børnene. Projektet er et udviklingsprojekt mellem Rigshospitalet, Københavns Kommune, Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole, Julemærkehjemmet og DGI-Storkøbenhavn.
Projektet har kørt i en 3-årig forsøgsperiode og 100 familier har været igennem forløbet. Målet med projektet er, at familierne erkender deres ansvar og hvilke usunde vaner de har og selv kommer med ideer til hvordan familien kan få en sundere livsstil. Styrken i projektet er, at der sættes ind på flere fronter: Motion, kost og psykologiske problemer - som alle er vigtige aspekter i livsstilsomlægningen for at komme overvægten til livs.
Familierne gennemgår et intensivt forløb på 1/2 år, hvor børnene går til motion 2 gange om ugen, bliver vejet, familierne får kostvejledning, samtaler med en psykolog og der er fælles arrangementer med madlavning og lignende. Derefter deltager familierne i en opfølgningsperiode på et år, hvor børnene bliver vejet og der bliver fulgt op på aktiviteterne i hele perioden.