Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Indsats mod social dumping skal vurderes
Sociale klausuler. Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten vil sikre ordentlige vilkår i de selvejende og private institutioner uden driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Dermed er der flertal for undersøgelse af mulighederne.
Tekst: Jon Arskog
Efter henvendelse fra LFS om flere tilfælde af social dumping i private daginstitutioner, bedyrede overborgmester Frank Jensen (S) i LFS Nyt i slutningen af oktober, at der ville blive iværksat en undersøgelse af, om Københavns Kommune har mulighed for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår i selvejende og private daginstitutioner, der ikke har driftsoverenskomst med kommunen.
Den undersøgelse ser nu ud til at blive virkelighed, da Frank Jensens partifælle Lars Weiss efter vinterferien vil fremsætte et forslag om en sådan juridisk undersøgelse i Borgerepræsentationen. Eftersom både SF og Enhedslisten bakker op om forslaget er der flertal for forslaget.
LFS Nyt har set forslaget og konstaterer, at der er tale om et endnu mere vidtgående forslag, da det ikke kun handler om daginstitutioner, men alle selvejende og private institutioner uden driftsoverenskomst, som kommunens forvaltninger køber ydelser hos – herunder også ’frit valgs’-ordninger.
Formand for LFS, Britt Petersen, ser det som et første skridt i den rigtige retning.
”Det er et skridt, som, hvis det kan lade sig gøre, ikke bare kan sikre rimelige arbejdsvilkår, men som også vil dæmme op for de private daginstitutionsvirksomheders mulighed for at tjene penge på børn via løndumping. Det er vi ret godt tilfredse med,” siger hun.
”Men det er et skridt, der er mere vidtgående end det. Det her forslag omhandler nemlig også de tilbud kommunen benytter i andre forvaltninger end BUF. Det er vi ikke bare godt tilfredse med – det er vi rigtig glade for, fordi vi ikke synes, at der skal kunne skabes profit på løndumping og velfærd generelt, ” siger hun.
Private skal stadig have lov
At det meget vel kan være sådan, at privates mulighed for at skabe profit fjernes, men Lars Weiss’ intention med at indføre sociale klausuler er som sådan ikke at stække de private initiativer.
”Hvis nogen kan drive daginstitution billigere og bedre, så har jeg ikke noget politisk ønske om at blande mig, men det skal være på ordentlige vilkår og lige vilkår. Men det er muligvis rigtigt, at der med ordnede løn- og arbejdsvilkår så ikke vil være de store muligheder for profit, men det er ikke sigtet,” siger Lars Weiss.
”Sigtet er, at når man er leverandør til Københavns Kommune, så foregår det på ordentlige vilkår ligegyldigt, hvordan setup’et er. Når vi er så stor en organisation, der køber så mange ydelser ude i byen, så må vi tage det sociale ansvar på os og sikre, at dem vi handler med har ordentlige løn og arbejdsvilkår,” fortsætter han.
Klar stillingtagen ønskes
Skulle det vise sig, at det ikke umiddelbart er muligt at gennemføre krav om sociale klausuler eller arbejdsklausulen overfor de nævnte institutioner, efterlyser Britt Petersen en klar stillingtagen fra politikerne i København og et pres på Christiansborg-politikerne for at få lovgivningen ændret.
Og det er faktisk lige præcis, hvad Lars Weiss forestiller sig vil ske, skulle det ske.
”Hvis undersøgelsen munder ud i, at vi har de juridiske muligheder, så vil undersøgelsen hurtigst muligt blive fulgt op af forslag, der sætter det i gang. Hvis ikke, så skal vi have fat i Christiansborg og Slotsholmen for at lægge pres på. Vi var det samme igennem, da vi indførte sociale klausuler oprindeligt. Indenrigsministeriet sagde, at det kunne vi ikke.
Så lagde vi pres på gennem alle kanaler, og i dag er de sociale klausuler udbredt til hele landet. Der er det en fordel at være en stor kommune,” siger Lars Weiss. •