Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Målet er bedre trivsel – for børn og voksne
Læserbrev. Alle medarbejdere i Børne- og Ungdomsforvaltningen skal deltage i Københavns Kommunes Trivselsundersøgelse. Tallene giver et værdifuldt øjebliksbillede af tilstanden på vores mange arbejdspladser og er afgørende for at skabe den nødvendige forandring.
Tekst: Else Sommer, adm. direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen
Vores hverdag er under forandring i denne tid.
Udefrakommende reformer, den økonomiske situation i samfundet og det stigende børnetal i København er nogle af de ting, der påvirker den måde, vi arbejder med børn i København, og som gør det nødvendigt at træffe beslutninger om nye måder at gøre tingene på.
Folkeskolereformen har vendt op og ned på mangt og meget – og har også haft store konsekvenser for det pædagogiske område. Ikke blot i kraft af de mange nye stillinger på skolerne, hvor pædagogerne i stigende grad spiller en rolle, men også på grund af den længere skoledag, der har medført et behov for at kigge på, hvordan vi indretter vores fritidstilbud, så vi fortsat sikrer børnene en høj kvalitet på trods af den kortere åbningstid i tilbuddet.
Det er godt, at vi med folkeskolereformen får nye redskaber til at nå vores mål om, at alle børn skal blive så dygtige, som de kan. Og det er positivt, at der bliver skabt nye muligheder for at skabe sammenhæng i børnenes hverdag og mere samarbejde på tværs af faggrupper.
Men forandring kan også være en kilde til utryghed og uvished om egen fremtid, som desværre kan være med til at ændre trivslen på en arbejdsplads. En forværret trivsel kan komme til udtryk på mange måder som f.eks. forhøjet sygefravær, bekymringer eller dårlig stemning, og det vil vi formodentligt også se afspejlet i den trivselsundersøgelse, som alle medarbejdere skal deltage i i slutningen af januar.
Trivselsundersøgelsen er ikke bare et redskab til at afdække, hvordan det går på arbejdspladserne.
Trivselsundersøgelsen er i høj grad også de lokale lederes – og mit – redskab til at handle på de problemer, der måtte vise sig.
Det har afgørende betydning for os alle, at vi tager resultaterne alvorligt og agerer på de signaler, der kan læses ud af det øjebliksbillede, som en trivselsundersøgelse er. Og netop nu, hvor mange forandringer er sat i søen er det særligt vigtigt, at vi har fokus på, om tingene er, som de skal være – og hjælper der, hvor der er behov for hjælp.
Derfor har Hoved-MED også besluttet, at der i år skal iværksættes særlige initiativer på de arbejdspladser, hvor der er særlige problemer.
Konkret betyder det, at der i de enkelte områder bliver udarbejdet særlige strategiske trivselsrapporter, hvor det tydeligere vil fremgå, hvis en arbejdsplads ligger lavere end andre lignende arbejdspladser, eller hvis arbejdspladsen oplever en markant nedgang i trivslen.
I første omgang er det så op til områdeledelsen at beslutte, hvilke initiativer der skal iværksættes, og som noget nyt får områderne mulighed for at tilkalde en Trivsels-Taskforce, der vil rykke ud de steder, hvor der er behov for en akut indsats.
Det er mit ønske at bakke op om ledernes store opgave med at skabe gode rammer om arbejdet, og derfor er det også vigtigt, at vi hjælper der, hvor der er brug for hjælp.
Med den nye Trivsels-Taskforce vil lederne på særligt udsatte arbejdspladser få mulighed for at trække på konsulenter fra Arbejdsmiljø København, så der kan blive genskabt en tilfredsstillende trivsel.
De nye indsatser skal ikke erstatte det normale arbejde med Trivselsundersøgelsen på arbejdspladserne, herunder opdatering af APV, som både kan virke forebyggende og løse de problemer, der måtte være.
Men det er vigtigt, at der hurtigt kommer fokus på at løse tingene de steder, hvor der er sket markante ændringer i trivslen, eller hvor arbejdspladsens trivsel ligger lavt i forhold til sammenlignelige arbejdspladser.
Vi ønsker, at det skal være rart at gå på arbejde for alle medarbejdere i Børne- og Ungdomsforvaltningen. De mange forandringer er et vilkår, som vi må indstille os på som en del af virkeligheden.
Men vi skal arbejde med, hvordan vi skaber gode, trygge arbejdspladser på trods af de mange forandringer og udfordringer, der møder os. Det gør vi gennem et stærkt ledelsesfokus på at skabe og fastholde trivsel – og gennem en løsningsorienteret tilgang til de problemer, der konkret kan være.
Hvis vi skal lykkes med at forbedre trivslen, er vi nødt til at vide, hvordan det står til på arbejdspladserne. Også derfor håber jeg, at så mange som muligt vil bakke op om undersøgelsen og melde tilbage inden fristen den 4. februar.
Når de færdige rapporter ligger færdige, håber jeg ligeledes, at I vil gå aktivt ind i drøftelserne på arbejdspladserne og i de lokale MED om, hvad der kan forbedres.
Arbejdspladserne har brug for, at alle bidrager med konstruktive forslag, og kun ved fælles hjælp kan vi løfte vores arbejde til glæde og gavn for byens børn og vores mange engagerede medarbejdere.•