Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyt fra PLS:
Hvor blev den studerende af?
I har måske undret jer over, at I ikke har fået en studerende der skal starte i praktik 1. februar. Det er ikke fordi der er blevet færre studerende, eller fordi flaskehalsen ikke lige pegede på jeres institution.
Næh, der er faktisk en fornuftig forklaring. Med den nye pædagoguddannelse er der sket en række ændringer - blandt andet er der ændret på, hvornår de pædagogstuderende starter i praktik. Det betyder at de studerende, der skulle have været startet i anden praktikperiode den 1. februar, først starter den 1. juni 2015.
Fremover vil der være praktikstart 1. juni og 1. december for de to lange praktikperioder.
Første praktikperiode starter i denne omgang 1. februar, den er samtidigt blevet forkortet fra 47 til 32 arbejdsdage.
Hvad betyder det for os?
Som uddannelsesinstitution for kommende kolleger er det vigtigt, at I er meget opmærksomme på de ændringer der er kommet i forbindelse med den nye uddannelse.
I skal forberede en beskrivelse af praktikstedet, der beskriver jeres formål og karakteristik af brugergruppe. Der skal også lægges en plan for hver praktikperiode. Planen skal tage højde for den aktuelle praktiks kompetencemål, organisering af praktikvejledning og forslag til relevant litteratur.
Kompetencemål?
Tidligere skulle den studerende selv opstille en række mål for praktikken - men som noget nyt er der fastsat kompetencemål for hver enkelt praktikperiode. Det betyder f.eks. at den studerende i første praktikperiode skal have viden om.
- Praktikstedets pædagogiske og samfundsmæssige opgaver.
- Målsætning og tilrettelæggelse af pædagogisk praksis.
- Dokumentation og evaluering af egen pædagogisk praksis.
- Reflektere over kvaliteten i egne læreprocesser.
- Bruge viden om sundhed og sundhedsfremme (f.eks. måltidskultur, hygiejne og indeklima)
Det er oplagt, at studerende og praktikvejleder ved hver vejledning evaluerer de forskellige kompetencemål for praktikken.
Eksamen
Ja du læste rigtigt - første, anden og tredje praktikperiode skal afsluttes med eksamen. Her skal praktikvejlederen sammen med en medarbejder fra UCC, gennemføre en eksamination af den studerende. Eksamen foregår på UCC og skal tage udgangspunkt i, hvordan den studerende har arbejdet med kompetencemålene. Eksamen bedømmes med bestået eller ikke-bestået.
Der er mange nye ting i den nye pædagoguddannelse. Derfor er det også en oplagt lejlighed til at sende jeres praktikvejledere på praktikvejlederkursus – så vejlederen kan være helt opdateret på de nye regler.
Du er også meget velkommen til at ringe til PLS hvis der er noget du er i tvivl om eller har et spørgsmål.