Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Forskel på fagforeninger
Af Elisabeth Lockert Lange
Hip som hap?
Får man det samme uanset hvor man er organiseret? Og hvorfor koster de forskellige fagforeninger så forskelligt?
"Danmarks moderne alternativ til en fagforening". Sådan præsenterer JobogLiv.dk sig i en pjece om hvad de kan tilbyde, som for få måneder siden dumpede ind af brevsprækkerne. Og sådan beskriver de sig selv på deres hjemmeside.
De fortsætter: "Et abonnement hos jobogliv.dk er væsentlig billigere end et medlemskab af en traditionel fagforening. Det skyldes, at vi udelukkende satser på individuel rådgivning og bistand, på lave administrationsomkostninger og på samarbejde med et af Danmarks største advokatfirmaer. Derfor kan vi tilbyde dig markedets bedste rådgivning til en yderst favorabel pris."
Og billigt er det, 92 kr. om måneden for "juridisk rådgivning og bistand før, under og efter ansættelsen". Alligevel svigter kunderne JobogLiv.dk.
Åbenbart er der ikke så mange der "hører til dem, der kun ønsker professionel juridisk bistand i jobspørgsmål" og ikke ønsker "at betale til medlemsaktiviteter, fagblade, kongresser og politisk aktivitet."
Den internetbaserede fagforening JobogLiv.dk har på trods af massiv markedsføring i både tv og dagblade ikke nået sit mål, som lød på 2.000 kunder inden sommeren 2004. Sandsynligvis har ikke engang 1.000 valgt at tegne abonnement. Det er dog et slag på tasken, for Michael Valentin, stifter og administrerende direktør vil ikke oplyse "kundetallet". Det er ikke offentligt. Men for den manglende succes lægger han skylden på fagbevægelsen. Den har hetzet mod både hans person og hans forretningskoncept. Han har nu annonceret at han stopper så snart en afløser er fundet.
Egentlig en lidt underlig klagesang fra netop Michael Valentin, som er kendt for at kritisere, ja nogen ville såmænd sige hetze mod, netop fagbevægelsen. Kort inden han startede JobogLiv.dk udgav Michael Valentin således en meget kritisk bog om fagbevægelsen.
Privat udbyder
Helt grundlæggende er det at JobogLiv.dk ikke er en fagforening, og det påstår de bestemt heller ikke, tværtimod. De fremhæver at de er en privat virksomhed, som tilbyder et abonnement, som giver adgang til juridisk rådgivning og bistand i forhold til abonnementskøberens individuelle arbejdssituation.
JobogLiv.dk har ingen valgte bestyrelser, der holdes ikke generalforsamlinger eller repræsentantskabsmøder, de deltager ikke i den politiske dagsorden, de forhandler ikke overenskomster, de udsender ingen fagblade og de holder ingen temadage.
Som JobogLiv.dk udtrykker det: "Fagforeninger varetager kollektive interesser. JobogLiv.dk varetager dine." Man kan også sige det på en anden måde: JobogLiv er ikke et demokratisk fagligt fællesskab men en privat udbyder af personlig rådgivning.
Derfor er alle kunder også velkomne, uanset stilling og branche. JobogLiv beskriver selv deres typiske kunde som en privatansat, der selv forhandler sine løn- og ansættelsesvilkår, og som arbejder inden for it, finans, forsikring, kommunikation, kontor, administration, salg, marketing og lignende. Men det er ingen hindring for at være kunde at man er overenskomstdækket og offentligt ansat.
JobogLiv.dk nævner selv at dens kunder bl.a. har fået rådgivning om ansættelsesbeviser, afskedigelsessager, barsel, forældreorlov, fortrolighed om lønoplysninger, udbetaling af feriepenge, konkurrenceklausuler og kontraktforhandlinger.
Rådgivning og bistand er virksomhedens grundlæggende tilbud. Primært i forhold til ansættelse, lovgivning og regler, optionsordninger, konkurrence- og kundeklausuler, advarsler, opsigelse, afskedigelse eller bortvisning; retsstilling ved virksomhedsoverdragelse og afskedigelser af større omfang på arbejdspladsen. Den juridiske rådgivning ydes af Lett Advokatfirma. Der er testemonials , som det hedder i branchen, når glade kunder offentligt besynger virksomheden og dens produkt, strøet ud over deres hjemmeside. De indeholder alle ros for den hurtige og præcise rådgivning, de har fået, og tilfredshed med de forlig der er indgået.
En blandet butik
Hvis man synes at en rådgivende privat virksomhed er lige magert nok, men man alligevel gerne vil spare nogle penge, så kan man jo kigge på Kristelig Fagforening. Også den er billigere end de fleste faglige fagforeninger. Nærmere bestemt koster den 146 kr. pr. måned kun for medlemskab af fagforeningen. Med a-kasse og efterløn koster det 943 kr. om måneden. Kristelig Fagbevægelse har på landsplan ca 30 fagforeningsafdelinger og i alt 160.000 medlemmer.
Også Kristelig Fagforening hævder at forskellen mellem dem og "de andre" er, at hos dem er medlemmet i centrum. Og yderligere i sin argumentation for at det lige er den fagforening man skal vælge, fremhæver Kristelig Fagforening, at de ønsker at hjælpe lønmodtagere uanset faggruppe til et velfungerende arbejdsliv gennem et godt samarbejde med kollegaer og arbejdsgivere.
"Kristelig Fagforening anser strejkevåbnet for et misforstået redskab til at løse konflikter mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Derfor strejker vi ikke, men forsøger at løse uoverensstemmelser gennem forhandling. Går forhandlingerne i hårdknude, kan sagen gå til en voldgiftsret", lyder holdningen. Om sig selv siger Kristelig Fagforening at det er "en fri og uafhængig fagforening", som hverken støtter politiske partier, religiøse organisationer eller kulturelle formål.
Som medlem får man hjælp i faglige spørgsmål, løn og ansættelse, mulighed for gratis advokat, psykisk krisehjælp, kurser i faglig og personlig kompetence, økonomisk hjælp "hvis du bliver udelukket fra at arbejde på grund af konflikt", medlemsblad seks gange om året, hjælp til at tegne overenskomst på din arbejdsplads.
Kristelig Fagforening har sjældent overenskomsten for deres medlemmer, og de kan derfor ikke forhandle overenskomst og løn for dem. Overenskomstforhandlinger og lønforhandlinger er en stor arbejdsopgave hos de fagforeninger, der rent faktisk har overenskomsten og forhandlingsretten for deres medlemmer, så det er selvfølgelig en stor del af forklaringen på den lavere pris. Kristelig Fagforening lægger sig jo så at sige i slipstrømmen.
Hjælp inden en personlig lønforhandling kan man derimod få til fx “at skabe overblik, at lave en beskrivelse af arbejdsopgaver og personlige ressourcer og at udarbejde en indstilling om løntillæg”. Eksempler på testemonials er fx en fyret fodboldstræner der fik hjælp til sin nye kontrakt, krisehjælp til en fyret, hjælp til at søge revalidering, hjælp med arbejdsskade og hjælp med at få sygeorlov for døende mor.
Det er lidt ligesom med Ledernes Hovedorganisation. De har heller ikke forhandlingsretten og kan derfor heller ikke forhandle overenskomst for de daginstitutions-, døgninstitutions- og dagplejeledere, som måtte vælge at være organiseret der. Også de må nøjes med rådgivning og kurser. Og udelukkende ud fra den lederfaglige synsvinkel. I sagens natur er det pædagog-faglige ukendt område for dem som det er for de kristelige. En pædagogisk leder vil få personlig rådgivning og kurser i offentlig ledelse i Ledernes Hovedorganisation. Men uden faglig sparring og fagligt fællesskab. Til gengæld koster det også kun 154 kr. Uden a-kasse og efterløn naturligvis.
Et fokus udelukkende på den lederfaglige del af et lederjob kan dog nok have nogle konsekvenser for den pædagogiske arbejdsplads. Ledernes Hovedorganisation vil i en konflikt råde lederen udelukkende med tanke på lederen selv uden at se det hele perspektiv og de løsninger, som kan gavne hele arbejdspladsen. Og det kan få konsekvenser for den pædagogiske helhed og den pædagogiske udvikling.
Aktive
LFS har 8.350 medlemmer fordelt på det pædagogiske personale på dag, døgn og dagplejen ansat i Københavns kommune og af Københavns kommune, alt personale i dagplejen i Frederiksberg, pædagogisk personale inden for området for udviklingshæmmede ansat af Frederiksberg kommune, pædagogiske konsulenter i Frederiksberg samt personale i dagplejen og pædagogiske konsulenter i alle kommunerne i Københavns amt.
Da LFS har forhandlingsretten for dette område indgår fagforeningen aftaler med arbejdsgiverne, så du som medlem får din andel af de kollektive aftaler. LFS sikrer at du får den rigtige løn, og hjælper også med den individuelle løn og lokale lønforhandling.
LFS lover at som medlem har du "en solidarisk og professionel organisation i ryggen". Som hjælper med din løn, dit arbejdsmiljø, hjælp ved afskedigelse og andre ting hvor man alene ikke kan stille meget op, og uanset om man er leder, souschef, afdelingsleder, lærer, pædagog, medhjælper eller dagplejer. LFS er medlem af og en afdeling i FOA-Fag og Arbejde, som bl.a. bidrager med juridisk bistand til sagsbehandlingen, når det er påkrævet.
Hvis du er truet af fyring, vil LFS bistå dig "med støtte og professionel opbakning. LFS sikrer den enkelte at aftaler og personalepolitiske spilleregler overholdes, således at du kan kræve din ret."
På mange arbejdspladser er LFS organisationen for samtlige ansatte, derfor ligger arbejdspladsens ve og vel fagforeningen meget på sinde. Og derfor er LFS aktiv medspiller i forhold til arbejdspladsens udvikling, fx i forhold til personalepolitik og institutionsudvikling. Derfor bruger LFS også mange kræfter på forhandlinger med forvaltningen om områder som vippeordning, klubstruktur, budget m.m.
Størstedelen af LFS arbejdspladserne har valgt en tillidsrepræsentant og en sikkerhedsrepræsentant. Tillidsrepræsentanten er LFS’ repræsentant på den enkelte arbejdsplads og uddannet til at hjælpe med faglige spørgsmål.
Ud over LFS Nyt som udkommer 16 gange om året, får du FOA-bladet 12 gange om året. Der er også en del medlemsmøder, temadage, studiekredse og andre aktiviteter og arrangementer om faglige og pædagogiske emner.
LFS er medlemmernes organisation, står der på mitlfs.dk. Og noget tyder på at LFS’ere er aktive i deres fagforening, over 500 af de 8.350 er aktive som arbejdspladsrepræsentanter eller i bestyrelser og udvalg. Måske hænger det sammen med at LFS ud over at sætte medlemmet i centrum også bygger på medlemmernes og de tillidsvalgtes aktive deltagelse i det faglige arbejde. De har direkte indflydelse og bestemmer hvilke arbejdsområder, der skal prioriteres i det faglige arbejde.
At være fuldtidsmedlem i LFS koster 218,65 kr. pr. mdr. Dertil kommer forbundskontingentet på 123,50 kr. og 10 kr. i den kollektive gruppelivsforsikring – i alt 352,15 kr. pr. mdr.
For øvrigt går LFS’ medlemstal ikke som for så mange andre fagforeninger nedad, tværtimod.