Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Strukturen for fremtidens fritidstilbud i København er besluttet. Desværre blev det ikke det resultat, LFS havde ønsket sig. Blandt andet blev Bryggergården delt op, således at en del af pladserne er blevet til KKFO og således står udenfor klyngestrukturen.
Fremtidens Fritidstilbud er på plads:
”Et problematisk kludetæppe”
Fritidspædagogik. Beslutningen om Fremtidens Fritidstilbud er truffet – og det gik desværre ikke den vej LFS ønskede. Langt fra alle KKFO’er og selvejende bliver til kommunale i klynger og nogle kommunale er blevet til KKFO’er. Dermed er muligheden for at skabe bæredygtige stillinger de steder tabt, lyder det fra LFS’ formand.
Tekst: Elisabeth Lockert Lange og Jon Arskog
Efter to høringsrunder med over 1.700 svar har Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune vedtaget en endelig plan for, hvilke fritidsinstitutioner og klubber, der i fremtiden skal være en del af byens fritidstilbud for de 6- til 13- årige, og hvordan de skal organiseres efter princippet om, at hver skole fremover skal have ’en fritidsinstitution’ tilknyttet.
B&U-politikerne i København har besluttet, om de skal organiseres som en KKFO, et kommunalt fritidshjem eller et selvejende fritidshjem. Derudover har udvalget vedtaget at samle en række af byens klubber for de 10- til 13-årige i 19 fritidscentre spredt over hele byen.
”Vores folkeskoler skal også i fremtiden have en høj kvalitet, og samtidig vil vi gerne give børnene meget mere sammenhæng mellem skolen og deres fritidstilbud. Folkeskolereformen betyder, at børnene nu tilbringer mere tid i skolen, derfor samler vi nu byens fritidstilbud i større enheder tæt på skolerne. På den måde reducerer vi udgifterne på mursten og administration og kan bruge pengene på dem, det handler om – børnene,” udtaler børne- og Ungdomsborgmester Pia Allerslev i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.
En del forældre har i høringen udtrykt bekymring for store institutioner og har efterspurgt muligheden for at bevare mindre afdelinger og satellitter. I den forbindelse føler borgmesteren et behov for at udtrykke, at politikerne med organiseringen har besluttet, at mere end halvdelen af de nye fritidsinstitutioner skal ligge på mere end én adresse.
"Ansættelsesmæssigt vil det give problemer med at skabe og fastholde fuldtidsstillinger,” lyder reaktionen på den politiske beslutning om Fremtidens Fritidstilbud fra formand i LFS, Britt Petersen. Arkivfoto: Jon Arkog.
Et problematisk kludetæppe
Men beslutningen om Fremtidens Fritidstilbud er blevet et problematisk kludetæppe.
Sådan karakteriserer LFS’ formand Britt Petersen den trufne beslutning:
”Resultatet er blevet et kludetæppe. Ansættelsesmæssigt vil det give problemer med at skabe og fastholde fuldtidsstillinger,” siger hun.
Der er allerede indført ansættelsesstop på alle lederstillinger, og der arbejdes på et ansættelsesstop på det fritidspædagogiske område, som senest træder i kraft 1. august.
Det er især to elementer i beslutningen, som LFS er meget lidt glade for. Det ene er, at man har valgt at fastholde KKFO’erne.
LFS anbefalede, at alle KKFO’er blev gjort til fritidshjem, forankret i dagtilbudsloven og under de kommunale klynger. Problemet er nemlig, at der ellers ikke i tilstrækkelig grad kan bevares og skabes attraktive fuldtidsstillinger.
KKFO’erne vil med andre ord ikke være bæredygtige, hverken økonomisk eller stillingsmæssigt, da de for størstedelens vedkommende kun vil kunne opretholde deltidsstillinger. Dermed bliver det meget svært at fastholde og rekruttere kvalificeret pædagogisk personale til området i fremtiden.
Det andet element er det udstrakte hensyn til selveje.
Mens det kommunale område er ét ansættelsesområde i hele Børne- og Ungdomsforvaltningen, så er hver daginstitution en selvstændig juridisk enhed på det selvejende område. Det giver en langt større tryghed i ansættelsen på det kommunale område.
Derfor så LFS helst, at ingen kommunale arbejdspladser og ansatte blev virksomhedsoverdraget til det selvejende område. Men det valgte politikerne altså at sidde overhørigt.
Bryggergården havde op til politikernes beslutning arrangeret en støttekoncert, hvor op mod 100 børn og forældre deltog. Lige lidt hjalp det. Bryggergården kan dog være heldig at fortsætte som hidtil, hvis forvaltningen ikke kan finde lokaler til den nye sammenlagte KKFO til Tove Ditlevsen Skole. Foto: Jon Arskog.
Bryggergårdens skæbne er endnu uklar
Nogle kommunale fritidsinstitutioner er således blevet til KKFO’er og nogle KKFO’er er blevet til kommunale i klynger. Det lå i kortene, at den kommunale Bryggergårdens pladser i forhold til Tove Ditlevsens Skole ville blive lagt ind under KKFO Tove Ditlevsens Skole. Derfor havde børn, forældre og voksne i midten af maj arrangeret en støttekoncert for bevarelse af Bryggergården i den kommunale klynge.
”Vi ville markere, at Fremtidens fritidsinstitution skal blive i klyngen og altså være forankret i en pædagogisk ramme frem for en skoleramme som KKFO´er. Ligeledes ville vi markere, at fremtidens klub skal forblive på Bryggergårdens adresse, ellers vil der fremover ikke være noget klubtilbud vest for Enghavevej,” siger pædagogisk leder for Bryggergården, Søren Gravgaard, der mødte opbakning fra godt og vel 100 børn og forældre.
Lige lidt hjalp det dog. B&U-politikerne har nemlig besluttet, at blandt andre den kommunale Bryggergården delvist lægges sammen med KKFO Tove Ditlevsens Skole. Mens løbet er kørt for alle andre, lever håbet endnu for Bryggergården.
”Som de eneste er alt håb faktisk ikke ude for Bryggergården. Beslutningen er nemlig, at hvis ikke forvaltningen ret hurtigt kan finde lokaler til sammenlægningen af Bryggergården, den selvejende Saxogården og KKFO Tove Ditlevsen Skole, så bliver det hele til en kommunal klynge. Det håber vi selvfølgelig sker,” siger Britt Petersen.
Til støttekoncerten var budskabet til politikere og forvaltning klart. "Kom nu herud og mærk, hvor glade Bryggergårdens unger er..." Foto: Jon Arskog
Mange forhandlinger forud før alt er på plads
Med beslutningen om Fremtidens Fritidstilbud ligger der ugevis af forhandlinger forude.
”Der skal laves et nyt grundlagspapir efter det første, der blev lavet i forbindelse med folkeskolereformen. Der skal forhandles, hvilke stillingskombinationer, der kan opretholde en fuldtidsstilling. Og der skal forhandles ledelse,” opremser Britt Petersen og tilføjer:
”Der er også en budgetmodel, der skal forhandles på plads. Og efter sommerferien står en klyngegennemgang for tur.”
En problematisk udgang på høringerne
Forud for Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning om både den fysiske struktur og organiseringen af fritidsområdet er der gået to høringer.
Over 1.700 høringssvar har udvalget modtaget. Først og fremmest er det fritidsinstitutioner, skoler, medarbejdere og forældre som har givet høringssvar.
Ikke alle ønsker er imødekommet, siger børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev i sin kommentar til beslutningen. Og nej, det er rigtigt: LFS’ ønsker er i hvert fald ikke blevet imødekommet.
Som Britt Petersen siger, mens hun ryster på hovedet:
”Vi er meget lidt glade for, at man bliver ved med at have et kludetæppe på området ved både at holde fast i KKFO’er og tage så meget hensyn til selveje. Det er problematisk.”•
Se oversigten med den konkrete struktur for Fremtidens Fritidstilbud her