Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fritids- og ungdomsklubområdet
Dem uden fremtid?
En ny bog sætter fokus på arbejdet med socialt udsatte børn og unge i fritids- og ungdomsklubber og i opsøgende teams i Høje-Taastrup Kommune.
Anderledes, socialt udsatte, utilpassede. Disse børn og unge har mange navne, men det handler om børn og unge på randen af samfundet, på vej ud af samfundet og ud i en marginaliseret eksistens, et bekymrende fænomen.
Nogle har det særlig tæt inde på livet til hverdag; klubfolk, børne- og ungdomskonsulenter, gademedarbejdere, medarbejdere i opsøgende teams og socialarbejdere i det hele taget. Høje-Taastrup Kommune har gennem nogle år som en del af Socialministeriets Klubudviklingspulje arbejdet meget med kompetenceudviklingen af den pædagogiske praksis i klubtilbud og i de opsøgende teams. Sideløbende har forfatter og journalist Else Marie Andersen i seks måneder fulgt arbejdet i klubberne og på gadeplan i kommunen og kigget pædagoger og socialarbejdere over skulderen og i kortene, mens de har arbejdet med de anderledes og udsatte unge.
Det er der kommet en vedkommende og inspirerende bog ud af "Og hvis vi får en fremtid". Bogens titel er et citat fra en de medvirkendes børns raptekster, og den giver gennem en række artikler skrevet af Else Marie Andersen krydret med fotos af Sonja Iskov et portræt af kommunens socialpædagogiske indsats over for udsatte og anderledes børn og unge i fritids- og ungdomsklubber og på gaden. Håbet er at bogen kan være inspiration for både andre kommuner, socialarbejdere, pædagogstuderende og andre faggrupper i det hele taget.
Den troværdige voksne kunne sagtens stå som en overskrift for hele bogen; alle udsagnene fra de unge er gennemsyret af hvor vigtigt det er at de professionelle tager deres ansvar for kontakten til de unge alvorligt. Behovet for den stabile voksenkontakt kræver en mere individuel indsats over for hver enkelt socialt udsat ung.
"Klubbernes opgave er stadig at guide børn og unge gennem puberteten, hvor de hverken er børn eller voksne. Tidligere var midlet aktiviteter. I dag er det voksenkontakt", siger børn- og ungekonsulent i kommunen, Jette Bælum . Hun har tidligere været klubleder i Ungehuset i Norgesgade.
Vigtig tværfaglighed
"Og hvis vi får en fremtid" beskriver hvordan klubpædagogerne i Høje- Taastrup Kommune står i det samme dilemma som klubfolk andre steder. På den ene side skal de kunne tilbyde de velfungerende unge et attraktivt tilbud, på den anden side skal de i stigende grad bruge ressourcer på de socialt dårligst stillede unge.
Bogen fortæller bl.a. om en række initiativer som har haft som formål at støtte de udsatte unge i at skabe en plads til sig selv i samfundet. Nogle er lykkedes, andre ikke. Fx har klubberne gennem deres gode kendskab og kontakt til de unge kunnet bidrage til løsninger. Bl.a. har et kursus i konflikthåndtering, som har været et vigtigt emne undervejs i kommunens klubudviklingsprojekt, gjort klubfolk i stand til at gribe ind, før konflikten brød ud.
Bogen sætter også fokus på det stigende antal børn med diagnose inden for autismespektret, for hvordan klæder en fritids- eller ungdomsklub sig på til at håndtere sådanne børn? Hvordan skal barnet hjælpes og støttes, og skal der en særlig efteruddannelse til? Også den specialisering som mange klubber har valgt at satse på kommer bogen rundt om, eksemplificeret ved en gokart klub.
Det opsøgende arbejde for de rodløse unge, hvor mange er truet af misbrug og kriminalitet har sit eget kapitel med tre artikler om brobygning, gadearbejderens nødvendige kompetencer og gode råd fra en supervisor. Også udfordringen med de vilde piger kommer bogen ind på og set med gademedarbejdernes øjne hvilke problemer de har, og hvordan de bedst kan støttes. Og så er der dem hvor det ikke lykkes, for hvem systemerne og sikkerhedsnettene ikke spiller sammen og fungerer. Dem der ender i et andet samfund, nemlig fængslet. Artiklen illustrerer hvor vigtigt det tværfaglige samarbejde mellem alle medspillerne er. EL
Bogen er udgivet af Høje-Taastrup Kommune og kan købes hos Pædagogisk Udviklings Center tlf. 43 35 39 29 for 130 kr. plus forsendelse.