Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Penge til anbringelsesprojekt
Der vil i de kommende to år blive brugt penge på et projekt om anbringelser af børn og unge i Københavns Kommune. Pengene kommer fra Folketingets satspulje, og de skal bruges til at udvikle et nyt redskab, som skal skærpe kvaliteten i anbringelserne.
LFS har sammen med SL, Socialrådgiverforeningen, HK og Forstanderforeningen i København fået penge fra satspuljen til et projekt om kvalitetssikring af anbringelsesområdet i Københavns Kommune. Der er givet 2,7 mill kr. i 2006 og det samme beløb i 2007.
Pengene skal bruges til at udvikle et materiale, et redskab, fx i form af faglige modeller, som med udgangspunkt i hensigterne med anbringelsesreformen, i ”best practice” på anbringelsesområdet, og i BUM-modellen (det vil sige den nye budgetfordelingsmodel) skal kvalitetssikre de enkelte anbringelsesforløb i kommunens døgninstitutioner.
Dette materiale skal bl.a. sikre at forældre og barn/ung inddrages langt mere i anbringelsesforløbet, at der er bedre sammenhæng mellem den sociale handlingsplan, foranstaltningens formål og den indsats som døgninstitutionen yder via behandlingsplanen, at den socialpædagogiske indsats kan dokumenteres løbende, og at kvaliteten i anbringelsesforløbene kan måles, for eksempel ved at evaluere effekten. Desuden skal det sikre at døgninstitutionernes tilbud løbende afklares og udvikles i forhold til efterspørgslen her og nu.
Indholdet af projektet er drøftet med Københavns Kommune (Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen), og det skal gennemføres i samarbejde med forvaltningen, via en nedsat styringsgruppe. Desuden forestiller man sig at der inddrages eksterne samarbejdspartnere, f.eks. UFC eller SFI.
Udvikling af nyt redskab
Projektet falder i 3 dele. Først udvikles materialet, redskabet, som skal anvendes ved alle anbringelser i kommunen, herunder ved visiteringen, ved opfølgningerne og ved anbringelsesophøret. Materialet skal udvikles af den eksterne partner i samarbejde med repræsentanter fra døgninstitutionerne. Materialet skal være med til at styre dels indsatsen ved anbringelsestidspunktet, dels indsatsen under anbringelsen, dels indsatsen ved afslutning af anbringelsen. Desuden skal det indeholde redskaber til at evaluere anbringelsens resultater.
Materialet skal derefter afprøves ude i virkeligheden på en række døgninstitutioner, og selvfølgelig justeres i forhold til de resultater afprøvningen giver.
Til sidst er det hensigten at materialet implementeres som redskab på samtlige døgninstitutioner, for fremover at anvendes i alle Københavns Kommune anbringelsesforløb.
Projektets målgruppe er personalet på døgninstitutionerne, men teammedarbejderne på lokalcentrene tænkes også inddraget i projektet i forhold til de konkrete anbringelsessager, som der skal samarbejdes om. Det vil sige i alt ca. 600 medarbejdere.
Projektets sekundære målgruppe er barnet/den unge og forældrene til den anbragte. Det er et af projektets mål, at intentionerne i anbringelsesreformen i højere grad end nu bliver opfyldt. Det handler både om intentionerne om medinddragelse og medindflydelse, det handler om at opfylde formålet med foranstaltningen i forhold til barnet, og det handler om barnets udvikling og adfærd, skolegang, fritidsinteresser og netværk.
Når projektet er færdigt ved udgangen af 2007 skal evalueringen gerne vise at denne nye måde at arbejde på løfter kvaliteten i de enkelte anbringelsesforløb, og som konsekvens skal alle døgninstitutioner på det tidspunkt bruge det udarbejdede materiale som redskab i anbringelser.
Evalueringen inddrager selvfølgelig personalet på døgninstitutionerne, team-medarbejderne på lokalcentrene, samt forældre og børn/unge.
Projektet søsættes den 1. januar 2006 og afsluttes den 31. december 2007. Der gives 2,7 mill.kr. begge år.
Til det sidste var det uvist om de politiske partier ville nå til enighed om de mange penge i puljen. Socialdemokraterne krævede sent i forhandlingsforløbet at førtidspensionisterne blev prioriteret på finansloven for at de ville acceptere resultatet på satspuljen, som også kaldes de svages finanslov. Men de endte med ikke at blokere for aftalen, så nu kan pengene bruges til projektet for anbringelser af børn og unge i Københavns Kommune. EL