Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Stress på voksenhandicapområdet
Ansatte inden for voksenhandicapområdet er langt mere stressede end de fleste andre danskere.
Både de fysiske symtomer på stress og medarbejdernes egen oplevelse af at være stresset er væsentlig højere end landsgennemsnittet af danskere. Mere end hver fjerde af de ansatte oplever at være stresset.
Det viser de foreløbige resultater fra en undersøgelse af arbejdsmiljø og helbred blandt ansatte, der arbejder inden for voksenhandicapområdet i Århus Amt. Undersøgelsen er en kortlægning af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, som det opleves af de ansatte på de 23 institutioner, som deltager i den. Socialpædagoger er den største faggruppe blandt de ansatte inden for voksenhandicapområdet, med social- og sundhedsuddannede som den næststørste faggruppe.
Undersøgelsen definerer stress som kombinationen af anspændthed og ulyst. Den viser sig normalt på tre forskellige måder: man oplever, at man er stresset, de såkaldte kognitive stresssymptomer, man opfører sig på bestemte måder, kaldet de adfærdsmæssige stresssymptomer og endelig kroppen som reagerer på forskellige måder, nemlig de somatiske stresssymptomer.
Undersøgelsen, som er lavet af projektleder Lone Donbæk Jensen fra Arbejdsmiljøinstituttet, viser at mere end hver fjerde oplever stress, i det 25,44 pct. af deltagerne meldte om kognitiv stress. På landsplan er det 20 pct. eller hver femte. Somatisk stress det vil sige kropslige symptomer på stress havde 21,7 pct. mod landsgennemsnittets 16 pct. Den adfærdsmæssige stress var på 13,37 pct., det er til gengæld mindre end landsgennemsnittets 15,5 pct.
Resultaterne er fra den første interne delrapport og fra den første spørgeskemaundersøgelse og fysiske test. EL