Småt nyt
Sygefravær falder igen
Sygefraværet blandt medarbejderne i Københavns Kommune er faldet med 31 procent gennem de seneste 10 år. I 2007 havde medarbejderne i gennemsnit 16,3 sygedage om året, mens det tilsvarende tal i 2017 var 11,2 dage. Det svarer til, at der i dag er 655 flere fuldtidsansatte medarbejdere på job hver dag sammenlignet med 2007.
Børne- og Ungdomsforvaltningen er én af de forvaltninger, der har sat ind for at nedbringe sygefraværet, blandt andet med en Task Force, der rykker ud til skoler og daginstitutioner med et særligt højt sygefravær.
Indsatsen for at nedbringe sygefraværet er sketi et tæt samarbejde med de faglige organisationer, herunder LFS.
Britt Petersen, formand for LFS, siger:
”Det er den enkelte medarbejder, der rammes af dårligt arbejdsmiljø, men det er altid et fælles problem, som skal løses i fællesskab. Arbejdsfællesskaber og en stærk tillidsdagsorden har haft stor betydning for det faldende sygefravær, det har skabt et større medansvar hos både medarbejdere og ledere. I arbejdet med at få sygefraværet endnu længere ned, er det vigtigt fortsat at vedligeholde og udvikle de bæredygtige arbejdsfællesskaber, og det kræver opbakning både politisk og i Med-organisationen.”
I 2016 lå Københavns Kommune midt i feltet, når man sammenlignede sygefravær i de danske kommuner. Det samlede billede af kommunernes sygefravær kendes først i maj måned, og København forventer, at kommunen nu er rykket op i den bedste tredjedel.
FerieCamp er også for institutioner
Sommerperioden fra 2. til 20. juli giver alle byens børn mulighed for at afprøve hele paletten af det københavnske foreningsliv – uforpligtende og gratis. Der er både tilbud om helt traditionelle idrætsaktiviteter og om dans, rollespil og meget mere. FerieCamp er Københavns Kommunes tilbud om kultur- og idrætsaktiviteter i skoleferierne for alle børn og unge, og aktiviteterne afvikles i samarbejde med lokale foreninger. Formålet er nemlig både at give gode ferietilbud til byens børn og unge og at skabe brobygning til foreningslivet. Der sker ting over hele byen, og man er velkommen til også at møde op med en gruppe børn fra institutionen – kommer man med en større gruppe børn, kan det dog være en idé at give arrangørerne af den enkelte aktivitet et praj først. Man kan orientere sig i de mange aktiviteter på www.feriecamp.dk
Rimhelten Halfdan på Arbejdermuseet
Sejl på Osteskipper Ostenfeldts ostebåd og pluk Tante Tulles tulipaner og plant dem i tipi-indianer-teltet.
Arbejdermuseets nye udstilling, Rimhelten Halfdan, bygger på Halfdan Rasmussens ikoniske værk ABC. Bogens sjove rim genopstår i udstillingen som et sanseligt og interaktivt univers, hvor børnene kan sætte fantasien fri og gå på opdagelse i forskellige legeinstallationer. Udstillingen kører frem til 10. august 2018.
Vi mangler forskning i dagtilbud
De nøgne tal viser, at der forskes meget mindre i dagtilbud i Danmark end i de øvrige nordiske lande. Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning har kortlagt den skandinaviske dagtilbudsforskning for 0-6-årige i 2016. Og mens der blev registreret 68 studier fra Sverige og 57 fra Norge, var der kun 25 fra Danmark. Professor Lars Qvortrup stiller sig i forordet til kortlægningsrapporten undrende over for, hvorfor Danmark er så svagt repræsenteret, og han sætter spørgsmålstegn ved, hvilke konsekvenser det kan have for kvaliteten af danske dagtilbud.
Fri for sprøjtegift
Vil man spare sin egen og børnenes kroppe for rester af sprøjtegifte, er der især 10 fødevarer, man med fordel kan vælge at bruge sit økologi-budget på. De 10 fødevarer bidrager nemlig med 75 procent af den sprøjtegift, som vi udsættes for gennem maden. Det er især de udenlandske fødevarer, der indeholder mange sprøjtegifte, men der findes også rester af sprøjtegift i fødevarer, der er dyrket i Danmark, og som ikke er økologiske. De 10 fødevarer er æbler, hvedemel, tomater, pærer, rødvin, salat, kartofler, agurker, jordbær og vindruer.
Dagtilbud
Når børn går i dagtilbud, har det en positiv effekt på det antal år, de senere uddanner sig, og på deres fremtidige beskæftigelse og løn, og effekterne synes at være størst for børn fra lavere sociale klasser. Men den positive effekt er afhængig af, at dagtilbuddene har en tilstrækkeligt høj kvalitet. Det konkluderer et systematisk litteraturstudie fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Arv
Danmark er internationalt kendt for en høj social mobilitet, men der er stigende sammenhæng mellem, hvilken socialklasse man vokser op i, og hvor man havner som voksen. En tredjedel af underklassens børn ender i dag selv i underklassen, og andelen er steget fra 2003 til 2013. Underklassebørn har 4,6 gange så stor risiko for at havne i underklassen som overklassens børn, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Plejebørn
Socialstyrelsen udbyder en pulje på fem millioner, som kan søges af organisationer, der kan skabe netværksskabende aktiviteter for anbragte børn og unge samt for plejefamilier. Mere info om puljen findes på www.tilskudsportal.sm.dk Søg under aktuelle puljer.