Vi gik ind sammen, og vi kom ud sammen
Britt Petersen, formand for LFS, er gavmild, når hun giver karakterer til resultatet af overenskomstforhandlingerne: ”Det er topkarakter – med pil nedad. Det eneste, der trækker ned, er, at lærerne ikke fik den arbejdstidsaftale, de gik efter.”
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Når LFS kan være tilfreds med resultatet af overenskomstforhandlingerne, handler det i høj grad om løn.
”Når man ser på hele medlemsgruppen, fik vi fik stort set, hvad vi gik efter. En reallønsstigning på 6,1 procent til den enkelte er et godt resultat. Men jeg er særligt tilfreds med, at det også er lykkedes at lande en lavtlønspulje, som giver os mulighed for at lægge flere penge på de allerlaveste løntrin blandt vores medlemmer. Det vil særligt tilgodese pædagogmedhjælpere og nyansatte pædagogiske assistenter, som ligger på løntrin 11 til 19,” siger Britt Petersen.
Solidaritet
OK18 har ikke bare været en sejr i forhold til de offentlige arbejdsgivere. Forløbet har også været et gennembrud hen i retning af større solidaritet mellem organisationerne.
”Det er en stor landvinding, at vi organisationerne imellem har fået taget hul på ligelønsdiskussionen, og at vi har fået en fælles forståelse af, at det er noget, vi skal stå sammen om.”
Britt Petersen er desuden tilfreds med den relativt store rekrutteringspulje, der er aftalt.
”Der er lige nu særligt fokus på rekruttering til sundhed og pleje; det handler især om SOSU-området. Men jeg forudser og er begyndt at italesætte, at vi kommer til at stå over for lignende udfordringer, hvad angår det pædagogiske område,” siger Britt Petersen.
OK er også et forsvar
OK18 var fra start præget af, at de offentlige arbejdsgivere raslede med våbnene. Der var trusler mod spisepauser og seniordage, og der fløj regnestykker gennem luften, som skulle sandsynliggøre, at de offentligt ansatte ved de foregående overenskomstforhandlinger har ”fået for meget” sammenlignet med den private sektor.
”Realiteten er, at overenskomstforhandlinger sjældent bare handler om at opnå goder. De handler også om at forsvare de goder, man allerede har. Det har i særdeleshed været en vigtig dagsorden i 2018, og man må sige, at det er lykkedes. Spisepausen er sikret, og arbejdsgiverne har givet afkald på at pille ved seniordagene, selv om de havde et ønske om at opregulere alderen i lighed med, at man også bliver ældre, før man har ret til efterløn og pension,” siger Britt Petersen.
Et åg for lønmodtagerne
Man kan også glæde sig over afskaffelsen af privatlønsværnet, som har været et åg for lønmodtagersiden.
”Det er en stor sejr, som der ikke er blevet talt så meget om. Men privatlønsværnet betød, at der ville ske en nedregulering af de offentlige lønninger, hvis de private lønninger udviklede sig mindre end de offentlige lønninger. Det var i tråd med den såkaldte Corydon-doktrin, hvor aftalerne mellem arbejdsmarkedets parter groft sagt skulle underordne sig Finansministeriets regnemodeller, og det er naturligvis en helt uholdbar situation,” siger Britt Petersen.
Musketereden
Forløbet omkring OK18 startede i sne og frost og endte sent på foråret efter et langt og udmarvende forløb i Forligsinstitutionen.
”OK18 har på mange måder været skelsættende – på den positive måde. Fagbevægelsen er for alvor kommet på banen igen efter finanskrisen, og vi har stort set fået, hvad vi gik efter. Der har været en enorm opbakning fra medlemmer og fra hele befolkningen, og vi har set en stærk aktivisme, som helt klart har været med til at bære det gode resultat igennem. Og så har der været et historisk sammenhold mellem de faglige organisationer på tværs af forbund og faggrupper,” siger Britt Petersen, der står 100 procent på mål for, at musketereden holdt til det sidste.
Ingen kan leve med skolekrisen
”Vi fik ind sammen, og vi gik ud sammen. Vi havde givet hinanden håndslag på lønnen, på at spisepausen skulle sikres for alle grupper, og på at lærerne skulle have realitetsforhandlinger omkring deres arbejdstidsaftale. Vi fik lønnen hjem, og spisepausen blev sikret. Der var så nogle af de højtlønnede grupper, der valgte at give lønkroner til gengæld for en yderligere sikring. Lærerne var i seriøse forhandlinger i meget lang tid. Så det er rigtig ærgerligt, at de ikke fik en ny arbejdstidsaftale med hjem,” siger Britt Petersen, der til gengæld er forhåbningsfuld i forhold til det midlertidige forhandlingsresultat, der blev en undersøgelseskommission og en aftale om et forhandlingsforløb, som skal være afsluttet senest 2021.
”Det kan meget vel ende fornuftigt ud. For ingen – heller ikke arbejdsgiverne – kan leve med den fortsatte uro og krisestemning omkring folkeskolen,” siger Britt Petersen.
Din lønstigning
De samlede generelle lønstigninger i den kommende overenskomstperiode udgør 6,82 procent inklusiv forventet udmøntning fra reguleringsordningen. Det betyder, at
• din løn stiger 1,10 procent 1. april 2018
• din løn stiger 1,30 procent 1. oktober 2018
• din løn stiger 1,00 procent 1. oktober 2019
• din løn stiger 1,60 procent 1. januar 2020
• din løn stiger 0,40 procent 1. april 2020
• din løn stiger 0,70 procent 1. oktober 2020.
Puljepengene
LFS har netop afsluttet forhandlingerne omkring organisationspuljen samt penge fra ligelønspuljen. Det er resulteret i højere pension og/eller højere grundlønstillæg til brede dele af LFS’ medlemsskare. Læs hele resultatet på www.mitlfs.dk/13254.