Noter
Vrede Frederiksbergforældre
Mellem 300 og 400 forældre mødte op til borgermøde i anledning af budgetforhandlingerne på Frederiksberg. Det store fremmøde var fremkaldt af forvaltningens forslag om massive nedskæringer på børnepasningsområdet. Prognoserne siger, at der vil være mere end 400 pladser for meget i kommunens småbørnsinstitutioner. Politikerne peger på forskellige løsninger, herunder lukning af en stor del af skovpladserne, hvilket skaber massiv utilfredshed. Budgettet forventes lukket den 8. oktober.
SØNDAG på teater Anemonen
Teater Patrasket har dramatiseret Kim Fupz´ Aakesons bog "Søndag". Torstens mor skal have en ny lille lyserød baby. Torstens dårligste ven, Willy, ved godt hvorfor. Det er fordi, Torstens mor og far ikke elsker ham så meget mere. I en hel lang uge prøver Torsten at finde ud af, hvad han kan gøre: Måske vil hans mor og far elske ham, hvis han bliver mere nuttet? Eller hvis han rydder op på sit værelse? Eller måske skal han prøve at finde ud af, hvordan det egentlig hænger sammen, det der med kærlighed?
Spilleperiode: 16. oktober til 21. oktober 2018
Spilletider:
Tirsdag den 16. oktober og onsdag den 17. oktober: klokken 11.00 og klokken 13.00
Fredag den 19. oktober: klokken 11.00 og klokken 17.00
Lørdag den 20. oktober og søndag den 21. oktober: klokken 13.00 og klokken 15.00
Aldersgruppe: Fire til otte år
Kvinder mest udsat psykisk vold
Over tre gange så mange kvinder som mænd bliver udsat for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner. Det konkluderer en ny rapport fra VIVE, der for første gang sætter tal på fænomenet.
Knap fire ud af 100 kvinder har inden for et år været udsat for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner. Det samme gælder godt en ud af 100 mænd.
Dermed er psykisk vold den mest udbredte form for partnervold og rammer dobbelt så ofte som fysisk vold.
”Uanset, hvilken form for partnervold vi taler om, så går den hyppigere ud over kvinder end mænd. Men risikoen er suverænt størst, når det gælder den psykiske vold,” siger seniorforsker Mai Heide Ottosen, der er forfatter til rapporten.
Psykisk partnervold er i rapporten defineret som et mønster af vedvarende nedgørende handlinger, der kan have tendens til at eskalere over tid. Volden kommer til udtryk som trusler, nedværdigende behandling, manipulation eller kontrollerende adfærd, og i sidste ende kan ofret blive berøvet frihedsrettigheder.
Løbende LFS’ere
Pædagoger løber ikke bare hurtigt i hverdagen; hele 14 hold med hver fem deltagere løb med i årets DHL Stafet i Fælledparken. Dertil kom seks gåhold, og her markerede seniorklubben i LFS sig stærkt med de to af holdene. LFS’ kantine tilberedte mad til alle deltagere, og DHL madkasserne, som uddeles til alle tilmeldte, blev doneret til Mændenes Hjem.
Børnehavebørn kan også lave film
Børn skal opleve, forstå og skabe film. Det er kodeordene for Det Danske Filminstitut, der har lanceret den gratis app ’Filmcentralen/For de yngste’. Den er fyldt med aktiviteter for børnehavebørn, der tager udgangspunkt i film.
Målgruppen for appen er børn i dagtilbud og – ikke mindst – det pædagogiske personale. Målet er at gøre børn til aktive mediebrugere ved at hjælpe dem til at bruge de digitale medier aktivt og kreativt.
Appen er udviklet i tæt samarbejde med pædagoger, og den rummer guidede forløb med aktiviteter og korte film. Der er helt enkle aktiviteter, hvor børn og pædagoger ser film sammen og taler om oplevelsen, eller hvor børnene fx skal fotografere og optage lyd indendørs og udendørs. Og så er der de lidt mere avancerede aktiviteter, hvor børnene fx laver deres egne, små animationsfilm. Alle aktiviteterne tager afsæt i den pædagogiske læreplan. Det eneste, der skal til for at bruge appen, er en iPad, internetforbindelse og et UNI-login, som er gratis for dagtilbud. Appen hentes i App Store.
Håndens arbejde på museum
Arbejdermuseet tilbyder med den nyeste udstilling ’Håndens arbejde’ en rejse ind i håndværkets verden, hvor det handler om godt håndværk og om faglig stolthed. Udstillingen bringer tilskueren helt tæt på dedikerede håndværkere, som gennem scenografi, film og lydkulisser tager publikum med ind i deres fag. Man kan møde mesteren og lærlingen på en arbejdsdag, og man kan besøge skurvognen og høre sjakket snakke om regler, kolleger og øgenavne. Men man kan også prøve kræfter med tre-partsforhandlinger mellem stat, arbejdsgiver og arbejdstager, når der skal landes aftale om efteruddannelse, og man kan afprøve sine egne praktiske og håndværksmæssige skills i skiftende popup-værksteder. Udstillingen er en del af et to-årigt projekt, som også består af et omfattende arrangementsprogram og undervisningsprogram for udskolingselever i Folkeskolen.
Forsøg med kvalitetsdagtilbud
De første 1000 dage er helt afgørende for et barns livsbane, og forskning peger på, at daginstitutioner af høj kvalitet har en varig effekt på udsatte børns livsmuligheder. Det er blevet hørt helt ind i Borgerrepræsentationen, som i det netop vedtagne budget har afsat fem millioner over fire år til pilotprojekter for dagtilbud. 2,5 millioner skal gå til forsøg med mindre børnegrupper og opkvalificering af medarbejdere. 2,5 millioner skal gå til tiltrækning og fastholdelse af dygtige medarbejdere og ledere til udsatte institutioner samt udvikling af en ledelsesuddannelse. Der er desuden afsat yderligere 1,3 millioner til opsøgende indsats i udsatte familier og hjemmebesøg forud for institutionsstart.
Borgerforslag om skolestart
”Det er kun de mest ressourcestærke forældre, der er i stand til at stå op mod kommunen, og forlange, at deres børn bliver skoleudsat, hvis de eksempelvis er født sidst på året. Det forarger mig,” siger Martin Taber Graverholt, der arbejder som gymnasielærer i Aalborg. Han har derfor stillet et borgerforslag om, at forældre selv skal kunne beslutte, om de vil udsætte deres barns skolestart et år.
Det var kronikken i Politiken den 13. august 2018, skrevet af Britt Petersen og Jan Hoby fra LFS, der inspirerede ham til borgerforslaget. Kronikken handlede om, hvordan børneministeren har sat opdragelse på dagsorden, fordi de yngste ikke kan sidde stille i skolen. Men da tvungen skolestart for 6-årige blev vedtaget, advarede forskerne mod at sende femårige i skole, fordi de netop ikke er modne nok til skolemiljøet.
”Jeg har selv en dreng, der er født i november, og vi bestemte, at han skulle skoleudsættes, fordi vi syntes, han var for lille. Men vi måtte som familie kæmpe en sej kamp for at få lov. Jeg ser personligt som gymnasielærer, hvordan en for tidlig skolestart kan forfølge børn langt op i alderen,” siger Martin Taber Graverholt, der håber, at så mange som muligt vil skrive under på https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-01629. Kronikken kan læses på www.mitlfs.dk/13387
Vis dit hjerte
LFS var stærkt repræsenteret, da 600 – 800 demonstranter under parolen ’Vis dit hjerte’ samledes på Rådhuspladsen den 6. september for at vise modstand mod nedskæringer og støtte til velfærd. Demonstrationen var arrangeret af København for Velfærd, som består af en række københavnske fagforeninger.
Praktik
EVA følger pædagoguddannelsen og har nu lavet et materiale særligt om praktik på uddannelsen. I materialet præsenteres fire centrale områder, hvor pædagoguddannelsen oplever særlige udfordringer med praktikken. EVA identificerer udfordringer og opmærksomhedspunkter for hvert område. Eva har desuden samlet en række cases, der viser, hvordan forskellige institutioner arbejder med konkrete tiltag inden for området. Materialet kan downloades på:
www.eva.dk/videregaaende-uddannelse/praktik-paa-paedagoguddannelsen
SØM
Det er dyrt at lave sociale indsatser i forhold til borgere på kanten. Men måske er det dyrere at lade være. VIVE sætter fokus på emnet på konference i København den 5. november, hvor der præsenteres forskning, og hvor SØM, Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, diskuteres. Læs mere på www.vive.dk/arrangement/
Børnemiljø
DCUM, Dansk Center for Undervisningsmidler, har fremstillet fire let tilgængelige og overskuelige værktøjer, som er målrettet arbejdet med børnemiljø i landets daginstitutioner. Værktøjskassen Bedre Børnemiljø adresserer både det fysiske, psykiske og det æstetiske børnemiljø. Læs mere på www.dcum.dk.
Skoler
Borgerrepræsentationen i København har som del af budgetforliget for 2019 besluttet, at der skal bygges tre nye skoler i København. De kommer til at ligge på Sluseholmen, i Holmbladsgade og i Kødbyen. Der startes også på planlægning af yderligere to skoler, som skal ligge i Nordhavn og De Gamles By på Nørrebro.