Fra medhjælper til pædagog
Er du medhjælper, og drømmer du om at få papir på, hvad du kan, højere livsløn og større jobsikkerhed, er meritpædagoguddannelsen måske en mulighed for dig. Læs, hvad det kræver, og hvordan det foregår.
Tekst: Hedda Maj Jensen
Du har mulighed for at tage en meritpædagoguddannelse, hvis du er fyldt 25 år og har arbejdet fem år eller mere inden for det pædagogiske område som eksempelvis medhjælper, pædagogisk assistent eller dagplejer. Du kan tage uddannelsen på kortere tid, fordi du på grund af din erhvervserfaring får merit for anden og tredje praktik. Du kan samtidig beholde dit nuværende arbejde. Dette kræver dog, at din arbejdsgiver er villig til at indgå en uddannelsesaftale, og at du opfylder de rette adgangskrav.
Omfanget af uddannelsen
På meritpædagoguddannelsen kombinerer man studie- og arbejdsliv. Uddannelsen varer tre år og er en mellemlang videregående uddannelse. På Københavns Professionshøjskole (tidligere UCC) tages uddannelsen som fuldtidsstudie det første år, og andet og tredje år er delvistnetbaseret med weekendindkald suppleret med enkelte aftenundervisninger. Der kan være variationer i, hvordan de enkelte uddannelsessteder tilrettelægger uddannelsen.
Hvad kræver det
Du skal have mindst fem års erhvervserfaring inden for det pædagogiske område for at kunne søge ind på merituddannelsen.
Du skal også have adgangsgivende eksaminer ud over folkeskolens 9. klasse. Det kan være en gymnasial uddannelse eller uddannelsen til Pædagogisk Assistent, men det kan også være andre uddannelser. Hvis det er andre uddannelser, skal du søge optagelse via IKV, som er en Individuel Kompetence Vurdering. Det kan være, at du eksempelvis har en erhvervsuddannelse som håndværker eller inden for butiks- eller kontorarbejde. Det er normalt ikke tilstrækkeligt med AMU-kurser eller kommunale kurser.
Jeg mangler uddannelse
Det er muligt at tage fire gymnasiale enkeltfag på VUC (Voksenuddannelsescenter), som kan kvalificere dig til optagelse på uddannelsen. På VUC kan du tage pædagog-pakken, som indeholder de relevante fire fag. Hvis du blot har eksaminer fra to af fagene, kan du også komme i betragtning til optagelse via IKV, Individuel Kompetence Vurdering. Her kandet også være kvalificerende, at du har haft frivilligt arbejde som eksempelvis fodboldtræner eller spejderfører, eller at du har været ude at rejse gennem længere tid.
Hvad koster det?
Deltagerbetalingen for uddannelsen til meritpædagog er 8000,- per semester fra 2019.
Du og din arbejdsgiver kan søge om at få dækket det fulde uddannelsesgebyr inklusive øvrige udgifter (bøger, materialer og transport) gennem Den Kommunale Kompetencefond og din kommune. Denne mulighed er på nuværende tidspunkt forlænget frem til juni 2019. Alternativt skal uddannelsesudgifterne dækkes lokalt.
Hvis du tager meritpædagoguddannelse, så dit første år er fuldtidsstudium, kan institutionen ansætte vikarer via Jobrotationsordningen. Det foregår i København via Københavns Erhvervshus, og i de øvrige kommuner via Jobcenteret. Institutionen får via jobrotationsordningen et tilskud for hver time, du er i uddannelse. Tilskuddet udgør 188,73 per time. Institutionen skal betale sædvanlig løn til dig under hele din uddannelse samt overenskomstmæssig løn til de vikarer, der ansættes i dit sted.
Hvad skal jeg leve af?
Hvis du får en uddannelsesaftale med din arbejdsgiver, og institutionen benytter Jobrotationsordningen, får du din normale løn under uddannelsen. Hvis ikke, har du som studerende på merituddannelsen mulighed for at få SVU – Statens voksenuddannelsesstøtte. Det er individuelt, hvor meget støtte man kan få. Kan du få SVU, kan du bruge den på to måder:
- Du kan tage orlov fra dit arbejde og leve af SVU, der svarer til 60 procent af dagpengesatsen.
- Du kan tage orlov fra dit arbejde og aftale med din arbejdsgiver, at du får fuld løn under studiet, og at din arbejdsgiver til gengæld modtager din SVU til at dække udgifter til uddannelsen.
Mere info
Du kan finde flere oplysninger på
https://ucc.dk/paedagoguddannelsen/merituddannelsen
Du kan også søge oplysninger om støtte hos din arbejdsgiver, LFS og din kommune.
Adgangskrav til meritpædagoguddannelsen
For at søge om optagelse på meritpædagoguddannelsen skal du have én af følgende adgangsgivende eksaminer:
- Studentereksamen (STX)
- Højere forberedelseseksamen (HF)
- Højere handelseksamen (HHX)
- Højere teknisk eksamen (HTX)
- Særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF)
- Gymnasial eksamen fra Duborg skolen i Flensborg
- Gymnasial erhvervsuddannelse (EUX)
- Social- og sundhedsassistentuddannelsen (sosu-assistent) med dansk på C-niveau, naturfag på C-niveau og engelsk på D-niveau.
- Pædagogisk assistentuddannelse (PAU) med dansk på C-niveau, samfundsfag på C-niveau og engelsk på E-niveau.
- Bestået fire gymnasiale enkeltfag: dansk på A-niveau, engelsk på B-niveau, samfundsfag på C-niveau og et valgfrit fag på C-niveau.
- Gennemført Forberedelseskursus for indvandrere og flygtninge (FIF).
- Udenlandsk adgangsgivende eksamen og sprogkundskaber på tilstrækkeligt niveau.
- IB-Diploma (International Baccalaureate) og sprogkundskaber på tilstrækkeligt niveau.
- International Baccalaureate med IB-Course Result med 18 point eller højere. Hvert af de seks fag, der indgår i IB-forløbet skal være bestået med mindst karakteren 3. Sprogkundskaber på tilstrækkeligt niveau er ligeledes et krav.
- IKV: Opfylder du ikke ovenstående adgangskrav, men har erfaringer og kompetencer, der kan sidestilles med adgangskravene, kan du søge om optagelse via individuel kompetencevurdering IKV.
Du skal desuden opfylde kravet om minimum fem års erhvervserfaring inden for det pædagogiske arbejdsområde. Det behøver ikke at være samme arbejdssted, og det skal være minimum 27 timer om ugen. Timer udover de 27 timer per uge kan ikke erstatte kravet om fem års erhvervserfaring.