TEMA: Hvor ærlige skal vi være
Det må ikke blive et individuelt dilemma
Ingen kan forbyde dig at være ærlig over for forældrene, hvis personalesituationen er skidt. Men du står svagt, hvis du er alene. Derfor er det bedre at løfte problematikken ind i MED-systemet, siger fællestillidsrepræsentanterne Bente Zingenberg og Stinna Reuter Hall.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Du har som pædagog fuld ytringsfrihed. Det betyder, at hverken forvaltning eller ledelse kan begrænse din ret til at fortælle om, hvordan forholdene er på din arbejdsplads.
”Pædagoger kan kun pålægges loyalitetsforpligtelse over for børnene – ikke over for noget system,” siger Bente Zingenberg.
Stinna Reuter Hall og Bente Zingenberg mener til gengæld ikke, det er specielt konstruktivt, hvis man løbende får luft for sine frustrationer ved at fortælle forældrene, at tingene ikke hænger sammen, og at man ikke har haft tid til netop deres barn den dag.
”Man skal ikke lyve, og man skal ikke dække over forholdene. Men man må spørge sig selv, om man får noget ud af at sende forældrene på arbejde med ondt i maven,” siger Bente Zingenberg.
Drop servicegenet
Oplever du, at normeringerne gentagne gange er så dårlige, at du ikke kan forsvare det over for børnene, skal det i stedet tages op i institutionens MED-system.
”Mulighederne skal afsøges. Der er ingen ledere, der kan trylle penge frem. Men der kan være muligheder for en bedre organisering og en bedre brug af de personaleressourcer, der er,” siger Stinna Reuter Hall, der opfordrer både ledere og medarbejdere til at slippe noget af servicegenet.
”Der er ikke længere tid til at lede efter hjemmesko og at vejlede om solcreme. I er nødt til at skabe en realistisk forventningsafstemning med forældrene og være åbne om, hvad I nedprioriterer for til gengæld at fokusere på det væsentligste: Omsorgen for børnene. Det holder ikke en meter, at pædagogen sidder på kontoret og laver handleplaner, hvis det indebærer, at børnene skal overlades til en vikar, de ikke kender. Men det skal være en fælles linje fra institutionens side. Derfor er det drøftelser, I skal have i MED. Og hvis I ikke kan komme igennem med det der, skal I bede LFS om hjælp,” siger Stinna Reuter Hall.
Vi skal ikke censurere os selv
Hun synes, det er ønskværdigt, at pædagoger generelt er åbne over for forældrene i forhold til, hvad de må nedprioritere.
”Der er en ubehagelig tendens i tiden, hvor medarbejderne inden for det offentlige går og censurerer sig selv og dækker over et stadigt dårligere serviceniveau. Det skal vi ikke, for forældrene har krav på at få at vide, hvordan tingene ser ud. Men det må bare ikke blive et individuelt problem, hvor du som enkelt-pædagog gang på gang må fortælle forældrene, at du ikke har haft tid. Det er noget, I som institution skal stå sammen om,” siger Stinna Reuter Hall.