Fra rollator til olympiske løbeben
Omkring 250 udviklingshæmmede deltog i Strand Park løbet, der den 4. september blev afviklet for sjette gang. Solen skinnede på Amager Strandpark og på de entusiastiske deltagere, som spændte lige fra kørestols- og rollatorbrugere til en topatlet, der har deltaget i de paralympiske lege.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Det er Beskæftigelsestilbuddet Horisonten, det tidligere Strandparkscenter, der arrangerer Strandparkløbet, og som inviterer borgere med handicap fra resten af København. Og medarbejderne fra Horisonten har flere formål med arrangementet.
”Borgere med udviklingshæmning og andre lidelser skal også have mulighed for at få bevægelse og motion ind i deres dagligdag. Vi snakker meget om løbet i tiden op til, og vi forbereder os ved at gå og lunte ruten flere gang sammen med borgerne før løbet. Det virker motiverende, og vi har mange deltagere, som taler om, at de vil slå deres rekord fra året før,” fortæller socialpædagog Heidi Huulgaard.
Alle kan være med
Der er to ruter, en på fire kilometer og en på 2,4, og der er stor variation i deltagernes hastighed.
”Der er stor bredde, og det betragter vi som en værdi. Alle kan deltage. Også de, som ikke ønsker eller har mulighed for at løbe eller gå ruten, men som deltager ved at sidde ved basen og heppe på de andre. De oplever også, at de er med. Fællesskabet og samværet er en stor del af det hele, og mange af borgerne nyder, at de møder andre handicappede, som de måske har set i andre sammenhænge. Det er med til at bryde oplevelsen af isolation og give følelsen af at være med i fællesskabet,” siger Heidi Huulgaard, der fortæller, at arrangørerne gør meget ud af at skabe et løb, der minder så meget om et almindeligt motionsløb som muligt.
”Vi har gode sponsorer, der donerer præmier, og vi har en lokal forretningsdrivende, der donerer frugt til alle deltagerne. Det er med til at gøre dagen festlig og til en oplevelse, som deltagerne glæder sig til. De kommer i det hele tage med stor glæde og stort engagement. Så det er en fed dag for os alle sammen - også for os medarbejdere.”
Dagens vinder var Mohamed Hersi. Den nu 23-årige løber fik i 2016 en plads til de paralympiske lege i Rio, da flere af de russiske atleter blev udelukket på grund af sagen om statsstøttet doping i Rusland. Mohamed Hersi håber på at blive udtaget til de paralympiske lege i Tokyo i 2020. Mohamed Hersi fortæller, at han træner seks gange om ugen, og at han bare godt kan lide at løbe hurtigt.
”Men jeg får også fantastiske oplevelser. Og da jeg kom hjem fra Rio, fik jeg lov til at møde dronningen og prins Joachim og prinsesse Marie,” fortæller Mohamed Hersi.