Leder
MeToo: Magt forpligter
AfBritt Petersen, formand for LFS
“Når man er ekstra stærk, har man en særlig forpligtelse til at være sød ved andre,” siger Pippi Langstrømpe, før hun bukker beggeender sammen på én af de fjogede tyveknægte, der tror, man ustraffet kan feje den lille dame til side.
Pippis livsfilosofi kan overføres til mange ting, for det handler om magt. Magt forpligter. Når man har magten, bør man udvise særlig omtanke i forhold til de mennesker, man omgås, uanset om man er den fysisk stærkeste, eller om man sidder med retten til at fyre, ansætte eller på anden måde har muligheden for at påvirke et andet menneskes (arbejds)liv.
Der ryger hoveder for øjeblikket. Ved redaktionens slutning har en partiformand og en overborgmester forladt deres poster. Denne ene havde lagt en hånd for meget på et lår, men det var ikke det, der fældede ham; det var forsøget på at dække over det. Den anden måtte trække sig, fordi han igennem en årrække havde fejlvurderet, hvad han kunne tillade sig. Det, han selv syntes, var sjov og ballade, blev af de kvinder, det gik ud over, opfattet som grænseoverskridende og ubehageligt.
Vi er i en MeToo- bølge, der af nogen opfattes som overdreven og hysterisk, men som mange andre opfatter som et nødvendigt opgør med en kultur, hvor især unge kvinder er nødt til at grine med og lade, som om de også synes, det er sjovt, når ældre mandlige chefer/partikammerater/instruktører/etc. kommer for tæt på.
MeToo-bølgen startede i USA med opgøret med mænd, der har misbrugt deres magt til at krænke og voldtage kvinder. Filmproduceren Harvey Weinstein, som i dag afsoner en dom på 23 års fængsel for seksuelle overgreb og voldtægter, blev om nogen ansigtet på bevægelsen, der langsomt, men sikkert har gødet jorden for den kulturforandring, der ikke bare er en døgnflue, men som kommer til at betyde en ændret kultur. Det ser vi allerede i form af en ændret lovgivning omkring voldtægt, hvor man i dag kan dømmes, hvis det er åbenlyst, at man ikke har samtykke fra sin sexpartner – hvis hun eksempelvis er bevidstløs.
En kulturforandring gør altid ondt.
Det gør ondt på de mænd, der ikke har fattet, at de har overskredet grænser, fordi de er opdraget ind i en anden tid og en anden kultur. Harvey Weinstein’erne er få. Der er til gengæld mange mænd, der er forvirrede, eller som selv er kede af, at de er hoppet med på mandehørmen, og kede af de gange de har opført sig upassende.
Det har gennem tiderne også gjort ondt på de kvinder, der har skulle bide ydmygelsen over at blive taget på eller at få deres udseende kommenteret i sig, når de gerne ville tages alvorligt.
Men kulturforandringen er kommet for at blive, og selv om nogle af konsekvenserne kan være ubehagelige og i nogle tilfælde endda opleves overdrevne, må man ikke være blind for, at den gamle kultur banede vejen for Harvey Weinstein og co. Den banede også vejen for, at lagerchefen ustraffet kunne befamle ungarbejderen, og at skurvognsvitserne om pik-og-patter gik ud over den enlige kvindelige håndværker på byggepladsen.
Derfor er det nødvendigt at holde sig Pippis budskaber for øje: Når man er stærk – eller har magt – skal man tænke sig ekstra godt om og opføre sig ordentligt.