TEMA: KAN MAN FÅ (FLERE) PÆDAGOGER TIL AT ARBEJDE 37 TIMER?
Fuldtidsansatte giver hænder nok
Vi havde en helt anden hverdag og kunne skabe mere kontinuitet og tryghed for de små, siger Liselotte Permin om dengang, hvor normeringen på de enkelte stuer var to medarbejdere på 40 timer og en på 33 timer. Hun mener dog, at to medarbejdere på 37 timer langt hen ad vejen ville have samme effekt.
Liselotte Permin har arbejdet som pædagogmedhjælper i Valby Vuggestue i 42 år. Og hun har indtil for nylig, hvor hun gik ned på 36 timer, arbejdet fuld tid i alle årene, når man ser bort fra en kort periode, da hendes egne tvillinger var helt små.
Hun kan huske de år, hvor der var to pædagoger på 40 timer og en medhjælper på 33 timer til 10 til 12 vuggestuebørn.
”Børnene var yngre, når de begyndte dengang, og vi havde længere åbningstider. Men der var simpelthen mere kontinuitet på stuerne, og vi var faktisk altid to af de faste voksne omkring børnene – også i ydertimerne,” fortæller Liselotte Permin, der især husker, at der var meget mere ro og stabilitet.
Hvem vil gå ned i tid?
”Vi havde tid til at tage på ture med de små børn, og vi hyggede meget. Vi kunne også tage forældresamtaler og diverse møder, som der ikke var nær så mange af dengang, uden for arbejdstid, så arbejdsdagen ikke blev så afbrudt. Vi afspadserede i stedet, når muligheden var der,” siger Liselotte Permin.
Men så kom arbejdstidsnedsættelserne og de flere feriedage, som dagtilbuddene ikke blev kompenseret for. Og regnskabet knækkede for alvor, da nedskæringer betød, at flere måtte gå ned i tid.
”Vi var nødt til at finde timer, hvis ingen skulle fyres, og man kiggede rundt på hinanden og spurgte: ”Hvem vil gå ned i tid?” Det var der selvfølgelig altid nogen, der ville. Nu står vi så i den modsatte situation, hvor kommunen vil have pædagogerne til at gå op i tid,” siger Liselotte Permin.
Hun er i ikke i tvivl om, at det var bedre for de små børn, da hovedparten af medarbejderne var på fuld tid, fordi det skaber mere ro og færre skiftende ansigter i hverdagen. Valby Vuggestue er også lykkedes med at få flere medarbejdere til at gå op i tid, og det mærkes tydeligt på de stuer, hvor der er flere fuldtidsansatte.
Jeg forstår de deltidsansatte
Men Liselotte Permin har stor forståelse for de kolleger, der alligevel vælger at arbejde på deltid.
”Arbejdsforholdene har ændret sig meget. Jeg forstår virkelig godt, at mine yngre kolleger gerne vil have tid med deres familier, og at de ikke vil være helt udkørte, når de kommer hjem. De unge pædagoger siger, at de ikke har tid til at gøre det, som de egentlig uddannede sig til – og det kan jeg sagens følge. Vi er mere pressede. Vi har i Valby Vuggestue være rigtig glade for læreplansarbejdet og alle de andre tiltag, der skal styrke fagligheden, og vi har altid været blandt de første, der sagde ja. Men det slider også, og det tager tid, som man ikke nødvendigvis har. Så arbejdsvilkårene har en kæmpe betydning.”