Noter
Sexisme på din arbejdsplads
Alle medarbejdere i Københavns Kommune, inklusive timelønnede, ansatte på midlertidige kontrakter og studentermedhjælpere, skal spørges, om de har oplevet sexistisk kultur og adfærd på jobbet. Det besluttede Københavns Borgerrepræsentation den 17. september 2020. Det er endnu ikke afgjort, om undersøgelsen kommer til at stå alene, eller om den bliver del af den allerede planlagte trivselsundersøgelse for 2021.
Juletræsfest aflyst
Den traditionsrige LFS-julefest for børn og juleglade voksne er aflyst. LFS finder det ikke muligt at gennemføre arrangementet på forsvarlig vis i forhold til covid-19.
Ringen om Borgen
Christiansborg blev omringet den 6. oktober, som var Folketingets officielle åbningsdag. Ringen bestod af bannere, der skulle minde politikerne om, at vi mener det med #minimumsnormeringerNU – sammen med bannere fra 68ErMereEndNok-initativet, som kæmper mod yderligere forhøjelse af pensionsalderen. LFS stod for demoen for minimumsnormeringer sammen med FOLA - Forældrenes Landsorganisation, BUPL Hovedstaden og BUPL Storkøbenhavn.
Gratis badge til borgere
Det kan være svært at bede folk i køen i supermarkedet om at holde afstand. Nu kan man på apoteket hente et gratis badge, der minder folk om, at man gerne vil have, de holder mindst en meters afstand. Ideen til badget kommer fra Danske Handicaporganisationer og er udarbejdet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
”Vi ved, at der er et ønske fra både borgere og flere patientorganisationer om, at man skal kunne signalere, at andre skal tage hensyn. Alle, som gerne vil huske andre på at holde afstand til dem, kan bruge vores badges,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø. Badget kan hentes gratis på alle apoteker eller bestilles via en række patientforeningers hjemmesider.
Nordisk konference om hjemløshed
”Social støtte og boliger til mennesker i hjemløshed” er titlen på den virtuelle konference, som Nordisk Ministerråd inviterer til 26. november 2020.
Hvordan arbejder man med at nedbringe hjemløsheden i de forskellige nordiske lande? Hvad siger den nyeste forskning, hvad er erfaringerne fra praksis, og hvordan ser problemstillingerne ud fra et borgerperspektiv? Det er fokus på konferencen, som afholdes af Socialstyrelsen for Nordisk Ministerråd, hvor Danmark i år har formandskabet.
Du kan læse programmet og de praktiske detaljer om tilmelding og deltagelse på www.socialstyrelsen.dk/aktiviteter
Børnene får ordet
DRs podcast ’Børn taler ud’ giver ordet til børn, der har haft stress tæt inde på livet. De tre afsnit af cirka 20 minutters varighed lukker lytteren helt ind bagved, og gør os klogere på, hvordan det føles at være barn og samtidig blive overmandet af de følelser, stressen medfører. Børnene fortæller om, hvordan de oplevede at få det værre og værre, hvordan de fik det sagt til nogle voksne og vigtigst – hvordan det måske kunne være undgået. Podcasten er gratis og findes blandt andet på DRs podcastapp og hjemmeside.
Guldlok-projektet søger legesyge børnehaver
Er I børnehave i København med minimum ni pædagogiske medarbejdere, og har I lyst til at lære sunde og sjove lege for både børn og voksne? Så kan I deltage i Guldlok-projektet, hvor I desuden får målt de sundhedsgavnlige effekter på de voksne.
Guldlok-projektet er udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø sammen med Arbejdsmiljø København. Projektet søger børnehaver, der vil deltage i projektet, hvor I over en periode på 10 uger løbende vil blive introduceret for en række lege, som børn og voksne skal lege sammen.
Det er del af projektet, at alle medarbejdere får to sundhedstjek i projektperioden, så man kan undersøge, om der er gavnlige sundhedseffekter.
Projektets indhold er tilrettelagt, så det stemmer overens med de gældende retningslinjer for hygiejne og afstand. Projektet understøtter desuden temaerne i den styrkede pædagogiske læreplan, og legene kan tilpasses børnenes niveau og temaer i årshjulet.
Når projektet er afsluttet får I en samlet tilbagemelding på jeres fysiske arbejdsmiljø baseret på jeres målinger.
Projektperioden begynder i foråret 2021, og interesserede børnehaver kan kontakte Kathrine Greby Schmidt på mail kgs@nfa.dk eller telefon 28835189.
FTR-valg i LFS
Michael Monberg og Michala Toftager Bovien blev den 20. oktober 2020 genvalgt som fællestillidsrepræsentanter på almenområdet i LFS. Det betyder, at gruppen af FTR’ere på almenområdet fortsat består af ovenstående sammen med Maria Porse og Vibeke Jensen. Almenområdet på Frederiksberg dækkes af Emil Solvind, mens John Skeberg er FTR på specialområdet, og Lican Larsen på dagplejeområdet.
Gratis naturinspiration til personalemøder
Mangler I inspiration til, hvordan I kan bruge naturen i jeres pædagogik? Så er der gratis og kyndig hjælp at hente. Center for Børn og Natur tilbyder, at alle danske institutioner kan booke et online inspirationsmøde, der tager udgangspunkt i projektet ”Kom med Ud”. Oplægget er især velegnet til personalemøder og giver gode indspark til, hvordan I kan arbejde med læreplanstemaet natur, udeliv og science eller bæredygtighedsforløb. Oplægget varer 45 til 60 minutter efterfulgt af tid til spørgsmål, og muligheden gælder i perioden 1. oktober 2020 til 1. juni 2021. Læs mere på centerforboernognatur.dk eller skriv til Center for Børn og Natur på nee@via.dk.
Legepladsen er så meget mere end et uderum
Dagtilbuddets legeplads er både pædagogisk værksted, læringsmiljø, kulturværksted og et sted, hvor relationer vokser og udfoldes. Desværre er alt for mange legepladser udnyttet for dårligt og ikke pædagogisk gennemtænkte. Det forsøger Benny Schytte, kultursociolog og tidligere formand for Dansk Legeplads Selskab, at råde bod på via bogen ’Legepladsens pædagogik’.
Den rigt illustrerede bog gennemgår legepladsen fra A til Z ud fra et pædagogisk perspektiv. Bogen er nyttig, hvis man ønsker at bruge legepladsen mere reflekteret, og den vil være et guldrandet redskab, hvis man står over for en omlægning af den eksisterende legeplads.
’Legepladsens pædagogik’ er netop udkommet på Frydenlund, og den vejledende pris er kr. 299,00.