TEMA: KAN MAN FÅ (FLERE) PÆDAGOGER TIL AT ARBEJDE 37 TIMER?
Pædagogmangel: Flere pædagoger på 37 timer er en del af løsningen. Men vil de?
Der er katastrofal mangel på pædagoger i København, og samtidig arbejder flertallet af pædagogerne i Børne- og Ungdomsforvaltningen på mindre end 37 timer. Matematikken er enkel nok. Det kan frigøre 355 pædagoger, hvis alle går på fuld tid. Spørgsmålet er bare, om pædagogerne vil – og hvad der skal til.
De pædagogiske ledere er næsten trætte på forhånd, når de skal slå en pædagogstilling op. For der er meget længere mellem ansøgerne end mellem de ledige jobs. I 2019 blev mere end hver tredje opslåede stilling ikke besat med en pædagog, og fremtiden ser ikke lysere ud: Der bliver brug for 900 flere pædagoger på dagtilbudsområdet frem mod år 2025.
Københavns Kommune har afsat yderligere penge, så flere pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter kan tage merituddannelsen til pædagog. Men det kan alene ikke dække behovet. Derfor er øjnene faldet på de mange timer, der ligger og lokker hos alle de pædagoger, der er deltidsansatte.
Fuld tid = 355 flere pædagoger
Det er nemlig blevet normen i København, at pædagoger, der er ansat i Børne- og Ungdomsforvaltningen er på deltid.
56 procent af alle pædagoger i forvaltningen arbejder mindre end 37 timer, og den gennemsnitlige arbejdsuge er på 34 timer.
Hvis man begynder at tælle årsværk, det vil sige antallet af fuldtidsstillinger, var der 4264 pædagogårsværk i Børne- og Ungdomsforvaltningen i 2019. Men der var 4619 ansatte pædagoger. Resultatet af det simple regnestykke er, at det ville frigøre 355 pædagoger, hvis alle var på 37 timer.
Derfor er det del af budgetforliget for 2021, at alle pædagogstillinger som udgangspunkt skal slås op med mulighed for fuldtidsansættelse, og at dertil skal sættes en indsats i gang, som skal sætte fokus på fordelene ved fuld tid. Aftalen er indgået mellem Københavns Kommune og LFS og BUPL.
Deltid kom af nedskæringer
Britt Petersen, som er formand for LFS, mener helt klart, at flere fuldtidsansættelser er vejen frem.
”Vi har tendens til at glemme, at de mange deltidsstillinger i vidt omfang er opstået på grund af besparelser. Der har været mange år, hvor institutionerne har været ramt af salami-nedskæringer, hvor der er røget et par timer hist og pist, og hvor man har kigget rundt på hinanden i personalegruppen og spurgt, hvem der ville gå ned i tid, så man kunne undgå fyringer. Nu står vi i den modsatte situation, hvor børneområdet med ”minimumsnormeringspengene” for første gang i årtier får tilført ressourcer,” siger Britt Petersen, der peger på, at det fra et livsperspektiv er skidt at være på deltid i for mange år.
”Hvis du allerede som 30-årig er på deltid, har det faktisk en stor betydning for din pension. Du bliver meget ringere stillet på den lange bane.”
Ja, det er for hårdt
De pædagogiske ledere, der sidder med ansættelserne ude i praksis langt væk fra Københavns Rådhus, siger samstemmende, at mange pædagoger ikke vil arbejde 37 timer. Pædagogernes begrundelse er, at det simpelthen er for hårdt, og at de vil have overskud til deres egne børn og deres eget liv, når de kommer hjem.
Det argument er Britt Petersen helt med på.
”Ja, det er for hårdt. Men pædagoglivet bliver faktisk ekstra hårdt, når der er mange deltidsansatte i en institution, for det lægger pres på vagtplanen, og de deltidsansatte er tidsmæssigt dyre, fordi de skal deltage i de samme møder som de fuldtidsansatte. Derfor giver deres ansættelse i sidste ende færre hænder til børnene. Der paradoksale er, at det ville være mindre hårdt for den enkelte, hvis alle var på 37 timer. Det bliver også mindre hårdt, når ressourcetilførslen slår igennem. Derfor skal vi brug alle incitamenter til at få så mange som muligt op i tid. Og så skal vi holde kommunen op på, at der konstant skal være fokus på arbejdsmiljøet,” siger Britt Petersen.
Vakse vagtplaner mens vi venter
Der er flere meritpædagoger på vej, og nyansættelser skal som udgangspunkt være på 37 timer.
Men det kommer til at tage tid, før forandringerne slår igennem.
Britt Petersen opfordrer derfor til, at man ude i institutionerne slipper vanetænkningen omkring vagtplanerne.
”Der kan være en tendens til, at vagtplanlægningen gør det endnu hårdere at være fuldtidsansat. Jeg tror, det er vigtigt at være bevidst om, at de deltidsansatte ikke altid skal have mulighed ro at gå tidligt hjem, mens de, der arbejder 37 timer, skal have de sene vagter. Belastningerne skal fordeles,” siger Britt Petersen, der også foreslår, at man i højere grad er kreative og planlægger ud fra medarbejdernes livssituation.
”Måske er der kolleger, der har børn i en 7-7 ordning og derfor har mere brug for en kort arbejdsuge med tidlige vagter i den ene uge, men til gengæld har lyst til at lægge flere timer i den modsatte uge. Det er altid sundt at lægge vanetænkningen på hylden,” siger Britt Petersen.
Fokus på arbejdsmiljø
Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen anerkender også, at man som pædagog kan være i en livssituation, hvor et 37-timers job ikke er vejen frem.
Han mener dog, at indførelsen af minimumsnormeringer vil gøre det mere attraktivt at blive pædagog og at gå op i tid.
”For den enkelte pædagog vil det altid være mest afgørende, hvilken familie- og livssituation man befinder sig i. Men bedre normeringer giver bedre vilkår for at skabe høj pædagogisk kvalitet ude i institutionerne,” siger Jesper Christensen, som understreger, at forvaltningen har et stærkt fokus på arbejdsmiljø.
”Vi arbejder målrettet sammen med de faglige organisationer med at skabe et stærkt arbejdsfællesskab i institutionerne, så arbejdsmiljøet er så attraktivt som muligt.”
Et landsdækkende problem
Det er ikke bare i København, der er mangel på medarbejdere på velfærdsområdet. Der vil i de kommende ti år komme mere end 60.000 flere børn i 0-6 års-alderen og 161.000 ældre borgere over 80 år, og allerede nu har flere kommuner vanskeligheder med at rekruttere pædagoger, social- og sundhedshjælpere og -assistenter, skolelærere og rengøringsassistenter m.fl.
Ser man på Danmark som helhed, arbejder 40 procent af de kommunalt ansatte på deltid. Ser man specifikt på København, er det tilsvarende tal 38 procent.
Kommunernes Landsforening har sammen med FOA og de øvrige faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet sat gang i en særlig indsats, der skal få flere til at arbejde fuldtid i stedet for deltid. Indsatsen tager afsæt i konkrete projekter i de enkelte kommuner, hvor de blandt andet skal afprøve og udvikle redskaber til at få flere på fuldtid inden for såvel ældreområdet som dagtilbud, psykiatri, rengøring og sygepleje. Indsatsen kan følges på www.fuldtid.dk.