Medlemsportræt
Jeg faldt for dagplejen som 13-årig
”Det, jeg elsker mest ved mit arbejde, er, at man virkelig kan gøre en forskel for det enkelte barn. Det er en god dag, når jeg har været i nær kontakt med alle børnene og har en god fornemmelse af, hvor de er hver især. Den ene af mine sønner er ved at uddanne sig til pædagog, og jeg kan godt få ondt i maven ved tanken om arbejdsforholdene i de kæmpestore institutioner.”
”Min barndom var broget. Mine forældre flyttede meget rundt, og jeg har boet på Nørrebro, Vesterbro, i Sydhavnen, Greve, Brøndby Strand, Valby, Hundige og så på Lolland. På et tidspunkt blev de skilt, og jeg blev boende hos min mor, indtil hun fik en ny mand, jeg ikke kunne lide. Så rykkede jeg ned til min far på Lolland, men flyttede tilbage til min mor, da jeg fik en lillebror. Jeg nåede at gå på syv forskellige folkeskoler, så jeg var slet ikke klar til at begynde på en videregående uddannelse, da jeg var færdig med skolen. Jeg begyndte at arbejde i butik og fik på et tidspunkt tilbudt en læreplads i en skoforretning. Så jeg er uddannet i sko og læder.”
”Jeg var 13, da jeg fik min lillebror, og jeg blev hans reservemor. Det var mig, der var oppe om natten med ham, og det var mig, der skiftede hans bleer. Det gjorde helt klart ikke noget godt for min skolegang. Jeg afleverede og hentede ham tit i hans dagpleje, og jeg kan huske, at jeg tænkte ’hvor er her dejligt’. Der var sådan en følelse af ro og omsorg. Det var nok allerede der, jeg faldt for dagplejen.”
”Det er sandsynligvis på grund af min omtumlede barndom, at jeg har tilvalgt stabilitet i mit voksenliv. Jeg lærte min mand at kende, da jeg var 17, og vi har været sammen lige siden. Da vi fik vores ældste søn, som nu er 25, kunne jeg godt se, at familielivet slet ikke hang sammen med de arbejdstider, man har, når man arbejder i butik. En af de andre mødre i mødregruppen sagde, ”Ej, Bettina, du ville egne dig godt til at være dagplejer”. Og det føltes helt rigtigt. Så nu har jeg været dagplejer i næsten 25 år.”
”Jeg arbejdede som dagplejer i eget hjem i Tårnby i 11 år. Jeg var glad for det, og jeg havde fantastiske kolleger. Men jeg var knap så glad for samarbejdet med min dagplejepædagog. Så blev jeg opfordret til at søge en stilling i flerbørnsdagplejen. Det var svært at sige farvel til mine kolleger i Tårnby, men i dag har vi bygget et fantastisk netværk op mellem alle ni flerbørnsdagplejer på Amager - det er noget af det, vi virkelig har savnet at udfolde under covid-19.”
”Jobbet har ændret sig vildt på de 25 år, jeg har været dagplejer. I gamle dage inviterede man på mariekiks og saftevand, når der kom gæster. I dag har vi kostpolitikker og er meget mere bevidste på alle områder. Jeg har i dag netop stået og tilberedt vegansk mad til et barn; det var der ikke noget, der hed, da jeg begyndte i 1996. Jeg har taget uddannelsen til pædagogisk assistent, og det var en vild rejse for mig. Det var krævende, spændende og et kæmpestort selvtillidsboost, hvor jeg lærte virkelig meget - både om faget og om mig selv.”
”Min ældste søn har Aspergers Syndrom, og det betyder, at vi skal være der for ham. Vi har købt en lejlighed til ham og prøver at hjælpe ham på vej i hans voksenliv. Jeg plejer at sige, at der ikke er noget, jeg ikke kan klare, men det kræver uhyggeligt meget at være forældre til børn med handicaps; det er en evig kamp for at få systemet til at tilbyde barnet den nødvendige støtte. Jeg gik ned med stress, da han var otte, og jeg var syg i tre måneder. Indtil da havde jeg aldrig frivilligt åbnet en bog, men jeg besluttede mig for, at jeg var nødt til at gøre noget for at aflede tankerne. Så jeg tog min søns Harry Potter bøger og arbejdede mig igennem dem én for én – og opdagede, at jeg var blevet afhængig af at læse. Jeg regnede på et tidspunkt ud, at jeg læste 100 bøger om året, og jeg reparerede mig selv på den måde.”
Hvem: Bettina Øster
Stilling: Arbejder i Flerbørnsdagplejen Musebo på Amager
Alder: 51
Bonusinfo: Er gift og har to voksne sønner. Bor i hus i Tårnby og bruger fritiden på at sætte projekter i gang i hus og have – samt på at udføre dem med skovl, malerpensel og skruetrækker. Nyeste projekt er et drivhus, som skal etableres i dette forår. Fremstiller gerne selv kreative materialer til fx sprogarbejdet med dagplejebørnene. Er netop blevet valgt som tillidsrepræsentant.