Dårligt OK21 resultat for én specialisering
Overenskomstforhandlingerne er afsluttet, og for første gang nogensinde har PLS anbefalet et ja til sine medlemmer. Men der er knaster i aftalen, for der vil fremover være forskellig praktikløn, afhængigt af hvilken specialisering man vælger.
Tekst: Signe Rosa Skelbæk
Overenskomstforhandlingerne var en hurtig og relativt udramatisk omgang denne gang, og i skrivende stund har LFS’ medlemmer stadig mulighed for at stemme ja eller nej til aftalen.
Men for PLS, Landsorganisationen for pædagogstuderende, har dette års overenskomstforhandlinger været en særlig omgang. For første gang nogensinde anbefaler de deres medlemmer at stemme ja til en overenskomstaftale.
”Generelt er det svært for os at være sure over OK21-resultatet. Vi er blevet prioriteret højt, og vi er glade for, at vi omsider får mere i løn. Vi har ikke fået mere i løn siden 1992. Så overordnet er vi glade for det samlede resultat, men er meget utilfredse med SL’s prioritering af de pædagogstuderendes løn i praktikken,” siger Jesper Olsen, der er faglig sekretær i PLS.
Forskel i lønnen
Men alt er ikke lutter gammen, for mens LFS og BUPL har prioriteret ekstra midler til de studerende på 0-6 års-området og skole/fritidsområdet, har Socialpædagogerne ikke valgt at gøre det samme på social/specialområdet. Og fordelingen af puljemidlerne er derfor ikke prioriteret ens.
Det betyder, at mens studerende på 0-6 års-området og skole/fritidsområdet kan se frem til at stige med 400 kroner månedligt hen over den treårige periode, udover det samlede OK21 resultat, så kan studerende på specialområdet kun se frem til en stigning på en halv procent udover det samlede resultat, svarende til 56 kroner i anden praktik, oplyser PLS.
”Det burde man have koordineret, for det er enormt uheldigt. De studerende er heldigvis så dedikerede, at jeg ikke tror, det får betydning for, hvor de søger hen. Men 400 kroner i forskel er mange penge for en studerende, især dem med børn, der i forvejen går ned i indtægt, når de er i praktik,” siger institutchef for pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole, Kirsten Balle.
Næsten alle får førstevalg
Kirsten Balle oplyser, at det kan være svært at sige noget præcist om, hvor mange pladser der er på hver specialisering, da det er regionalt bestemt og ikke ligger fast. Hun oplyser dog, at der cirka er 50 procent på 0-6 års-området, 30 procent på social/special og 20 procent på skole/fritid, og at der sidste år kun var to studerende på pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole, der ikke fik deres førsteprioritet opfyldt.
”Fordelingen af specialiseringer sker ved, at man først ønsker skriftligt og herefter indkaldes alle til en samtale, hvorefter vi fordeler pladser. Der er altid en andel, der ikke selv får prioriteret, og dem placerer vi,” siger hun.
PLS er bekymret
Men i PLS er man noget mere bekymrede over den kommende skævvridning i praktiklønnen.
”Vi er rigtig bekymrede for, at det kan få nogen til at vælge socialspecialiseringen fra på grund af økonomi. Det sender jo et signal om, at man som studerende får mere i løn på normalområdet. Det har aldrig været vores hensigt, at der skulle være forskel, og vi vil arbejde for ligeløn hen over de næste tre år,” siger Jesper Olsen.
Han er bekendt med fordelingsmetoden på uddannelsen, men er bekymret for de mange studerende, der har børn.
”Vi har en del studerende, som bliver hårdt ramt økonomisk, specielt den gruppe af studerende, som er enlige forsørgere eller har funktionsnedsættelse, som mister deres SU-tillæg i de lønnede praktikker, hvor der også sjældent er mulighed for at have job ved siden af. Reelt set kommer mange af dem til at miste indtægt, når de kommer i praktik. Differensen bliver større nu, og for dem, der i forvejen er økonomisk klemt, betyder 350 kroner månedligt meget, og kan måske få dem til at ønske en anden specialisering”, siger Jesper Olsen.
I alt har 3.538 på landsplan søgt ind på pædagoguddannelsen via kvote to. Det er et fald på fire procent i forhold til året før, på trods af at antallet af at antallet af kvote to ansøgere generelt er steget med seks procent i forhold til 2020.