Sygemeldt eller hjemsendt? Kend de vigtigste regler
Din arbejdsgiver må ikke true med at afskedige dig, hvis du ikke er i stand til at møde op til sygefraværssamtale, og der er grænser for hvilke lægeerklæringer, arbejdsgiveren kan forlange, siger Bente Zingenberg, faglig sekretær i LFS. Læs om de vigtigste regler om langtidssygemeldinger.
Tekst: Anna Louise Stevnhøj
Er du sygemeldt fra job, er der to vigtige ting, du skal holde øje med: Post i e-Boks fra din arbejdsgiver og breve fra Jobcenteret.
”Er du så syg, at du har svært ved det, så forsøg at få hjælp i dit netværk. Der er stor risiko for, at en sag udvikler sig negativt, hvis man ikke reagerer på de henvendelser, man får,” siger Bente Zingenberg, der understreger, at de fleste ledere i LFS er gode til at sikre sig, at deres sygemeldte medarbejdere får de relevante breve. Men hun pointerer også, at arbejdsgiver ikke kan true med afskedigelse eller bortvisning, fordi man overser en enkelt indkaldelse, eller hvis man er for syg til at møde op til sygefraværssamtale.
Gå aldrig alene
”Hvis man er for syg, fx fordi man er stresssygemeldt og ikke magter at komme på arbejdspladsen, kan det være en mulighed at tage samtalen via telefonen eller over Teams. Hvis man ikke oplever det som en mulighed, kan arbejdsgiver forlange en lægeerklæring. Vær opmærksom på, at denne lægeerklæring skal være konkret og belyse, at du er for syg til at deltage i samtalen. Men man skal reagere på de indkaldelser, man får,” siger Bente Zingenberg.
Hun råder desuden til, at man aldrig går til sygefraværssamtale alene.
”Hovedparten af langtidssygemeldingerne blandt LFS’ medlemmer handler om arbejdsrelateret sygdom/ stress. Når man har stress, har man brug for hjælp undervejs i samtalen, og man har brug for en, der både kender de fagretslige regler, sygefraværspolitikker og arbejdspladsen, herunder hvilke skånehensyn, det er muligt at vise. Derfor er det optimale at have sin tillidsrepræsentant med til samtalen. Hvis det af den ene eller anden grund ikke er muligt, kan man få hjælp fra LFS.”
Du kan ikke bare fyres
Hvis omstændighederne gør, at man ikke får meldt afbud til den første sygefraværssamtale, er det ikke det samme, som at arbejdsgiver har ret til at fyre dig på stedet.
Der er netop faldet en principiel dom i en sag, som Fagbevægelsens Hovedorganisation førte for 3F, hvor en arbejdsgiver bortviste to sygemeldte medarbejdere, der ikke mødte op til sygefraværssamtale.
Dommen sagde, at bortvisningen var ude af proportioner. Og der er i det hele taget et sæt spilleregler, der skal følges, før man kan afskedige medarbejdere på grund af sygdom.
”I København er det en vedtaget sygefraværspolitik, at man skal forsøge at fastholde syge medarbejdere. Så sygefraværssamtalen skal først og fremmest handle om, hvordan man kan hjælpe den syge medarbejder tilbage på job, når helbredet tillader det. Det foregår heldigvis også sådan langt de fleste steder,” siger Bente Zingenberg.
Stram kurs i Koncern Service
Når der er samarbejdsproblemer i forhold til sygefraværssager, bunder det desværre ofte i en konfrontatorisk linje fra Koncern Service, KS.
KS er det organ i Københavns Kommune, der skal rådgive forvaltningerne omkring juraen i ansættelses- og afskedigelsessager.
”KS har i en årrække praktiseret en hård kurs, der i vores optik går direkte mod sygefraværspolitikken. KS rådgiver desværre ofte vores ledere i retning af , hvordan de kan komme af med medarbejdere, end i hvordan de fastholder. Vi er med jævne mellemrum nødt til at bringe sagen videre til FOA og/eller Kommunernes Landsforening,” siger Bente Zingenberg.
Hjemsendte pga. corona
KS har blandt andet lagt en stram kurs i forhold til en række af de medarbejdere, der er hjemsendte fra job, fordi de tilhører risikogruppen for særligt farlige corona-forløb.
”KS har i flere tilfælde rådet lederne til at kræve speciallægeerklæringer fra de hjemsendte medarbejdere. Men det er altså et begreb, der slet ikke eksisterer, for man kan ikke indhente en speciallægeerklæring på formodet sygdom. Vi har da også fået trukket flere sager tilbage. Men det understreger, hvor vigtigt det er, at man søger hjælp i LFS, hvis der opstår komplikationer i forbindelse med hjemsendelse eller sygefraværsforløb,” siger Bente Zingenberg.
Godt at huske, hvis du er sygemeldt:
- Hold øje med post fra din arbejdsgiver i E-Boks og breve fra Jobcenteret. Få eventuelt sat en notifikation til din mail, så du får besked, når der er nyt i E-Boks.
- Meld afbud, hvis du ikke er i stand til at møde op til en indkaldt samtale. Det er ikke smart bare at blive væk. Det kan være, at samtalen kan afholdes telefonisk eller over Teams. Kan du ikke møde op, kan arbejdsgiver bede om en lægeerklæring.
- Gå aldrig til en sygefraværssamtale alene. Få din tillidsrepræsentant til at deltage, alternativt en bisidder fra LFS.
- Er du sygemeldt på grund af stress, så lad være med at sige, at det handler om private forhold, selv om det måske umiddelbart føles sådan. Er du stress-syg, kan det tage tid, før du finder ud af, hvor belastningen kommer fra.
- Søg hjælp i LFS, hvis du har svært ved at gennemskue, hvad der foregår, eller hvis du bliver utryg.
Sygedagpenge stopper ikke bare efter 22 uger
Er du langtidssygemeldt, vil jobcenteret med stor sandsynlighed varsle dig om, at dine sygedagpenge skal revurderes efter 22 uger. Dette er ikke det samme, som at de udløber, selv om nogle jobcentermedarbejdere kan udtrykke sig sådan. Sygedagpenge kan i en lang række tilfælde forlænges. Søg rådgivning i LFS.