Noter
På ekspedition i hjernen
Hvordan kan vi se, hvad andre føler? Hvad sker der, når vi bliver bange? Hvad er hjernen bygget af?
Det er nogle af de spørgsmål, børnehavebørn og deres pædagoger kan søge svar på sammen. De skal bare gå på biblioteket og låne en formidlingskuffert med titlen ”Hjerneekspeditionen”.
Cirka 130 biblioteker over hele landet har formidlingskufferten, som indeholder en fortællebog, som guider børn og voksne gennem forskellige aktiviteter. Bogen læses for børnene og vejleder gennem emnet, imens aktiviteterne afvikles.
Programmet understøtter særligt læreplanstemaet ’Natur, udeliv og science’, men rækker også ud i de andre læreplanstemaer, såsom ’kommunikation og sprog’, ’social udvikling’ samt ’krop, sanser og bevægelse’.
Farvel til Jehova
Månedens podcast har flere år og knap 100 afsnit på bagen – og med god grund. Udstødt – en podcast om Jehovas Vidner – afdækker personlige fortællinger fra tidligere medlemmer af Jehovas Vidner. Podcasten, hvis vært også selv er tidligere medlem, lukker lytteren ind i et fortroligt rum, hvor man bliver klogere på alt fra religionen til de mange sociale faktorer, der er på spil, når man overvejer eller har forladt et stort fællesskab. Selvom udgangspunktet er en religion, kan der drages mange paralleller til andre grupperinger og fællesskaber. Især afsnit 88, hvor en psykolog fortæller om de bagvedliggende mekanismer for, hvordan fællesskaber kan blive fængslende, fortjener en stor anbefaling. Lyt til den i din gratis podcastapp eller på Podimo.
9 ud af 10 siger ja tak
En ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer viser, at 9 ud af 10 af medlemmerne vil sige ja tak til covid-vaccinen, når de bliver den tilbudt. Helt præcist svarer 92 procent, at de gerne vil have den. Da samme spørgsmål blev stillet i januar, var procentandelen, der ville sige ja, 87.
”Det er en meget glædelig udvikling. Det tyder på, at nogle af de medarbejdere, der tidligere var bekymrede, har fået svar på deres spørgsmål om vaccinerne,” siger forbundsformand Mona Striib.
Samarbejde skaber bedre kvalitet
Et internationalt forskningsprojekt, som Aarhus Universitet har været en del af, viser, at pædagogmedhjælpere deltager mere aktivt og målrettet i det pædagogiske arbejde og får større faglig selvtillid, hvis pædagoger og pædagogmedhjælpere samarbejder mere i dagtilbud.
”I nogle dagtilbud er der en arbejdsdeling mellem faggrupperne – særligt i andre lande, men også i Danmark – hvor medhjælperne ofte står for de praktiske og omsorgsmæssige opgaver, mens pædagogerne har ansvaret for det pædagogiske arbejde med børnene. Vi mente, at det ville øge kvaliteten i dagtilbuddene, hvis medhjælperne fik tildelt en mere aktiv rolle,” siger Bente Jensen, der er professor fra DPU. I projektet deltog også samarbejdspartnere fra Belgien, Slovenien og Portugal. Du kan læse mere om forskningen her: projekter.au.dk/value/
Sugardating
Socialt udsatte unge er overrepræsenterede blandt de knap fem procent af 18-30-årige, der i en ny undersøgelse fra VIVE siger, at de mindst én gang har udvekslet noget intimt for materielle goder. Goderne kan være alt fra en enkelt drink til en større sum penge. Men kun hver tiende definerer selv deres udveksling af intimitet som sugardating.
Knap halvdelen af dem, der har udvekslet intime billeder, kys eller sex, svarer, at de følte sig forpligtet til det, efter at de havde modtaget noget materielt, men at det ikke var deres formål at få noget. Omvendt angiver omkring hver femte, at det netop var deres mål at få noget materielt, men at de ikke havde følt sig forpligtede til at være intime. Men kun hver tiende betegner selv deres handling som sugardating.
Både når det gælder køn og sociale forhold, er der forskelle mellem unge, der udveksler intimitet, og unge, der ikke gør. Socialt udsatte unge og unge, der ikke har en voksen, de er fortrolig med, udveksler i højere grad intimitet end andre unge. Og mens der i gruppen af 18-30-årige er en lille overvægt af kvinder, der har ydet noget seksuelt til gengæld for noget materielt, er der omvendt en lille overvægt af mænd blandt de 15-22-årige. Undersøgelsen kan findes på www.vive.dk
Søg julestøtte inden 10. maj
Organisationer og frivillige foreninger kan nu søge Socialudvalget i København om økonomisk støtte til julearrangementer for socialt udsatte i 2021. Socialforvaltningen prioriterer arrangementer, der bliver afholdt juleaften, og pengene vil blive fordelt med særligt øje for, at flest muligt får glæde af dem. Der kan søges frem til den 10. maj 2021 kl. 12. Mere info på www.kk.dk/julestoette
Tvunget til at diskutere Tjenestemandsreformen
Der gik kun otte dage, før et borgerforslag, der vil gøre op med Tjenestemandsreformen af 1969, nåede de 50.000 underskrifter, der skal til, for at det kan fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget.
Derfor bliver partierne på Christiansborg tvunget til at diskutere forslaget om en omfattende lønreform, der med et markant løft af lønnen i det offentlige skal fjerne løngabet mellem traditionelle mande- og kvindefag.
Tjenestemandsreformen, der i 1969 indplacerede 40 tjenestemandsstillinger på forskellige løntrin, har skabt en strukturel ulighed, der holder traditionelt kvindedominerede fag som sygeplejersker, jordemødre og pædagoger nede i lavtlønsområdet.
Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere afvist, at han eller regeringen vil blande sig i lønniveauerne i det offentlige. Det spørgsmål hører til i forhandlingslokalerne, når de offentlige overenskomster forhandles, lød det. Men nu bliver partierne via borgerforslaget tvunget til at tage stilling.
Klogere på leg
Legen er barnets vigtigste udviklingsrum. Men hvad er legen egentlig, og hvordan udfolder den sig?
Det har Danmarks eneste professor i leg, Helle Marie Skovbjerg, beskrevet i bogen ”10 tanker om leg”. Bogen præsenterer legens handlinger, stemninger og deltagelsesformer, og læseren får skærpet sit blik for at genkende legens mange udtryk – også dem, der nogle gange kolliderer med omgivelserne. Man bliver desuden klogere på, hvorfor det kræver åbenhed og ikke mindst mod at gå ind i legen. Både som barn og voksen.
”10 tanker om leg” giver en dybdegående forståelse for leg som fænomen, men bogen er også et brugbart værktøj for alle, der beskæftiger sig med leg. For de 10 tanker om leg kan bruges helt konkret i planlægningen og evaluering af legeaktiviteter i børnehaven. ”10 tanker om leg” er udgivet på Dafolo, og den vejledende udsalgspris er kr. 299.
Godhavnsdrenge får erstatning
17 tidligere anbragte på børnehjemmet Godhavn får hver en erstatning på 300.000 kroner.
De 17 tidligere anbragte på Godhavn valgte i 2020 at stævne staten og hver søge en erstatning på 300.000 kroner. Sagen nåede aldrig frem til en retssal, da den danske stat valgte at påtage sig ansvaret og tilbød forlig på det beløb, som de tidligere anbragte krævede.
Det var organisationen Børns Vilkår, der koordinerede indsatsen, og direktør Rasmus Kjeldahl udtaler, at organisationen glæder sig over, at regeringen har påtaget sig et ansvar, og at sagerne er blevet afgjort uden om domstolene.
”Vi ved, hvor langsommelige og opslidende disse sager kan være - i nogle tilfælde ligefrem retraumatiserende. Vi håber derfor, at kompensationen til mændene fra Godhavn kan have en helende virkning,” siger Rasmus Kjeldahl.
Afslag på at droppe test
15 kommuner har søgt om fritagelse for at gennemføre de nationale test i folkeskolerne, men har nu fået afslag. Foruden de 15 kommuner har syv andre kommuner forhørt sig om muligheden, og deres sager er endnu ikke behandlet – men forventes også at få afslag. En af de kommuner, der har søgt om fritagelse, er København.
”Det ærgrer mig, at det ikke bliver frivilligt for skolerne, om de ønsker at gennemføre de nationale tests i år. Det har været et skoleår præget af meget vanskelige vilkår med corona og fjernundervisning. I det lys havde jeg gerne set, at de enkelte skoler selv fik lov at vurdere, hvad der giver bedst mening for dem,” siger Jesper Christensen, børne- og ungdomsborgmester i København, til Politiken.
Undervisningsministeren begrunder afslaget med, at hun mener, de nationale tests vil være med til at afdække, hvordan den faglige status er efter et år med corona og hjemsendelser.