Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Fusion
Af Elisabeth Lockert Lange
Hver stemme tæller
Urafstemningen om en fusion mellem FOA og PMF er i gang netop nu. Hvis du endnu ikke har stemt, kan du læse her og måske blive inspireret til at sætte dit kryds.
Stem! Uanset hvad I stemmer. For der er intet så kedeligt at arbejde videre med som en lav stemmeprocent. Det er den klare opfordring fra LFS til medlemmerne, snarere end en entydig opfordring til at stemme ja. Ikke sådan at forstå at både LFS’ forretningsudvalg og hovedbestyrelse ikke allerede har taget stilling for, for det har de. Og de lægger på ingen måde skjul på at de mener fordelene er langt større end ulemperne.
Det handler om den mulige fusion mellem FOA, Forbundet af Offentligt Ansatte (og forbund for fagforeningen LFS), og pædagogmedhjælpernes forbund, PMF. Den urafstemmes der om i disse dage; og der kan stemmes frem til den 10. december. Mange har sikkert fulgt debatten, taget stilling og stemt enten via FOAs hjemmeside, pr. brev eller på anden vis. Men der er sikkert også en gruppe, som ikke har stemt endnu, måske fordi de synes de ikke helt ved nok til at tage endeligt stilling eller ikke rigtig kan se hvad det kommer dem ved. Til dem er de næste to artikler skrevet.
At det overhovedet er kommet til en urafstemning skyldes at både FOAs kongres og PMFs kongres havde flertal for en fusion. I parentes bemærket sagde alle de LFS-delegerede på FOAs kongres ja til fusionen.
Forløbet startede med en føler fra PMF, der som bekendt blev afvist af BUPLs medlemmer for et par år siden, og som ikke, i det lange løb i hvert fald, kan opretholde livet som selvstændigt forbund. Der er for øjeblikket ca 25.000 medlemmer af PMF fordelt på 17 afdelinger. De fire ligger i det storkøbenhavnske område, dvs. LFS’ område.
Hvis resultatet af urafstemningen bliver et ja, holdes der fusionskongres i januar, og så går det ellers derudaf. Først på forbundsplan og derefter nok så interessant på lokalt plan. Mere om det senere.
Ikke enige om alt
Når LFS’ valgte repræsentanter så tydeligt har taget stilling for en fusion, handler det dels om et grundlæggende ønske om at alle offentligt ansatte samles i ét stort forbund, et ønske som FOA og LFS deler. Og som denne fusion kan være et skridt på vejen til.
Det handler også om det grundlag for fusionen, som er vedtaget, og som fagforeningen selv har haft meget indflydelse på. LFS har helt fra start indgået som en part i diverse arbejdsgrupper og fået stor indflydelse på de endelige principper. Det er principper, som i høj grad er de samme som LFS selv har, og som bygger på de erfaringer, fagforeningen har gjort sig som et mini-enhedsforbund med plads til mange faggrupper både små og store, uddannede og uuddannede.
FOA er med sine 180.000 medlemmer syv gange så stor som PMF, og det har selvfølgelig betydning for graden af indflydelse på den nye fælles organisation.
De to organisationer er ikke enige om alt, især ikke fagpolitiske spørgsmål. Fx er der klare forskelle i holdningerne til hvilke konsekvenser, en pgu (den pædagogiske grunduddannelse) skal have, og hvordan en pgu’er skal indplaceres i daginstitutionsverdenen. PMF ønsker på sigt at alle medhjælpere har en pgu, mens der for LFS er pædagogmedhjælpere med pgu og medhjælpere uden pgu, uddannelsen berettiger ikke til en særlig stillingskategori.
Et andet hovedpunkt i forhandlingerne, som er essentielt for FOA og LFS, er anerkendelsen af dagplejen som et ligeværdigt dagtilbud med sin egen særlige pædagogik. Det falder tilsyneladende ikke så naturligt for pædagogmedhjælperne, som det gør for LFS’erne, og det var et klart krav til principgrundlaget, at denne respekt skulle formuleres. Det er den blevet og dermed er den også en del af grundlaget for den eventuelle nye organisation.
FOAs nuværende struktur går videre i et fælles forbund. Det betyder at de 17 PMF-afdelinger skal integreres i de 49 FOA-afdelinger. På den ene side giver det de tidligere PMF’ere kortere vej til deres fagforening, på den anden opløses de 17 nuværende afdelinger.
Den fulde ordlyd af fusionsgrundlaget kan ses på FOAs hjemmeside www.foa.dk
Lokale fusionsprincipper
I Storkøbenhavn vil LFS i givet fald skulle fusionere med fire PMF-afdelinger og blive til én fagforening. Principperne for en sådan samling er vedtaget, og det er sikkert disse som opleves mest relevante for den almindelige LFS’er. Disse principper er også en del af grundlaget for den afstemning som løber nu.
Hovedpunkterne i principperne for en eventuel lokal fusion er vedtaget i fælleskab og kan ikke fraviges. Det overordnede princip er at en fusion skal være til gavn for alle faggrupper. Og LFS har mange faggrupper fra pædagoger og legepladsansatte til dagplejere, pladsanvisere og pædagogiske konsulenter, så det er et princip som tages alvorligt, at ingen faggruppe må opleve forringede forhold som resultat af en fusion. Det er også helt grundlæggende at alle faggrupper anerkendes og sikres kompetence over egne forhold. Sådan er det i LFS nu. Det vil bl.a. sige at pædagogerne ikke har indflydelse på, hvad medhjælperne vælger at sætte højest i deres overenskomstkrav og omvendt.
Lige så grundlæggende er det at en gruppes størrelse ikke betyder at den dermed bestemmer over fælles og principielle forhold. Sådan er det også i LFS nu, ellers havde daginstitutionspædagogerne, som er den største gruppe, kunnet tromle alle andre. I en ny kommende fagforening skal alle faggrupper og områder kunne se sig selv. Det er også nedfældet at fagpolitik skal bestemmes i fællesskab, uanset hvem der er den største gruppe. Fx på daginstitutionsområdet af medhjælpere, ledere og pædagoger ved at hver gruppe stemmer om et eventuelt emne separat i hver sin gruppe. Det ligger også i grundlaget for den lokale fusion at medlemsgrupper som omfattes af lokale aftaler også har den centrale rolle i disse aftaler. Det faglige arbejde skal sikres en lokal forankring, i øvrigt ganske som det sker på dagplejeområdet nu med deres gruppemøder. Og endelig skal daginstitutionslederne anerkendes som en vigtig gruppe med deres særlige opgaver og behov. Det sidste princip er ud fra LFS’ holdning at daginstitutionlederne er vigtige for fagforeningen, og at de samtidig også skal tilgodeses så de ønsker at være i fagforeningen.
Hvis resultatet af urafstemningen betyder at LFS skal fusionere med de fire PMF-afdelinger, skal de tre områder i LFS til start holde generalforsamlinger og beslutte om det er en god idé. Derefter skal det besegles ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde.